kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Newsweek: Irak ne olacak?

Yeni Haber
Newsweek dergisi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına geniş yer ayırdığı haberinde Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı'nı özellikle Irak konusunda önemli bir sürecin beklediğini yazdı.

Derginin internet sitesinde yayınlanan bir haber/analizde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin en kabiliyetli ve popüler politikacısı olduğu ancak Erdoğan'ın bile Cumhurbaşkanlığı önündeki laik cam tavanı geçebilecek kadar kabiliyetli ve popüler olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

Erdoğan'ın geleneksel laik Türkiye'de, çok sayıda kişi tarafından "Tehlikeli derecede İslamcı" olarak görüldüğü ifade edilen haberde, Erdoğan'ın bu imajı ofiste değil geçmişte yaptığı kariyerinde yarattığı ifade edildi. Erdoğan'ın bir dizi İslamcı siyasi partide bulunduğu hatırlatılan haberde, 1999 yılında halkı kışkırtma suçundan 4 ay hapis cezası aldığı da vurgulandı.

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı görevinin şu anda "militanca laik eski bir hakim" tarafından üstlenildiği ifade edilen haberde, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'nın ordu ve Ankara'da toplanan bir milyon eylemci tarafından da şüpheyle karşılandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ü "Erdoğan'ın sağ kolu, sessiz ve işinin ehli bir Dışişleri Bakanı olarak" nitelendiren Newsweek, Gül'ün de dindar bir Müslüman olmasına karşın Erdoğan'a göre daha ılımlı görüldüğünü vurguladı. Haberde en önemlisinin, Gül'ün daha önce halkı kışkırtma suçundan hapis cezası almamış olması olarak gösterdi.

Seçim sürecindeki Türkiye'de milliyetçiliğin arttığı da vurgulanan haberde, Gül'ün geçen ay PKK'nın Irak'tan hatta Irak ordusundan gelen silahlar ve uzaktan kumandalı patlayıcılar kullandığı söyleyerek "Buna tolerans gösteremeyiz" dediği belirtildi. Haberde Gül'ün "Eğer Irak hükümeti bunu durduramazsa biz eyleme geçeriz" diye "tehdit ettiği" ifade edildi.

Newsweek dergisi, gelen haberlere göre Türkiye sınırında mayın temizleme çalışmaları yapıldığı, Türk özel birliklerinin Kuzey Irak'a 25 mil kadar girdiğini yazdı. Haberde 200 bin kadar Türk askerinin sınırda olduğu iddia edildi.

Geçen ay ilk kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın AKP Hükümetinden bir müdahale için yeşil ışık istediği belirtilen haberde, bunu yapıp yapmayacaklarının Gül ve Erdoğan için önemli bir test olacağı değerlendirmesi yapıldı.

Haberde, Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanını muazzam bir dış politika mücadelesi beklediği, ordunun istediklerini yapmanın kendisine Türkiye'de siyasi puanlar kazandırabileceği ancak buna bedel olarak Türkiye'nin en uçucu sınırında tehlikeli ve belirsiz bir gerilime neden olacağı ifade edildi.(ANKA)