kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

TOKİ kredisinde sorun

Yeni Haber
Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yurtdışından sağlayacağı 300 milyon dolarlık kredide, son dakikada ''temlik sorunu'' çıktı.

Kredinin alınacağı Dresdner Bank, dün akşam alacaklarının temlikini isteyince, TOKİ, kredi anlaşmasını imzalamaktan vazgeçti.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, ''bankanın imza aşamasında temlik istemesinin, son siyasi gelişmelerle bir ilgisi olup olmadığı'' sorusu üzerine, ''Bize, siyasi gelişmelerle alakası olmadığını söylediler. Ama biz alacağımızı temlik etmek istemediğimiz için, kredi anlaşmasını imzalamaktan vazgeçtik'' dedi.

Banka yetkililerinin dün itibariyle Türkiye'de olduğunu ve dün akşam da kredi anlaşmasını imzalama aşamasına geldiklerini kaydeden Bayraktar, ''Ancak bir faks geldi, temlik istediklerini söylediler. Biz de vazgeçtik'' diye konuştu.

TOKİ'nin, konut projeleri, hasılat paylaşımı projeleri nedeniyle 12 milyar YTL alacağının olduğunu, bunun 7 milyar YTL'sinin kasasına girdiğini anlatan Bayraktar, şu bilgiyi verdi:

''Bu alacağımızı, mortgage kapsamında tahvil ihracında kullanacağız. Bu konuda bankalarla görüşmelerimiz çok ilerledi. Bizim kaynağa ihtiyacamız var, ama acil değil. Krediden vazgeçmemiz, bir sorun yaratmayacak.''

TOKİ, borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyenler için başlattığı ''erken ödeme indirimi'' uygulamasına vatandaşlar ilgi göstermeyince, kaynak ihtiyacını karşılamak için, uzun süredir görüşmeleri yapılan yurt dışı borçlanmayı sonuçlandırmaya karar vermişti.

Dresdner Bank'tan, hazine garantisi olmadan, ilk yılı ödemesiz 5 yıl vadeli, yıllık libor+1,25 faizle 300 milyon dolarlık kredi alma konusundaki görüşmeleri tamamlarken, dün imza aşamasına gelinmişti. Bu arada sorun oluşturan temlik konusu, 'TOKİ'nin alacaklarının, teminat olarak ilgili bankaya devredilmesi' anlamına geliyor.