kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Merkeze "Özal" Modeli

Yeni Haber
Anavatan Partisi ile DYP arasında cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin alınan "istişare" kararı, beraberinde daha "geniş kapsamlı" işbirliğini gündeme getirdi.

Merkez sağda özellikle DYP ve ANAVATAN arasında dirsek teması sürüyor. Genel seçim süreci, AKP ve CHP karşısına, merkez sağda yeni bir oluşum gerçekleştirerek, seçmene üçüncü bir alternatif sunma arayışını hızlandırdı.

Siyasetin hem sağda hem de solda bütünleşmesi gerektiğini her fırsatta dile getiren 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile merkezin toplanmasını savunan eski Başbakan Mesut Yılmaz gibi etkili isimlerin, DYP ve ANAVATAN liderlerini yumuşatarak, olası bir birleşmeye zemin hazırladıkları belirtildi.

Mehmet Ağar'ın liderliğinde yola devam edilmesi, DYP'nin adının Hazine yardımından da yararlanacak şekilde "Birleşik Demokrat Parti" ya da bir başka isimle değiştirilmesi ve böyle bir oluşumun kurulması halinde Anavatan Partisi ve Erkan Mumcu'nun da bu oluşuma katılacağı, siyaset kulislerinde konuşuluyor.

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın bir süre önce "Japon Modeli" olarak dile getirdiği formül çerçevesinde, yeni yapının, Ağar-Mumcu dışında, sol seçmene hitap edecek şekilde İstemihan Talay, Hüsamettin Özkan, Celal Doğan ve sağ-liberal seçmene hitap edecek biçimde, Mehmet Ali Bayar ve İlhan Kesici gibi isimlerle oluşturulması bekleniyor.

Böylece, Turgut Özal'ın 1983'de gerçekleştirdiği "dört eğilim"i de içinde barındıran bir siyasi yapının merkezde hayata geçirileceği şeklinde senoryolar da siyaset kulislerinde konuşulmaya başlandı.

(ANKA)