kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ü kapıda karşıladı.

Tuğcu: Başvuru olursa yetiştiririz

ERSAN ATAR ANKARA
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, yapılacak seçimlerde katılımın üst düzeyde olmasını istedi. Tuğcu, 367 konusunda ise "Başvuru olursa inceler, en kısa sürede karar veririz" diye konuştu..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Tuğcu: Başvuru olursa yetiştiririz
Anayasa Mahkemesi 45. kuruluş yıldönümünde önceki senelere göre farklı bir etkinliği gerçekleştirdi. Yabancı konukların fazlalığı nedeniyle mahkeme salonu yetersiz kaldığı için Sheraton Oteli'nde yapılan törene Başbakan Tayyip Erdoğan katılmadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Jean Paul Costa başta olmak üzere çok sayıda yabancı ülke yüksek mahkeme temsilcilerinin katıldığı etkinlikler, "Evrensel Barış ve Medeniyetler Buluşmasında Anayasa Mahkemelerinin Rolü" başlığı altında toplandı.

SANDIK BAŞINA

Cumhurbaşkanı adayının açıklanmasının hemen ertesinde yapılan toplantıda Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun gündeminde milletvekilliği seçimleri vardı. Tuğcu'nun, Cumhurbaşkanlığı seçiminin mayıs ayında yapılacağını açıkça belirtmesine rağmen milletvekilliği seçimleri için kasım ayını söylememesi dikkat çekti. Tuğcu şunları söyledi: "Yapılacak seçimlerin de bu temel ilkeler çerçevesinde gerçekleşeceği ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı, millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletine ait olduğu, laik ve sosyal hukuk devletini gerçekleştirecek, parlamentonun da buna göre oluşacağı inancını taşıyorum."

'KATILIM YÜKSEK OLSUN'
Seçimlerin, ifade özgürlüğünün kullanılabildiği bir ortamda yapılması gerektiğini söyleyen Tuğcu'nun şu sözleri de seçmeni "demokrasi için sandığa çağırmak" olarak yorumlandı: "Parlamento ne kadar çok seçmeni ve görüşü temsil ederse demokrasi o kadar güçlenir. Bu nedenle seçimlerde katılımın üst düzeyde olmasını demokrasimiz adına önemle temenni etmekteyim." Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğcu, Meclis'te 367 çoğunluğun sağlanamaması ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurması halinde "Raportör görüşü alınır, okuruz, toplanırız ve en kısa zamanda karar veririz. Bu dosya için de aynısı geçerlidir. Ama çok uzun süre beklemeye tahammülü olmayan bir konu" dedi. Süre konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Tuğcu "Ama ikinci oylamaya yetiştirmeye gayret edeceğiz" dedi. Tuğcu, konuşmasından sonra Malatya'da Zirve Yayınevi'ndeki saldırıyla ilgili sorular üzerine de "Olaylar çok üzücü. İnsan Türk olarak, Müslüman olarak ne diyeceğini şaşırıyor. Çok üzücü" dedi.