kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Denetimler arttı, akaryakıt tüketimi yüzde 20 yükseldi

Denetimlerin de etkisi ile ocak ayında akaryakıt kullanımı yüzde 20, şubatta ise yüzde 15 arttı. EPDK Başkanı, yılın ilk üç ayında motorin kullanımının yüzde 14.3 oranında yükseldiğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Denetimler arttı, akaryakıt tüketimi yüzde 20 yükseldi
Akarayakıt piyasasında denetimler arttıkça kayıt içinde satılan beyaz ürünlerin oranı da yükselmeye başladı. Dün İstanbul Beylikdüzü TÜ- YAP'ta Petroleum 2007 Fuarı'nın açılışına katılan ve ardından da 'Ulusal Stok Uygulaması ve Piyasalara Etkileri' konulu konferansa katılan Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin yanı sıra sektöre yönelik düzenleme ve denetleme sayesinde kayıtlı akaryakıt satışında kayda değer bir artış olduğunu söyledi. Günay, "Türkiye petrol piyasasında 2006 yılı ocak-şubat aylarına göre bu yılın aynı aylarında beyaz ürün satışları sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 15 oranında arttı" dedi.

RAFİNERİ SATIŞI ARTTI

Son yıllarda araç sayısındaki artışa rağmen akaryakıt ürünleri tüketiminin artmaması hatta bazı ürünlerde ciddi düşüş yaşanması tartışmalara neden oluyordu. En son geçen yıl Türkiye genelinde beyaz ürün toplamı bir önceki yıla göre sadece yüzde 6.1 artarken, benzin kullanımı yüzde 2.7 oranında gerilemişti. İşte bu rakamlar da sektördeki kaçakla ilgili tartışmaları daha da alevlendirmişti. Dünkü toplantıda petrol piyasasının olumsuz kelimelerle anılacak bir piyasa olmadığını dile getiren Yusuf Günay, ancak yine de ısrarla yanlış yapmaya çalışan şirketler bulunduğunun altını çizdi. Günay daha sonra ulusal marker ve denetimlerin de etkisi ile bu yılın ilk aylarında tüketimin arttığına işaret etti. Ardından motorin ile ilgili rakamları açıklayan Günay, 2006 yılı ocakmart döneminde dağıtım şirketleri tarafından 2 milyon 697 bin ton motorin satışı yapılırken, bu yılın ilk üç ayında bu rakamın yüzde 14.3'lük bir artışla 3 milyon 83 bin ton seviyesine çıktığını söyledi. Günay, rafinerilerin beyaz ürün satışları açısından mevcut durumu şöyle değerlendirdi: "Burada da geçen yılın aynı aylarına göre ocak ayında yüzde 31, şubatta yüzde 35 ve martta ise yüzde 29.5'luk bir artış yaşandı."

KÖTÜ NİYET VAR
İki gün önce ulusal marker ile ilgili denetimlerin de başladığını anlatan Günay, bundan böyle petrol piyasanının diğer piyasalara örnek teşkil edeceğini belirterek, "Ancak ısrarla maalesef yanlış yapmaya çalışan şirketler var. Bunlar da piyasadan silinecek. Bu işin kuralı bu. Ulusal marker uygulamasını takip ediyoruz. Maalesef bu konuda kötü niyetli şirketler de var" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları