kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

CHP'nin 367 başvurusuna Yüce Divan engeli

Yeni Haber
Yüce Divan'da Pazartesi ve Salı günü yapılacak duruşmalar, CHP'nin yarın yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi ilk tur oylaması için 367 şartının gerçekleşmemesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvurunun görüşülmesini zora sokuyor.

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları son hız devam ederken TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan ise, 367 tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Gürkan, toplantının 184 vekille açılabileceğini ancak oylamaların geçerli olabilmesi için her turda 367 milletvekilinin oy kullanması gerektiğini savundu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yüksek Mahkeme'nin 45'inci Kuruluş Yıldönümü Sempozyumu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP'nin 367 ile ilgili olası başvurusunu ikinci tura yetiştireceklerini söyledi. TBMM Danışma Kurulu'nun kararına göre ilk turu yarın yapılacak oylamanın ikinci turu da 2 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Birinci tur oylama saat 15.00'te başlayacak. Oylamanın 2 saat sürmesi bekleniyor. Bu da mesai bitimine denk geliyor. Cuma günü mesai bitimine kadar başvuruyu yetiştirememesi halinde CHP 367'yi ancak Pazartesi günü yani 30 Nisan'da Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak. Anayasa Mahkemesi'nde Pazartesi ve Salı günü iki önemli duruşma bulunuyor.

30 Nisan Pazartesi günü eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ve Salı günü ise eski Enerji Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan hakkındaki Yüce Divan duruşmaları bulunuyor. Bu durumda Yüksek Mahkeme'nin önünde iki seçenek kalıyor.

Yüksek Mahkeme 367 başvurusuna ilişkin görüşmeyi ele almak için ya Yüce Divan duruşmalarını erteleyecek ya da fazla mesai yapıp duruşma sonrasına sıkıştıracak. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylaması 2 Mayıs Çarşamba saat 15.00'te başlayacak.

Anayasa Mahkemesi başka bir formülle 367 başvurusunu 2 Mayıs sabahı ele alacak ve ikinci tur oylamaya dakikalar kala kararını açıklayacak.

367 TARTIŞMALARINA FARKLI YAKLAŞIM


TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, 367 tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Gürkan, toplantının 184 vekille açılabileceğini ancak oylamaların geçerli olabilmesi için her turda 367 milletvekilinin oy kullanması gerektiğini savundu. Gürkan, "Benim Anayasa'nın yazılış biçiminden anladığım, her dört turda da fiilen 367 milletvekilinin oy kullanmış olmasının oylamaların geçerliliği için Anayasal koşul olduğudur" dedi.

Uluç Gürkan, yaptığı açıklamada, 367 tartışmasının sulandırıldığını savundu. Anayasa'da öngörülen 367 koşulunun toplantının açılmasının ötesinde asıl anlamının fiilen o sayıda oyun kullanılmış olması olduğunu belirten Gürkan, "Gizli oylama uzun bir süreçtir, birkaç saat sürebilir. Bu sürede benim Anayasa'nın yazılış biçiminden anladığım, her dört turda da fiilen 367 milletvekilinin oy kullanmış olmasının, oylamaların geçerliliği için Anayasal koşul olduğudur" dedi.

Gürkan, bu sayıda oy kullanıldığı takdirde birinci ve ikinci turda seçilmek için ayrıca bir kişinin 367 oy alması üç ve dördüncü turda ise yine mutlaka kullanılması gereken 367 oyun, en az 276'sını almanın zorunlu olduğunu ileri sürdü. Gürkan, şöyle dedi:

"Anayasanın yazılı biçimdeki bu gerçeği karşısında Meclis'in Cumhurbaşkanı seçimi için oturumu kaç kişiyle açacağının tartışılmasına girmek, tartışmayı saptırmaktan öteye bir anlam taşımaz. Oturum 184'lede açılabilir ancak, 367 kişi fiilen oy kullanmamışsa o oylama geçerlilik kazanamaz."

(ANKA)