kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
BU EVLER TAMAMEN YIKILACAK Bir zamanlar kahkahaların yükseldiği 13 numaralı evde herkes ölmüş. Uzmanların tavsiyesiyle kanserojen tehlikesine karşı önlem olarak yüzüm maskeli...
İLİŞKİLİ HABERLER
Bullet
13 numarada oturan aile kanserden öldü

13 numarada oturan aile kanserden öldü

ESRA TÜZÜN
Bir tek bu ev değil, Nevşehir Tuzköy'de onlarca kişi kanser kurbanı oldu. Toprağında kanserojen olan kasaba, dört kilometre kuzeye yeniden inşa edilen evlere taşınacak..
Taşında, toprağında kanserojen madde bulunan Nevşehir'in Tuzköy kasabası tam dört kilometre kuzeye taşınıyor. 25 milyon YTL yatırım yapılarak kurulan üç bin nufuslu kasaba yeniden inşa edildi. Bu yıl sonunda eski kasaba yerle bir edilip üzeri dışardan getirilecek toprakla kaplanacak. Okulu, belediye binası, sağlık ocağı ve tüm evleri yeniden kuruldu herşeyi yenilendi. Kasabanın boşaltılma nedeni; akciğer zarı kanseri. Tuzköy'e has geleneksel evlerinin inşasında kullanılan zeolitli taşların içinde bulunan asbestli madde insan vücudunda kansere neden oluyor. Yani kasabadaki bembeyaz taş evlerin hepsi tehlike çalıyor.

AKCİĞER ZARI KANSERİ
Bu madde solunum yoluyla alındığında son derece tehlikeli akciğer zarı kanserinin bir numaralı nedeni olabiliyor... Tuzköy bu nedenle yıllardır "kanserli kasaba" olarak tanınıyordu. Kasabada ölüm yaşı 45'e kadar inmişti. Burada yaşayanların ölüm nedenlerinin yüzde 90'ı kayıtlara "akciğer kanseri" olarak geçiyordu. Kasabada yaşayanların çoğu kansere pek çok kurban vermiş insanlar. Annelerini, babalarını, evlatlarını akciğer zarı kanseri nedeniyle kaybettiler.

33 YILDIR BİLİNİYOR

Aslında kanser riskiyle kucak kucağa yaşadıklarını kasaba halkı 1975 yılından beri biliyordu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, bu bölgeden hastaneye çok sayıda kanser vakası gelmesi üzerine araştırma yapmış ve sorunun kasabanın her yerinde kullanılan içinde asbest bulunan zeolit taşı olduğunu saptamıştı. Bu rapor kasabada her yer, sular, toprak tek tek incelendikten sonra ortaya çıktı. Önlem alınması ise 30 yıldan fazla zaman aldı. Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı'nın geliştirdiği proje ile ilk kez iki yıl önce harekete geçtiler. Kasabanın olduğu gibi başka bir bölgeye taşınmasına karar verildi. Bunun için son derece büyük bir bütçe ayrıldı. Kabasaya en yakın sağlıklı yerleşim alanları yine bilim adamları tarafından araştırıldı. Kasabanın 4 kilometre kuzeyinde bu toprak oluşumunun bulunmadığı ve o alanın sağlıklı olduğuna karar verildi. Bölgedeki toprak analiz edildi. Bilim adamları 'sağlıklıdır' raporu verdikten sonra geçtiğimiz yıl yeni kasabanın temelleri atıldı.

446 KONUT YAPILDI
Yeni Tuzköy için tam 446 konut inşa edildi. Her biri 100 metrekare, 13 işyeri yapıldı. 4 bin kişinin yaşam alanları belirlendi. Evlerin içi standart yapıldı. Kasabanın şu anda altyapı çalışmalarının tamamlanması için çalışılıyor. Kura ile geçecekleri yeni evlerine tüm kasaba tek tek taşınacak. Tuzköy'de evlerde şimdiden çıkınlar hazırlandı. Eski evlerinden yalnızca eşyalarını alacak olan kasaba halkı 100 metrekarelik evlerine geçmek için gün sayıyor. Kanser riski ile içiçe yaşayan çocuklar yaşadıkları tehlikeyi okulda ders olarak görüyorlardı. Şimdi derslerine 'yeni evleriniz sağlıklı' bölümleri de eklendi. Onlar da mutlu... Her zamanki taş okulları bu yıl sonunda yerle bir olacak ama yeni okullarının çok daha sağlıklı olduklarını biliyorlar.
Haberin fotoğrafları