kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Çin Seddi yok oluyor

Yeni Haber
Uzaydan görünen tek insan yapıtı ünvanına sahip olan, Çinlilerin medar-ı iftiharı Çin Seddi, bakımsızlık ve ihmal nedeniyle büyük tehlikeyle karşı karşıya.

Çin Seddi, yeterince fon ayrılmaması ve yoğun turistik geziler nedeniyle her geçen gün tahribata uğruyor. Yetkililerin uyarılarına rağmen halkın bilinçsizce yaptığı ihmaller milyonlarca kişiyi ağırlayan seddin karşılaştığı ciddi problemler arasında yer alıyor.

Duvarlarının çoğunluğu, büyük tuğlalar, toprak ve küçük taşlarla dolu çuvallardan yapılan seddeki taşların üzerleri şimdilerde ziyaretçilerin duvar yazılarıyla dolmuş durumda. Sedde bazen parti düzenlenirken, bazen de çeşitli eğlence programları yapılıyor. Buna bakımında gösterilen ihmal de eklenince 7 bin kilometreden uzun olan Çin Seddi giderek çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Duvar yüksekliği yaklaşık 10 metre, genişliği ise 5 metre olan Çin Seddi'nin duvarlarının büyük bölüme onarım gerekiyor. Yapım tarihi, M.Ö 9. yüzyıla uzanan Çin Seddi'nin tamiratı için ise yeterli fon ayrılmamış durumda. Uzaydan bakıldığında ince, uzun bir dere gibi görülebilen ve kuzeydeki kabilelere karşı korunmak ve içerdeki halkın dışarıya kaçmasını engellemek için yapılan Çin Seddi'nin karşılaştığı diğer tehlikelerden birisi ise köylülerin seddin duvarlarından taş çalıp ev inşaatında kullanmaları.

Pekin yönetimi, bazı koruma önlemleri içeren yasal düzenlemeler yapıyor yapmasına ancak karlı turizm sektörünü sınırlama konusunda isteksiz davranmakla suçlanıyor. Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvarı olan Çin Seddi 1987 yılında, "Çin'in Sembolü" olarak "Dünya Mirasları Listesi"ne alınmıştı.