kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Malatya'da vahşet: 3 ölü

Yeni Haber
Malatya'da gelen baskılar üzerine Kay-Ra olan adını Zirve olarak değiştiren ve Hıristiyanlıkla ilgili eserler yayınlayan yayınevine düzenlenen saldırıda 3 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişi ise ağır yaralı olarak hasteneye kaldırıldı.

Zirve Yayınevi'nin bulunduğu Niyazi Mısr-i Mahallesi'ndeki Ağbaba İşhanı'nın üçüncü katında bugün öğlen saatlerinde tüyler ürperten bir saldırı gerçekleşti.

BOĞAZLARI KESİLDİ

3 kişinin boğazlarının kesilerek öldüğü saldırıda, bıçakla yaralan bir kişi ile camdan atlayan başka bir kişinin durumunun ise ciddiyetini koruduğu bildirildi. Yaralıların Turgut Özal Tıp fakültesinde ameliyata alındığı belirtildi.




EL VE AYAKLARI BAĞLANIP BOĞAZLARI KESİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞ

Yaralılardan birinin adının Emre Günaydın olduğu ve yüksekten düşmekten dolayı kafa travması geçirdiği bildirildi.

Adı Uğur olan ve soyadı tespit edilemeyen diğer yaralının boğazı dahil çeşitli yerlerinden bıçaklandığı belirtildi.

Vali İbrahim Daşöz, ölenlerin ellerinin arkadan bağlı olduğunu ve bıçak kullanılmak suretiyle öldürüldüklerini, olayla ilgili incelemelerin devam ettiğini bunun bir iç çatışmadan kaynaklanabileceği ihtimali üzerinde de durulduğunu söyledi.

ÖLENLERDEN BİRİ ALMAN VATANDAŞI, 4 GÖZALTI VAR

Daşöz, ölenlerin birinin Alman vatandaşı olduğunu diğer ikisinin ise Türk vatandaşı olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Olayla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Olayın perde arkasıyla ilgili araştırmaların devam ettiğini ifade eden Daşöz, işyerinin yayıncılık üzerine faaliyet gösterdiğini belirtti.

Ölenlerin birinin yabancı uyruklu olduğunu anlatan Vali Daşöz, gerekli bilgileri daha sonra kamuoyuna açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

ÖLDÜRÜLEN ALMANIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Malatya'da Zirve Yayınevi'ne gerçekleştirilen saldırıda boğazı kesilerek öldürülen Alman vatandaşının kimliğinin Kirman Geske olduğu belirlendi.
Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2003 yılından beri Türkiye'de ve Malatya'da bulunan Alman Geske'nin ikamet izniyle bu ilde 4 yıldır bulunduğu kaydedildi.

BAŞHEKİM MİMAN ''HASTANEMİZE GETİRİLEN İKİ YARALIDAN BİRİ AMELİYATA ALINDI''

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Murat Cem Miman, yayınevindeki çıkan olayla ilgili hastaneye iki yaralının getirildiğini bildirdi.

Miman, hastaneye getirilen yaralılardan birinin adının Emre Günaydın diğerinin ise Uğur olduğunu, ancak soyadının henüz belirlenemediğini söyledi.

Emre Günaydın'ın söz konusu yayınevinin bulunduğu binadan aşağıya atladığını ya da atılmış olabileceğini, yoğun bakıma alındığını söyledi.Diğer yaralının boğazından, sırtından ve karnından bıçaklandığını ifade eden Miman, bu kişinin ameliyata alındığını, hayati tehlikesinin bulunduğunu kaydetti.

OLAY YERİ İNCELEME EKİPLERİ, YAYINEVİNDEN BİLGİSAYAR, AJANDA VE BÜRO MALZEMELERİ ALDI

Malatya'da bir yayın evindeki saldırı ile ilgili soruşturma çok yönlü sürdürülüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri, söz konusu yayınevinden bilgisayarlar, ajanda ve büro malzemeleri aldı.Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, AA muhabirine, ölenlerden birinin Alman uyruklu olduğunu belirterek, ''Diğer ölenlerin kimlikleri henüz tespit edilemedi. Çünkü çok sayıda kimlik taşıyorlar'' dedi.

