kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Wolfowitz'e "istifa et" baskısı

Yeni Haber
Dünya Bankası İcra Direktörleri, makamını kullanarak sevgilisinin maaşına zam yaptıran Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz'in durumunu görüşmek üzere acil toplantı düzenlerken, iki yardımcısı da Wolfowitz'den istifa etmesini istedi.

Irak işgalinin fikir babası olarak bilinen ABD'nin eski Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz, daha önce istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı. Dünya Bankası'nın icra direktörü olan, bankada saygın bir isim olarak bilinen Yeni Zelandalı Graeme Wheeler'ın, diğer üst düzey yetkililerle çarşamba günü yapılan haftalık olağan toplantıda Wolfowitz'i istifaya çağırdığı belirtiliyor. Başka bazı üst düzey yetkililerin de Wolfowitz'in görevinden istifa etmesinin uygun olacağına inandığı, Wheeler'ın çağrısının ardından banka çalışanlarının da bölündüğü haberleri veriliyor.
Bu haberlere göre Latin Amerika, Asya'nın doğusu ve güney Asya temsilcileri, Wolfowitz'in istifasını desteklerken AfrikaLI ve Orta Doğulu temsilciler Wolfowitz'den yana görünüyor. Bu bölünmenin, daha önceki Dünya Bankası Başkanı Jim Wolfensohn'dan kalma olduğu da belirtiliyor. Wolfowitz'den yana olanların, Dünya Bankası Başkanı sıfatını almasından sonra kendisi tarafından atandığı, Wolfowitz'in gitmesinden yana olanların ise Wolfensohn döneminden kalma banka çalışanları olduğu ifade söyleniyor.

24 üyeli İcra Direktörleri, bu duruma ilişkin karar vermeye çalışırken, dikkatleri üzerinde toplayan Wolfowitz, daha önce katılacağı açıklanan bir uluslararası sağlık konferansına katılmadı. Wolfowitz ayrıca banka yönetimiyle bugün yapılması öngörülen haftalık olağan toplantısını da iptal etti.Wolfowitz'in sevgilisi Şaha Rıza'nın, Dünya Bankası Başkanı ile ilişkisi nedeniyle 2005 yılında bankadaki görevinden ayrılması talep edilmişti. Geçen hafta Wolfowitz, Rıza'nın maaşına zam yaptırması dolayısıyla özür dilerken ''bankada yeni olduğu ve daha önce geçmediği sulardan geçtiği'' gerekçelerini öne sürmüştü.

Bu göreve ABD Başkanı George W. Bush tarafından aday gösterilen Wolfowitz konusundaki bir soruyu yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, ''Önce bankanın kendi içindeki değerlendirmede varacağı sonucu beklemeliyiz'' dedi.ABD, Dünya Bankası'nda yüzde 16,4'lük hisseye sahipken onu yüzde 7,9 ile Japonya takip ediyor.

Büyük kararların alınmasında, İcra Direktörleri'nin yüzde 85'inin oyu gerekiyor. ABD, büyük bir kararın bloke edilmesine yetecek kadar oyu elinde bulunduruyor.

Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz'e istifa baskıları artıyor

(AA)