kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'da "ağır" konuklar

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran'ın nükleer enerji programını görüşmek üzere Ankara'da bulunan İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran'ın nükleer programına ilişkin sürecin diyalog içinde, olumlu bir neticeye ulaşacağını ümit ettiklerini belirterek, Türkiye'nin bu konuda üzerine düşenleri yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Gül'ün, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Dışişleri Konutunda yaptığı görüşmenin ardından üçlü ortak basın toplantısı düzenlendi.

Bakan Gül, Laricani ile Solana'nın kişisel olarak yakın görüştüğü iki dost olduğunu ifade ederek, onlara böyle önemli bir toplantıyı Türkiye'de yaptıkları için teşekkür etti.

Bu tip önemli konuların diplomasi yoluyla, konuşarak, karşılıklı diyalog içinde olumlu bir neticeye ulaşacağını ümit ettiklerini belirten Gül, Türkiye olarak bölgedeki bütün problemlerde bu yolun takibine çok önem verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin AB ilişkilere önem veren bir ülke olduğunu kaydeden Gül, aynı şekilde İran'ın Türkiye'nin komşusu, dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirtti. Gül, "Bu görüşmelerin barış getirmesini, diplomasi yoluyla çözülmesini arzu ediyoruz. Bu konuda Türkiye olarak üzerimize düşenleri yapmaya hazırız. Başarılar diliyorum kendilerine" diye konuştu.

LARİCANİ

Laricani de konuşmasına, kendilerine Ankara'da gösterilen misafirperverliğe ve yakın ilgi için teşekkür ederek başladı.

Türkiye ile İran'ın iki dost ve kardeş ülke olduğunu ifade eden Laricani, böyle bir toplantının Türkiye'de yapılıyor olmasının, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin derinliğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığına da değinen Laricani, bu konuda en derin sevgi ve dileklerini Gül'e ilettiğini belirtti. Gül'ün yeni görevinde hem Türkiye, hem bölgenin gelişimi ve refahı için çok önemli kaynak olacağını umduklarını belirten Laricani, Dışişleri Bakanlığı döneminde Gül ile aralarında mükemmel bir işbirliği bulunduğunu söyledi.

İranlı yetkili, Türkiye'nin bölgesel rolü açısından da, mümkün olan en iyi şekilde gelişmelerde etkisini gördüklerini ifade ederken, son olarak İngiliz denizcilerle ilgili süreçte, Türkiye'nin yardımcı olma konusunda gösterdiği desteği bildiklerini kaydetti.

Solana ile yararlı görüşmeler yaptıklarını ve çeşitli görüş ve fikirleri paylaştıklarını belirten Laricani, bunların ileride de paylaşılacağını ümit ettiklerini kaydetti. Laricani, "Basın toplantısını hızla bitirirsek, Solana ile bir sonraki görüşme turumuza başlayabiliriz. Eminim ki bu gelişmeler bizi gelecekte daha da yakınlaştıracak" diye konuştu. İranlı yetkili, ayrıca Gül'e kendilerine takdim ettiği Mevlana kitabı için teşekkür etti.

(CHA)