kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Kralın kafası karışık"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili karar konusunda topu AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu'na (MKYK) atması, muhalefette farklı yorumlara neden oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Başbakan Erdoğan için "kral" benzetmesi yaptı ve süreci "Kralın kafası karışık" diye değerlendirdi. Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan, Erdoğan'ın zaman kazanmaya çalıştığını savunarak, "Kendisine yandaş arıyor" dedi. DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan da Erdoğan'ın adaylıktan yavaş yavaş vazgeçtiğini ve topu MKYK'ya atarak bunun zeminini hazırladığını iddia etti.


Muhalif partilerin milletvekillerinin ANKA'ya yaptıkları değerlendirmeler şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek:
"AKP'nin, Başbakan'ın kafası karışık. Bir türlü karar veremiyor. Cumhurbaşkanlığı gibi ülkenin, milletin birliğini, bütünlüğünü temsil eden makama çıkacak kişinin, sadece AKP'nin iç işi, kendi mutfağı gibi değerlendirmesi yanlış olmuştur. İş karar aşamasına gelince bu kararı kendi kendilerine vermekte büyük güçlük yaşıyorlar. 'Uzlaşma ile cumhurbaşkanı seçelim' dedik. Başbakan uzlaşmayı kendi milletvekili, örgütü ile arıyor. Kendi milletvekili ne diyecek? 'Siz ne karar verirseniz en doğrusu o' diyecek. CHP ile görüşmüyor. DYP ile Anavatan'la görüşmeler ise sadece 367 milletvekiline ulaşma arayışıdır, uzlaşma arayışı değildir. AKP MKYK yetkiyi Başbakan'a devretti. Bu kadar önemli bir konu bir kişinin tek başına alacağı karar değil. İki ihtimal var. Ya kendisi aday olacak veya bir başkasını aday gösterecek. Niçin son güne kadar tutuyor? Çünkü kendisi dışında bir aday ortaya atacaksa parti içinde dalgalanmaya neden olacak. Kimi aday gösterse başka bir aday daha çıkar. Son ana kadar tutarak başkasının kulis yapmasını engellemek istiyor. Başbakan parti içindeki bölünmeden korkuyor. Kendisi için ise, oraya seçildiği zaman tartışmanın içinde kendisinin olacağını görüyor. Demokrasi açısından gelinen nokta utanç verici. Hayalet seçimle karşı karşıyayız. Aday ya da adaylar yok. Bütün millet, parlamento seçim tartışması yapıyor. Türk milletine çelik çomak verdi, kendi milletvekillerinin eline çelik çomak verdi. Demokratik yöntemlerin hepsi kapatıldı. Tek kişi kral gibi. Kralın kafası da karışık."

"KENDİNE YANDAŞ ARIYOR"

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan:
"Partisinin yetkili kurul organından yetkiyi aldı. Kamuoyunun baskısını görüyor. Halkın konsensüsüyle Köşk'e gitmeli. Bu şekilde Cumhurbaşkanı adayı olur ve Köşk'e çıkarsa, toplum gerilir. Konsensüs sağlayarak, demokratik, sosyal hukuk devletine yakışır, halkın onayını alarak Cumhurbaşkanı olmalı. Bu da ancak halkın seçmesiyle olur. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağduyulu olması lazım. Halk seçsin. Halktan kaçmak çözüm değil. Adayı açıklamamak, son güne saklamak da çözüm değil. Erdoğan, zaman kazanarak kendine yandaş arıyor. Adaylığını açıklamamasının tek sebebi bu."

"ALACAĞI KARAR 'DAYATMA' OLACAK"

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler: "Bana göre, Başbakan aday olmayacak. Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullara baktığımızda, bu şekilde Cumhurbaşkanı seçmek için koşullar yeterli değil. Dünyanın birçok ülkesinde Cumhurbaşkanı halk tarafından tartışılarak seçilirken, bizde ise lider sultası tartışılıyor. Kendisi de aday olabilmeli ama halk seçsin önerisiyle çıkmalı. Adayı son güne bırakma biraz dayatma gibi olacak."

"ADAY OLMAYACAK"

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan: "Başbakan adaylığı konusunda yavaş yavaş vazgeçiyor. MKYK'da alt yapı hazırlıyor. Büyük bir ihtimalle MKYK'da çıkmaması yönündeki gerekçeleri kullanacak. Başbakanın, 367 girişimleri sonuçsuz kaldı. Bir şey elde edemediler. Yeni çıkacak adayı tartışmaya sokmadan bu işi bitirmek istiyor. Onun için adayı son güne saklıyorlar."

DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan: "Seçilecek Cumhurbaşkanı Türkiye'yi temsil edecek. Sağcısını solcusunu temsil edecek. MKYK'dan tam yetki çıkmıştır. Bu ne demek, bu yetkiyi arzu ettiğin gibi kullanırsın demek. Başbakan nasıl bir strateji izliyor belli değil. Kendi partisine sorması önemli değil. Türkiye'ye de sormalı. Cumhurbaşkanını halk seçmeli. Zaman var-yok tartışmasından ziyade, zaman yaratılabilir."

ANKA