Daşöz, yayınevinin yayınları arasında İncil bulunup bulunmadığı sorusu üzerine, ''Evet bu tip yayınlar yapılan bir yer olduğu üzerinde duruluyor'' dedi.Gözaltına alınanların sorgusunun devam ettiği belirtilirken, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde olduğu öğrenildi.

POLİS: "İLK BELİRLEMELERE GÖRE TERÖR VE ÖRGÜT BAĞLANTISI YOK"

İncil ve Hıristiyanlıkla ilgili eserler yayınlayan Zirve Yayınevi'nde yaşanan bıçaklı saldırıyla ilgili Malatya Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne "ilk belirlemelere göre olayın terör kaynaklı olmadığı ve bir örgüt bağlatısı görülmediği" bilgisini verdi.

Malatya'da Zirve Yayınevi'ne yönelik saldırıyla ilgili ilk bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü'ne geldi. Konuyla ilgili yapılan araştırmada, şimdilik kimliği açıklanmayan yabancının ikamet izinli bir Alman vatandaşı olduğu öğrenildi.

Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı'na da, saldırı sırasında öldürülen kişilerin el ve ayaklarının bağlı olduğu ve boğazlarının kesildiği bilgisi geldi.

Şahısların "Domuz Bağı" yöntemiyle bağlanmadığını bildiren Malatya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, ayrıca konunun bir örgüt işi olmadığının da altını çizdiler. Ölen kişilerin el ve ayaklarının ayrı ayrı bağlandığını bildiren emniyet yetkilileri, "Şahıslar arasındaki bir süredir husumet olduğunu ve konunun adi kapsamda değerlendirilebilecek bir saldırı" olduğunu ifade ettiler.

Saldırıyı gerçekleştiren kişilerin de gözaltında olduğunu Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildiren yetkililer, "Soruşturmaya her boyutuyla bakıyoruz. Gözaltında zanlıları bu saldırıya azmettiren kişi ya da kişilerin de belirlenmesi için sorgulanıyor" dediler.

İMAM HATİPLİLER KINADI

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ahmet Ağırbaşlı, Malatya'da bir yayınevinde 3 kişinin öldürülmesini kınadı.

Ağırbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya'da bir yayın evinde 3 kişinin
öldürülmesi olayını üzüntüyle öğrendiklerini belirtti.

Televizyon haberlerinde, yayın evinin Hristiyanlıkla ilgili kitapları
satması nedeniyle böyle bir saldırıya hedef olabileceği bilgisinin yer aldığını ifade eden Ağırbaşlı, şunları kaydetti:

''Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu olay ne insanlıkla ne de İslamiyet'le
bağdaşabilir. Her dinin mensubu aynı zamanda kendi dininin misyoneridir. Kendi dinini anlatması ve bunu yaymak istemesi kadar doğal bir şey yoktur. İslamiyet'te de tebliğ diye bir kavram vardır ki bunun Hristiyanlıktaki karşılığı da misyonerliktir. Dolayısıyla her din mensubu kendi dinini anlatmak, yaymaya çalışma hakkına sahiptir. Bunun dışında farklı bir maksat güdülüyorsa, devletimizin ilgili birimleri zaten bunun gereğini yaparlar.''

Ağırbaşlı, olayın faillerinin yakalanarak, gereken cezaya çarptırılmalarını
diledi.

ALMAN BÜYÜKELÇİSİ: ŞOKE OLDUM

Öte yandan AB Dönem Başkanlığını yürüten Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Malatya'daki Zirve yayınevine karşı gerçekleştirilen "vahşi" cinayeti kuvvetle kınadığını belirterek "Alman bir vatandaşının kurbanlarının arasında olmasından şoke oldum" dedi.

Büyükelçi Cuntz, Malatya'da meydana gelen saldırıları büyük bir üzüntü ile öğrendiğini belirterek, "Alman bir vatandaşının kurbanların arasında olmasından şoke oldum" dedi. Cuntz şöyle devam etti:

"Cinayetin nasıl gerçekleştiğinin henüz belli olmamasına karşın bu vahşi cinayeti kuvvetle kınıyorum. Alman Büyükelçiliği, Türk otoriteleri ile temas halinde ve soruşturma yürüten Türk yetkililerinin çalışmalarını kararlılıkla ve gecikmeden yürüteceklerine güveniyorum."