kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ŞİMDİ HERKES MUTLU Malatya Valisi İbrahim Daşöz, bakanlık ve yardımseverlerin desteğiyle o görüntülerinin yaşandığı yeri mutlu bir yer haline getirdi. Vali onları sık sık ziyaret ediyor.

Malatya'daki yuva sevgi evine döndü

SAVAŞ AY
SAVAŞ AY
2 yıl önce çocuklara yapılan şiddet görüntüleriyle Türkiye'yi ayağa kaldıran yuvada şimdi cıvıl cıvıl sesler yükseliyor. Bakan Çubukçu, "Sevgi evlerimiz çoğalacak"dedi..
İki yıl önce Malatya Çocuk Yuvası'nda gizli çekim yapılmış, yuvanın elverişsiz koşulları ve 'bakıcı anne" terörü Deşifre Programı tarafından yayınlanmıştı. Skandal manzaralar sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yankı bulmuş, bakan Nimet Çubukçu hemen istifaya davet edilmişti. Yürekler burkan görüntülerin mekânı olan bu yuva şimdi dünya standartlarının çok üstünde bir sevgi evine dönüştü ve kapılarını ilk kez SABAH'a açtı.

MAKAMLAR FEDA OLSUN
Malatya'ya gittim. Yenilenmiş ve kadrosu tamamen değişmiş yuvayı gidip, görüp, görüntüledikten sonra Bakan Çubukçu'yla bakın konuştum.

* İstifanız istendiğinde, ''Bir tek çocuğun gözyaşına bütün makamları feda ederim'' demiş ve bir söz vermiştiniz. Orayı ve diğer yuvaları Alice Harikalar Diyarında öyküsü gibi yapacağız" demiştiniz. - Gördünüz işte. Sözümüzü tuttuk. Dünyadaki emsallerinden bile üstün bir sevgi merkezi oldu burası

* İlle skandal mı beklemek gerekirdi? Daha önce düzeltilemez miydi? - Fiziki şartları iyi olmayan bir kurumdu orası. Ben bakan olduktan sonraki 4.5 ay içerisinde yaklaşık 150 kurumu hem de habersiz gezdim. Bir anne olarak orada yaşanan insanlık dışı olayları ilk duyduğum andan itibaren ne kadar üzüntü içinde olduğunu dile getirmem bile gereksizdi.

TELAFİSİ ZORDU

* 'Hemen harekete geçeceğim' diyordunuz - Evet. Çünkü toplumdaki her vicdan sahibi insan gibi, her anne ve baba gibi ben de üzüntü, kızgınlık ve öfke duydum. Şiddete uğrayan çocuklarımızın yüreklerinden yükselen çığlık, vicdan sahibi her insanın yüreğinde olduğu gibi benim yüreğimde de yankısını buldu. Bu çok üzücü olayın ne yazık ki telafisi çok zordu. Şiddete uğrayan çocuklarımızın hayatında silinmeyen izler kalacağını bilmek de işin bir başka üzücü boyutuydu.

* Sorumlular da adalet önüne çıkarıldı zaten. - Evet ama, hak ettikleri şekilde cezalandırılmaları bile toplum olarak vicdanımızı rahatlatmayacağı gibi öfkemizi de soğutmayacaktı. En azından ben böyle olmasını umut ediyorum.

* Bir musibet bin nasihat gibi mi oldu? - Aynen de öyle oldu. Duyduğumuz bu öfkeyi ve hoşnutsuzluğu çocuklarımız için daha fazla gayret gösterme yolunda kullanmaya çalıştık. Bu öfke kıvılcımının yıkıcı değil yapıcı bir hoşnutsuzluğa dönüşmesini ve hoşnutsuzluğu ortadan kaldıracak girişimlere vesile olmasını sağlamaya çalıştım.

* Vali bey başta olmak üzere tüm Malatya kurumuzun elemanı gibi çalışıyor. Bunu görmek çok güzel. - Daha durun. 2007 yılına kadar sadece Malatya'da da değil pek çok kentte sevgi evlerimiz açılacak. Bebek, çocuk, yetişkin, yaşlı tüm sosyal hizmetler konukları en iyi koşullarda yaşatılacak.
Haberin fotoğrafları