kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"İran'ı vur Kandil'de kal" iddiası

Yeni Haber
-The New Anatolian gazetesi, "ABD yetkililerinin, İran'ın içerisinde kargaşa yaratması şartıyla PKK'nın Kandil dağındaki varlığını görmezlikten gelmeyi kabul ettiklerini" yazdı. Amerika'nın PKK'yı yok etme isteksizliğinin arkasında bu pazarlığın bulunduğunu öne süren gazete, Amerikan yetkilileri ve istihbarat elemanlarının Kürt bölgesinde PKK ile irtibat içinde oldukları belirtildiğine dikkat çekti.

-ABD yetkililerinin, bu konuları görüşmek üzere Kuzey Irak'a giden iki üst düzey İran yetkilisini ele geçirmeye çalıştığını da öne süren gazete, bu konuların, İran Dışişleri Bakanı Muttaki tarafından dün Ankara'da yaptığı görüşmeler sırasında dile getirildiğini de kaydetti.



ABD yetkililerinin, İran'ın içerisinde kargaşa yaratması şartıyla PKK'nın Kandil dağındaki varlığını görmezlikten gelmeyi kabul ettikleri öne sürüldü. The New Anatolian gazetesi, Amerika'nın, PKK'yı Irak'tan çıkartma isteksizliğinin arkasında bu pazarlığın bulunduğu savını dile getirdi.

The New Anatolian, Bush yönetiminin, PKK'ya "kur yaptığı"nı belirterek, "Bush Yönetimi, PKK ve Irak'ta üslenen İranlı muhalefet gruplarına kur yapıyor ve onları İran'da terörist saldırıları düzenlemeye ve kargaşa yaratmaya cesaretlendiriliyor" diye yazdı.

ABD Başkanı George Bush'un, Ocak'ta Amerikan halkına hitaben yaptığı konuşmasında İran'ı Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırılar için maddi destek sağlamakla suçladığını anımsatan gazete, şöyle devam etti:

"Türkiye de, ABD ve Bağdat hükümetlerini Irak'taki PKK varlığına karşı harekete geçirmeye çalışıyor. Türkiye, kısa bir süre önce Bağdat yönetimine Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı derhal harekete geçmesini talep eden bir protesto notasını verdi."

BARZANİ: "ABD HİÇ BİR ZAMAN ASKERİ OPERASYONDAN SÖZ ETMEDİ"

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin de, bir süre önce TNA'ya verdiği demeçte ABD'lilerin kendileri ile yaptıkları görüşmelerde Kandil'deki PKK varlığına karşı askeri bir operasyon düzenlenmesi konusunu hiçbir zaman dile getirmediklerini söylediğine dikkat çekildi.

TNA haberinde ayrıca, Amerikan yetkilileri ve istihbarat elemanlarının Kuzey Irak'ta PKK ile irtibat içerisinde oldukları savını da aktardı.

ÜST DÜZEY İRANLI YETKİLİLERİ KAÇIRMA GİRİŞİMİ

Erbil'deki istihbarat kaynaklarının, PKK'nın bir kolu olduğu belirtilen PEJAK'ın İran'da şiddetli eylemlere karıştığını, bu eylemlerin İranlı yetkilileri rahatsız ettiğini söylediklerini kaydeden gazete, İran'ın, Irak'ta İranlı muhalefet gruplarının Amerikalılarca silahlandırılması, eğitilmesi ve barındırılmasından yakındığını da belirtti.

Bu çerçevede, gazete, iki üst düzey İranlı yetkilinin, Tahran'ın, Iraklı Kürt liderler ile ABD ve PKK tarafından desteklenen Irak'taki İran muhalefet gerillalarının eylemlerine ilişkin itirazlarını görüşmek üzere Kuzey Irak'a gönderildiğini anlattı. Gazete, İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Mohammed Caferi ve İran Devrim Muhafızları'nın istihbarat şefi General Minojahar Frouzanda'nın, Ocak ayında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile buluştuklarını kaydetti.

ABD'NİN ERBİL'DEKİ BASKINI

TDN, bunun üzerine ABD'lilerin, Erbil'de düzenlenen bir baskın sırasında iki üst düzey İranlı yetkiliyi ele geçirmeye çalıştıklarını ancak başarısız olduklarını belirterek bunların yerine alt düzeydeki beş İranlıların yakalandığını, olayın üst düzey Kürt yetkililerinin arasında derin bir rahatsızlık yarattığının altını çizdi.

ABD'lilerin asıl hedefinin, söz konusu iki üst düzey İranlı yetkilisi olduğunun İran Dışişleri Bakanı Manucher Muttaki tarafından doğrulandığına dikkat çeken TDN, "Muttaki'nin, konuyu Salı günü Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmelerde dile getirdiği belirtiliyor" diye yazdı.

TDN ayrıca, Amerikalıların, İran'a yönelik baskıları artırmak amacıyla Süleymaniye'nin güneyinde, İran sınırına yakın Karadağ bölgesinde askeri bir tesis kurmak istediklerinin öğrenildiğini de kaydetti.(ANKA)