kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu, YÖK Başkanı Teziç’e yönelik suikast girişimin ardından ani bir kararla bir araya geldiler. İki lider AK Parti’ye erken seçim çağrısı yaptı.

Ağar ve Mumcu'dan erken seçim çağrısı

ANKARA
Anavatan lideri Mumcu ve DYP Genel Başkanı Ağar, düzenledikleri basın toplantısında hükümete erken seçim çağrısında bulunarak cumhurbaşkanının yeni meclis tarafından seçilmesini istediler..
Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin 367 tartışmasında kilit konumuna gelen 24 milletvekilli Anavatan-DYP ittifakı, hükümeti son dakika manevrasıyla erken seçime çağırdı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e yapılan suikast girişiminin ardından TBMM'de bir araya gelen Anavatan lideri Erkan Mumcu ile DYP lideri Mehmet Ağar, hükümete ciddi uyarılarda bulundu. Ağar, "Hükümet Cumhurbaşkanlığı seçiminden vazgeçerek, derhal erken seçim kararı alsın" derken, Mumcu "Suikast teşebbüsü bizi derin kaygılara sürükledi. Türkiye diğer olaylarla birlikte düşünüldüğünde provokasyonlara açık hale geldi" dedi.

Hayati öneme sahip saatler
Yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylamasındaki tutumlarını belirlemek için günboyu partilerinde toplantılar yapan Mumcu ve Ağar, Teziç'e yönelik suikast girişimin ardından ani bir kararla bir araya geldiler. Önce telefonla bir değerlendirme yapan iki lider, ortak kaygıları doğrultusunda açıklama yapmayı kararlaştırarak TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Saldırıyı kınadıklarını belirten liderlerden Ağar, Türkiye'nin önünde hâlâ bir fırsat olduğunu belirterek, "Bu fırsat hükümetin bir seçim kararı almasıdır. Hükümet Cumhurbaşkanlığı seçiminden vazgeçerek bir erken seçim kararı alsın" dedi. Mumcu ise Türkiye'nin önündeki 48 saatin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Teziç'e karşı girişilen teşebbüs aşamasında kalan suikast bizi derin kaygılara sürükledi" dedi. Türkiye'nin provokasyonlara açık hale geldiğini belirten Mumcu, iktidarı sorumlu davranarak erken seçim kararı almaya çağırdı. Mumcu, "Aksi halde Cumhurbaşkanlığı seçimleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Türkiye için çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirecektir. Türkiye'yi bu mecraya sokmadan, hemen seçime götürmek ve yeni Meclis'in yeni cumhurbaşkanını seçmesi en akılcı yoldur" dedi. Girişimlerinin iktidar partisine cumhurbaşkanı seçtirmemek olmadığını kaydeden Mumcu, Türkiye'nin rahatlamasını istediklerini söyledi. Mumcu ve Ağar, iki partinin ortak hareket edeceğinin altını çizerken, kesin kararı bugün açıklayacaklarını belirttiler. Milletvekillerinin iradelerine ipotek koyamayacaklarını da vurgulayan iki lider, "367 tartışmaları haklı bulunsa da bulunmasa da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin böyle bir ortamda gerçekleştirilmiş olması noktada sağlıklı olmayacaktır" görüşünü dile getirdiler.