kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Biz cumhurbaşkanını üçüncü turda seçeriz

Anayasa Mahkemesi resepsiyonunda konuşan Başbakan, 367 tartışmaları ve erken seçim konusunda "Seçimden kaçtığımız yok, ağustosta olabilir. Cumhurbaşkanını da ilk iki tur sonrasında seçeriz" dedi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim istekleri konusunda ilk kez olumlu sinyal verdi ve "En erken ağustos ayında olabilir" dedi. 11. Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise 367 oy sayısıyla ilgili bir endişesi olmadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin 45. kuruluş yıldönümü resepsiyonu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e suikast girişimi, 367 tartışmaları ve erken seçim isteklerinin gölgesinde gerçekleşti. Resepsiyona, hükümet kanadından yoğun bir katılım olması dikkat çekti. Bütün dikkatler uzun süre kalan Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün üzerinde toplandı. Erken seçime ilişkin bir soru üzerine, Erdoğan, "Erken seçimin her halükarda 25 yaşında seçilme hakkını ortadan kaldırmayacak şekilde yapılması gerektiğini ancak, en erken de Ağustos ayında olabileceğini'' söyledi.

ERKEN SEÇİMDEN KAÇMIYORUZ
Anayasadaki seçimle ilgili değişikliklerin hangi şekilde yürürlüğe gireceğinin 67. maddesinin son fıkrasında belirtildiğini kaydeden Erdoğan, ''25 yaşa seçilme hakkını bir erken seçimde kullandırabilmek için yeni bir anayasa değişikliği gerekir. Eğer buna diğerleri de destek verse, biz buna da varız. AK Parti'nin erken seçimden kaçtığı yok. Ancak ülkenin erken seçime de ihtiyacı yok'' dedi. Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın bir erken seçimden sonra oluşacak yeni Meclis'in cumhurbaşkanını seçmesi gerektiği yönündeki görüşlerinin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, "Bu konuda hiç endişeleri olmadığını, Türkiye'de şu anda her şeye en hazır partinin AK Parti olduğunu'' söyledi. Seçim yasasına göre, genel seçimlerin 5 yılda bir yapıldığını anımsatan Erdoğan, "Keşke Anasaya'ya uygun olsa da 5 yılda bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapsak'' dedi.

'İKİ TURDAN SONRA SEÇERİZ'
Başbakan Erdoğan, CHP'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine 1982 Anayasası'na göre bunun bir mantığının olmadığını belirtti. Erdoğan, "Çünkü 1980'den önce uzayan Cumhurbaşkanlığı seçimi turları vardı. Herhalde 110 turu bulmuştu. Biz ilk iki turda değil ama, mutlaka üçüncü turda cumhurbaşkanını seçeriz'' diye konuştu.