kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yabancı güvenini kaybetmedi patronlar 'yolumuz açıldı' dedi

İş dünyası erken seçim kararı için "Yerinde karar" değerlendirmesinde bulunurken, doğrudan yabancı yatırımcıları temsil eden YASED'in başkanı Uysal, "Gelişmeler yabancı yatırımcıları etkilemez" diye konuştu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yabancı güvenini kaybetmedi patronlar 'yolumuz açıldı' dedi
Erken seçim takviminin netleşmeye başlamasıyla beraber piyasalar kendini toparlarken, iş dünyası ve yabancı yatırımcı temsilcileri de süreçle ilgili olumlu mesajlar verdi. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Yalçındağ, erken seçimle birlikte Türkiye'nin önünün açıldığı söyledi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da belirsizliğin ülkeye yarar değil zarar getireceğini ifade ederken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ise "Demokratik teamüller çerçevesinde elde edilen ekonomik ve siyasi kazanımları korumak adına seçime gidilmesi en doğru yol" diye konuştu. Piyasalar da seçim haberlerine dolar ve faizin düşmesi ile borsanın toparlanarak yükseleşe geçmesiyle tepki verdi. Türkiye için önem taşıyan doğrudan yabancı yatırımcı çevrelerinden de yaşananların ülkeye bakışı olumsuz etkilemeyeceği yönünde yorum geldi. Daha çok Türkiye'de uzun vadeli yatırım yapan yabancıları temsil eden Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, dün düzenlediği basın toplantısında sorular üzerine, "Türkiye'de yaşanan gelişmelerin yabancı yatırımcıları etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi. Demokrasinin işlediğini söyleyen Uysal, "Mali açıdan Türkiye iyi durumda. Bu çok önemli. Süreç belirlilik kazandı. Bu da önemli" diye konuştu.

2007 DAHA İYİ OLACAK
Bu yılın ilk iki ayında Türkiye'ye 7 milyar 252 milyon dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi olduğunu ifade eden Uysal, geçen yıl bu rakamın 20 milyar doları geçtiğini hatırlatarak, "2007'deki gelişmelerle bu yıl yabancı yatırımların 2006 yılını geride bırakacağını düşünüyoruz. Gelinen nokta güzel seviniyoruz ama daha iyisini yapmak istiyoruz. Türkiye'nin bu anlamda potansiyeli var" dedi. Uysal, Türkiye'nin yabancı yatırım çekme konusunda iyi düşünmesi ve odaklanması gerektiğine dikkat çekti. Uysal, 2005 yılı A.T. Kearney Güven Endeksi'nde Türkiye'nin yatırım yapan ülkelerin güvendiği yerler arasında 29'uncu sıradan 13'üncü sıraya yükseldiğini anlattı. Uysal, Türkiye'ye yabancı girişlerinde birinci sırada Hollanda'nın bulunduğunu, ancak bunun çeşitli vergi avantajları nedeniyle başka ülke yatırımcıların bu ülke üzerinden gelmesinden kaynaklandığını ifade etti. Son 5 yılda en fazla yatırım çeken sektörlerin başında yüzde 39.8 ile finans, yüzde 35.7 ile ulaştırma-haberleşmenin geldiğini belirten Uysal, önümüzdeki süreçte de yatırımların hizmet sektörlerine gelmesinin beklendiğini ifade etti. YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper, Türkiye'deki yabancı yatırım stoğunun son iki yılda 40 milyar dolardan 70 milyar dolara çıktığını anlattı.