kapat
Üye OlÜye Girişi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
LEVENT TÜZEMEN
İş bilenin kılıç kuşananın
Türkiye'de kulüpler Güney Amerika'ya oyuncu bakmak için sık sık yönetici gönderiyor. Birkaç maç izlendikten sonra menajerlerin de aracılığıyla bazı oyuncular "İşlenirse büyük yıldız olacak" palavrasıyla büyük paralara transfer ediliyor. Oyuncu iyi çıkarsa gidip izleyen ve alan kişi göklere çıkarılıyor. Kötü çıkarsa, ya "Uyum sağlayamadı" ya da "Hoca yeterince şans vermedi" kılıfı takılıyor. Brezilya'ya, Arjantin'e gitmeye gerek var mı? Bence yok...
Bugün iletişim çağında yaşıyoruz. Türkiye'de Süper Lig'in dışında zaten İngiltere, Almanya, İspanya, İskoçya, Almanya, İtalya ve Portekiz ligleri Türk televizyonlarından veriliyor. Uydusu olan Rusya'yı da, Brezilya'yı da, Arjantin'i de izliyor.
Avrupa kulüpleri futbolcu taramalarını kurdukları "Scout" ekibi sayesinde mercek altına alıyor. Futbolcunun gelişimini izliyor, beğenirse transfer ediyor. Artık dünyada büyük paralarla büyük transferleri büyük kulüpler yapıyor. Çoğu sıfır bonservisli oyuncuyu transfer ediyor. Bunu yaparken de hangi oyuncunun sözleşmesinin bittiğini takip ediyor. Kulüplerimizin böyle bir çalışma içinde olduğunu zannetmiyorum.
Bugün Barcelona, Milan, İnter, Real Madrid, Bayern Münih gibi kulüplerde kendini kanıtlayıp gelmiş çok yetenekli oyuncuların geniş kadroda yer bulamadığını biliyorum. Örneğin Arjantin Milli Takımı'nın stoperi Walter Samuel form grafikleri yüksek olan Materazzi ve Ivan Cordoba'yı kesemediği için kadroya giremiyor. Barcelona'da ön libero oynayan Motta Deco-Xavi ikilisi yüzünden forma şansı bulamıyor. Milan'daki ön libero Brocchi, GattusoPirlo ikilisi yüzünden yedek kalıyor.
Şimdi bana kulüp yöneticileri, "Alamayız çok para istiyorlar" palavrasını uydurmasın. İtalyan Milli Takımı'nın santrforu Luca Toni, Fiorentina'da yıllığı 1.5 milyon euroya oynuyor. Kezman, Fenerbahçe'de dünyanın parasını alıyor. Toni, Serie A'nın gol kralı, Kezman krallığın yanında bile yer almıyor.Yöneticilerimiz, "İş bilenin kılıç kuşananın" tanımına uymuyor. Ben, Avrupa'da sezon sonu sözleşmesi biten bazı isimlerin listesini vereceğim:

SÖZLEŞMESİ BİTENLERİN LİSTESİ
İTALYA : Pagliuca, Di Biagio, Ventola, Vieri, Chimenti, Conticchio, Capone, Lanna, Luciano, Kosowski, Lucchini, Vanigli, Adani, Lupatelli, Dainelli, Figo, Sereni, Candela, Iuliano, Zoro, Cafu, Corini, Tedesco, Couto, Grella, Falcone, Bazzani, Negro, Pancaro, Ardito, De Ascentis, Gallo, Muzzi.
FRANSA: Barthez, Jemmali, Faty, Carriere, Olembe, Mathis, Darcheville, Marlet, Cacapa, Rothen, Laslandes, Frau, Cisse, Kalou, Mendy, Traor
İNGİLTERE : Abel Xavier, Makelele, Berger, Lehmann, Dudek, Fowler, Pistone, De la Cruz, Lua Lua, Kanu, Viduka, Bramble, Solano, Sibierski.
ALMANYA : Hugo Almeida, Babic, Yıldıray, Hildebrand, Hitzsperger, Mahdavikia, Metzelder, Neuville, Pizarro, Roque Junior, Voronin, Salihamidziç.
İSPANYA: Saviola, Roberto Carlos, Duscher, Arruabarrena, De la Pena, Tristan, Molina, Ze Maria, Ze Elias, Milosevic, Urzaiz, Kovacevic.
HOLLANDA : Reiziger, Kluivert, Van Hooijdonk.
Bu oyuncularla sezon sonu değil şimdiden temas kurulmalı. Örneğin; Voronin'i Liverpool, Metzelder'i Real Madrid, Salihamidziç'i Juventus aldı bile. Eğer Inamoto'yu, Carrusca'yı getirenler, kendilerine yapılan teklifi ciddiye alsalardı, Salihamidziç, Juventus'a değil G.Saray'a imza atacaktı.