kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

367 için parmak hesabı

Osman AYDOĞAN- Hülya KARABAĞLI
353 milletvekili bulunan AKP, 367'ye tamamlayıp Gül'ü ilk turda seçtirmek için 14 oy bulmak amacıyla adam adama markaj başlattı. Bağımsız 9 milletvekili iknaya çalışılıyor..
Çankaya seçiminde muhalefetin 367 kıskacına almaya çalıştığı AK Parti, yapılan hesapların tam tersine ilk turu şova dönüştürme peşinde. Cumhurbaşkanı seçiminde "Hayırlı Cuma" olması için TBMM Başkanı ve 353 milletvekiliyle tam kadro Genel Kurul'da olacak olan AKP, 14 milletvekilinin daha desteğini sağlamak için adam adama markaj başlattı. 9 bağımsız milletvekili bire bir iknaya çalışılırken kilit parti konumuna gelen Anavatan- DYP bloku ise erken seçim çağrısı yaptı. Blok kararını bugün netleştirecek.

25 TEMMUZ'DA SEÇİM

AK Parti yönetimi, 367 tartışmalarına son vermek amacıyla Genel Kurul'a girecek milletvekillerini sadece içerde bulunmakla kalmayıp Gül lehine oy vermeleri için de ikna etmeye çabalıyor. Abdullah Gül de ikna turu çerçevesinde DYP ve bağımsızların yanı sıra SHP'ye gitti. Eğer AKP'nin planı gerçekleşirse Gül, bugüne kadar en yüksek destekle seçilen cumhurbaşkanlarından biri olacak. Kulislerde TBMM Başkanı Arınç'ın da doğrudan devreye girdiği ve Gül'e desteğin artması ve CHP'nin seçimi Anayasa Mahkemesi'ne götürme gerekçesini oluşturan 367 tezini ortadan kaldırmak için doğrudan çaba harcadığı ifade ediliyor. AKP, Gül'ü "Hayırlı Cuma"da en yüksek oyla Çankaya'ya göndermek için bütün gücünü seferber etti. Muhalefeti ikna için Mumcu'dan sonra dün de Ağar'ı ziyaret eden Gül, 367 bulunamaz ve Anayasa Mahkemesi aleyhte bir karar verirse "B Planı seçim" dedi. AKP kulislerinde şimdiden erken seçim için 25 Temmuz tarihi dile getirilmeye başlandı.

SON DAKİKA STRATEJİSİ

Kilit konumuna gelen Anavatan- DYP bloku, "son dakika stratejisi" izleyerek kararını nihai kararını bugün verecek. 20 milletvekili bulunan Anavatan ile 4 milletvekili bulunan DYP karar için yetkili organlarını eş zamanlı topladı. Parti içindeki CHP kökenli vekiller ise katılmama ısrarını sürdürüyor. CHP ise ilk tur oylamanın AKP için "Kara Cuma"ya dönüşmesini amaçlıyor. 367 milletvekilinin bulunmaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için hazırlıklarını sürdürüyor. Yüksek Mahkeme- 'nin, ikinci turun yapılacağı 2 Mayıs Çarşamba gününden önce 1 Mayıs Salı günü toplanarak karar vermesi bekleniyor. İkinci turda sonuç alınamaması durumunda üçüncü tur 9 Mayıs çarşamba günü saat 15.00'te ve dördüncü tur ise 15 Mayıs Salı günü aynı saatte gerçekleştirilecek.