kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Soruları yanıtlayan Gül ve Babacan’ın konuşma sıraları kendilerine gelince mikrofonlar yerine koltukları değiştirmeleri dikkat çekti.

İşte 7 yıllık yol haritası

CEYDA KARAASLAN
Dışişleri Bakanı Gül ile Başmüzakereci Babacan, Avrupa Birliği sürecindeki reformlara ilişkin 7 yıllık yol haritasını açıkladı. Yeni programda günlük yaşamı doğrudan etkileyen 600 yasal düzenleme var..
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde gerçekleştireceği reformlara ilişkin 7 yıllık yol haritası tamamlandı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından açıklanan yeni program 2007-2013 yılları, arasında günlük yaşamı doğrudan ilgilendiren 600 yasanın değiştirilmesini içeriyor. Her iki bakan da programın temel amacını "AB'den övgü almak değil, Türkiye'de yaşayan herkesin yaşam kalitesini yükseltmek" olarak ifade etti.

'KENDİMİZ YÜKSELECEĞİZ'
Gül, "Siyasi sorunlar nasıl olsa çözülür. Biz kendi kendimizi AB standartlarına yükselteceğiz. Bunları yaparsak siyasi sorunlar çözüldüğünde müzakereler yarım saat içinde açılıp kapanır. Siyasi nitelikli tartışmalı konulara takılıp Türkiye olarak beklemeyeceğiz. O problemler hallolduğunda Türkiye aynı yerde sayıyorsa, bu, büyük kayıp olur" dedi. 33 müzakere başlığı altında yapılacak toplam 600 yasal düzenlemelerden bazıları şöyle:

* Malların Serbest Dolaşımı: 2007-2008 yasama döneminde kozmetik ürünleri piyasaya sunulmadan önce bildirimde bulunulması ve üretim yerlerinin denetlenmesi için yasal düzenleme yapılacak. Bu ürünlerin hayvanlar üzerinde denenmesi yasaklanacak. Deterjanlarda çevre ve insan sağlığına zarar veren maddelerin kullanımına izin verilmeyecek. 2008- 2009'da silah ruhsatları yeniden düzenlenecek. Av silahlarının girişine kolaylıklar getirilecek.

* İşçilerin Serbest Dolaşımı: 2007-2008 yasama döneminde mesleki hizmetlerde görev yapacak yabancılara kolaylıklar sağlanacak.

* Sermayenin Serbest Dolaşımı: Yabancı sermayeye sınırlamalar yeniden düzenlenecek. Sigortacılık sektörü AB'ye uyumlu hale getirilecek. Yabancıların taşınmaz edinimi AB prensipleri çerçevesinde yeniden düzenlenecek.

* 112 Acil arama: 112 Acil arama numarasının sadece sağlık alanında değil güvenlik, yangın ve doğal afetler gibi tüm acil durumları kapsayacak şekilde hizmet vermesi sağlanacak.

* Ehliyetler AB'ye uygun olacak: Ehliyetlerin AB sürücü belgeleri ile uyumlaştırmak ve belirli araçlara hız sınırlayıcı teknik cihazlar takarak kontrol etmek için yasa çıkarılacak.

* Babalara doğum izni: Babaların da ücretsiz doğum izni alabilmesi için 2007-2008 döneminde düzenleme yapılacak.

* Çevre: "Kirleten öder" ilkesine dayalı olarak çevresel zararlara neden olan işletmeler bu zararlardan mali olarak sorumlu olacak. 2009-2013 arasında Çevresel Sorumluluk Yasası çıkarılacak.

* Enerji: 2008-2009 döneminde Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılarak sektör serbestleştirilecek. Nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için yasa çıkarılacak.