kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gl'ün cumhurbaşkanı olursa Türk halkı memnun olur"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Gl'ün cumhurbaşkanı olursa Türk halkı memnun olur"
AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani ile bazı ilerlemeler kaydettiklerini, bir araya gelmiş olmalarının bile "kendi içinde önemli bir gelişme" olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve İran'ın nükleer enerji programını görüşmek üzere Ankara'da bulunan İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani ve Solana, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Solana, "İyi dostum" diye nitelediği Gül'e misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti ve cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olarak da iyi dileklerini iletti.

"Gül cumhurbaşkanı seçildiği takdirde Türk halkının bundan çok memnun olacağını düşünüyorum" diyen Solana, Gül'ün uzun yıllardır "çok iyi dostu" olduğunu ifade etti ve bu dostluğun devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

Solana, Dışişleri Bakanı olarak da çok başarılı olduğunu belirttiği Gül ile pek çok konuda çalışma fırsatı bulduğunu, desteği ve yapıcı yaklaşımları sayesinde başarılı çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

LARİCANİ İLE GÖRÜŞME

Laricani ile dün birçok görüşmede bulunduklarını ifade eden Solana, "Ama biliyorsunuz karmaşık bir konu üzerinde müzakere yürütüyoruz" dedi.

Sorunun diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesi arzusunu dile getiren Solana, "iyi bir görüşme yaptıklarını ve birtakım ilerlemeler kaydettiklerini" söyledi. "Tabii ki bir mucize gerçekleşmedi, ama ilerleme devam ediyor" diyen Solana, Laricani ile görüşmeye devam edeceklerini ifade ederek, "Son görüşmemiz olmayacak bu" diye konuştu.

Ankara'dan ayrılmadan önce bir sonraki görüşmeye hazırlık yapacaklarını belirten Solana, buradaki atmosferin çok olumlu olduğunu ve Türk hükümetinin misafirperverliğinin de buna temel teşkil ettiğini kaydetti.

"Ben Türkiye'nin misafirperverliğini iyi biliyorum aslında" diyen Solana, Ankara'ya ve İstanbul'a pek çok kez geldiğini hatırlattı. Müzakerelerde kaydedilen ilerlemelerin ayrıntılarının sorulması üzerine Solana, "Bizim burada olmamız zaten kendi içinde önemli bir gelişmedir" dedi ve çok zor konuları incelemeye çalıştıklarını belirtti.

Birbirlerini, birbirlerinin konumunu ve görüşünü daha iyi anlamaya çalıştıklarını belirten Solana, "Zaten tarafların birbirlerinin konumunu daha iyi anlaması, herhangi bir sorunun çözümü için en temel faktörlerden biridir" diye konuştu.

Bu konuda görüşmelere devam edeceklerini belirten Solana, herkesin dileği ve hedefinin diplomatik çözüm olduğuna işaret ederek, "Eminim ki Laricani ve kendisinin temsil ettiği ülkenin de amacı bu" dedi.

Solana'nın bu konudaki görüşlerine aynen katıldığını ifade eden Laricani de, böyle bir toplantının yapılmasının önemini vurgulayarak, "Görüşlerimiz farklı olmasaydı, böyle bir görüşme yapmaya gerek olmazdı" ifadelerini kullandı.Bazı alanlarda birleşen görüşlerin bulunduğunu da ifade eden Laricani, en iyi çözümün konuyu müzakereler yoluyla halletmek olduğunu ifade ederek, bu çerçevede uluslararası hukuka ve düzenlemelere göre hareket edilmesinin önemine değindi.

"Bundan sonraki görüşmelerin de Türkiye'de olup olmayacağının" sorulması üzerine Solana, bir sonraki görüşmenin yeri hakkında henüz bir karar vermediklerini belirterek, "Ama, Türkiye çok güzel bir yer ve gelmeyiz diye bir şey de yok. Ama Türk halkını sık sık rahatsız etmek de istemeyiz" diye konuştu.

RESMİ MÜZAKERE DEĞİL...

İran ile AB arasında müzakerelerin resmen başlayıp başlamadığının sorulması üzerine Solana, "Bu resmi bir müzakere değildir, bu yolda hazırlık babında çalışmaları içeren görüşmelerdir" dedi.

Müzakerelerin içeriğinin yeniden sorulması üzerine Solana, Laricani ile pek çok şeyi tartıştıklarını, ancak bu aşamada görüşülen her şeyin kamuoyuyla paylaşılmasının beklenmemesi gerektiğini ifade etti.