kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İsviçre'den hamurunu alacak Sapanca'da çikolata üretecek

ESEN EVRAN
İLİŞKİLİ HABERLER
h
İsviçre'den hamurunu alacak Sapanca'da çikolata üretecek
Kütahya Porselen'in sahibi Nafi Güral'ın damadı Özgür Gür, Türkiye'de üst gelir düzeyine hitap edecek bir çikolata için Sapanca'da 10 milyon dolarlık yatırımla fabrika kurdu. Markayı ve çikolata formülünü İsviçreli Mild Switzerland firmasından alan Gür, çikolatanın pazarlamasında özellikle sağlığa yararları konusunun altını çizecek. Öğrenciliği döneminde bilgi teknolojileri ve lojistik konularında işler yapan Özgür Gür'ün aklında özellikle lojistik işi yaparken hep dağıtımın gücünü gıda sektörüne aktarmak varmış. Sonra sektörü incelemiş, yıllardır sektörde faaliyet gösteren şirketlerin karşısına kitlesel bir ürünle çıkmayı akıllıca bulmamış. Onun yerine 'niş' bir ürüne yönelmek daha doğru gelmiş. Gür, mayıs ayı sonunda raflarda yerini alacak Mild markalı çikolatayı bir süre sonra Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Ukrayna, ardından da Batı Avrupa'ya ihraç etmeyi planlıyor.

* Sektörde bu kadar büyük çikolata üreticisi varken, bu işe girmek sizi korkutmadı mı? Gıda sektörüne girmeye askerde karar verdim. Döndüğümde Almanya'da bir fuara gittim ve orada çikolata-şekerleme işine karar verdim. Elime bir pazar raporu geçti, baktığım zaman şunu gördüm. Eğer kitlesel ürüne yönelirsek, bu ölümümüzü hızlandırmaktan başka bir şey olmazdı. Sonra kendimizi daha üstlerde bir yerde konumlandırdık. Çikolata gelince akla ne geliyor? Türkiye'de İsviçre geliyor. Aslında dünyada en iyi çikolatayı İtalyan ve Almanlar yapıyor ama İsviçre bir kere tanınmış işte. İsviçre'de tanıdıklarla konuştuk ve buradan bir markayı kullanma hakkı, Mild'i alarak geri döndük.

* Üretim başladı mı? Başka markalar için ürettik. Bizim markamızla üretim mayısta başlıyor. Çalıştığımız bir uzman var, elinde 1000-1500 reçete var. Biz hamuru kendimiz yapmıyoruz, İsviçreliler'in belirlediği formüllerle Belçika'da üretiliyor ve buraya geliyor. Yurtdışından katı halde geliyor, burada tekrar eritiliyor. Hamuru burada üretebilirdik ama nedense aynı olmuyor, iki peynir tenekesinden de aynı peynir çıkmaz ya.

* Kapasiteniz ne? Fabrikanın kapasitesi 2 bin 500 ton. Biz ilk yıl için 600 ton üretmeyi planlıyoruz. Türkiye'de tahminen 160 bin ton gerçek çikolata üretiliyor. Bunun içinde çikolatin ve şekerlemeler yok. Pazar büyüklüğü hepsi dahil 2.5 milyar Euro'yu bulmuş durumda ve pazar yılda yüzde 30 büyüyor. İthal ürünler artmaya başladı. Ulusal market zincirlerinin raflarında da görüyoruz bunu. Ayrıca kaliteli çikolatanın farkındalığı artıyor.

*ÇİKOLATA dünyada, 6 milyon tonluk tüketimle, 55 milyar dolarlık dev bir pazar oluşturuyor.

*TÜRKİYE'DE pazar büyüklüğü yaklaşık 600 milyon YTL.

*2005 yılında çikolata pazarı yüzde 25 büyüdü.

*BU büyümenin yüzde 10'u hediyelik çikolatalarda gerçekleşti.

*TÜRKİYE'DE kişi başına yıllık 1.5 kilogram çikolata tüketilirken Avrupa'da bu oran 8 kilogram.
Haberin fotoğrafları