kapat
15.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Deliyürek daha ne ister

Televizyonun en tutulan dizilerinden Deli Yürek, isminin yanına bir de "Bumerang Cehennemi" ibaresini ekledi ve film oldu. 7 Aralık'ta gösterime giren filmin tartışılan yönlerini yönetmen ve oyuncularına sorduk

Deli Yürek-Bumerang Cehennemi vizyona gireli iki gün oldu ama gündeme bomba gibi düştü... Kimine göre film Gaffar Okkan'lı duygu sömürüsü yapıyor, kimine göre ise silahlar fazla ön planda. Deli Yürek'in oyuncularına ve yönetmenine filmin tartışılan yönlerini sorduk. Oyunculardan biri, Oktay Kaynarca ise Okkan'ın en yakın dostlarından biriydi. Kaynarca dostluklarının bu filme yansımasını anlattı.

* Deli Yürek'te oynamaya nasıl karar verdiniz?

Osman Sınav benim hikayemi biliyordu galiba. Yani Gaffar Okkan'la olan dostluğumu... Ben senaryoyu aldığımda çok etkilenmiştim. Çünkü senaryo gereği Gaffar Okkan'ın çok yakın dostu, ona yardımcı olan bölge insanını oynayacaktım. Yakın dostluğumuz senaryoya taşınmıştı. Okuduktan sonra hemen açıp teşekkür ettim. Zaten o aşamada rolü kabul etmiştim.

* Gaffar Okkan ile çok mu yakındınız?

Dört yıl önce yardımcısı olan bir abi vasıtasıyla tanışmıştık. Ama kısa sürede çok yakınlaştık. Beni gece üç buçukta uyandırıp fıkra anlatıyordu ya da bana anlattırıyordu. Biliyorsam ertesi gün başka fıkra bulup tekrar arıyordu. Bana uçak bileti gönderip çağırttıracak kadar yakındık. Bu, kısa zamanda bir ağabey kardeş ilişkisine dönüştü. Orada yapmak istediklerini gördük ve elimizden geleni yaptık. Birbirimizi iyi anlıyorduk.

* Size göre Gaffar Okkan nasıl biriydi?

Çok neşeli bir adamdı. Korkunç bir görev aşkı vardı. Sabaha kadar uyumadığını iki saat uykuyla gezdiğini biliyorum. Çünkü 24 saat o şehir için ne yapacağını düşünürdü. Hiç durmazdı ve her şeyin üzerine gidiyordu. Çok cana yakın ve ciddi karizması olan bir adamdı. Çok da yakışıklıydı. Bu sebeple ona karşı kayıtsız kalmanız mümkün değildi.

SÖMÜRÜ YOK
* Siz nerelisiniz?

Babannem Elazığlı babam Malatyalı.

* Filmdeki başarılı şive bu sebeple mi?

Babaannem beni büyüttü. Evde sürekli doğu şivesiyle konuşulur, türküler söylenirdi. Ben Diyarbakır'a gittiğimde de beni kimse yadırgamaz.

* Gaffar Okkan'lı Diyarbakır'ı da biliyorsunuz sonrasını da... İkisi arasındaki fark nedir?

Yeni emniyet müdürü de gayet yürekli ve sağlam. Halka yakın olmaya çalışan biri. Tek fark, halk Gaffar Okkan'ı çok sevdiği için onu özlüyor.

* Onun ölümünden sonra bir şeyler yapma duygusu içinizi kemiriyor muydu?

Sürekli... Herkes bir şeyler yaptı. Maçlar düzenlendi, konserler verildi. Ben bunların hiçbirine katılmadım. Çünkü bana az kalacaktı. Ben daha fazlasını yapmalıydım. Bu film bir şey yapabilmek adına benim için büyük bir şans oldu.

* Bu filmi, Gaffar Okkan ile ilgili duyguların sömürülmesi olarak görenler var...

Osman Sınav'ın Güneydoğu ile ilgili bir projesi zaten vardı. Çıkış noktası Gaffar Okkan oldu. Film boyunca onun cinayeti konuşulmuyor. Bu anlamda bir sömürü yok. Bu film ülke üzerinde oynanan oyunları yansıtıyor. Ama kimse şunu unutmasın bu sadece bir film. Ve bizler oyuncuyuz.

Filmin ekibinden eleştirilere yanıt
Yönetmen Osman Sınav: Sanat duygu işidir

* Her şeyden önce Deli Yürek bir filmdir, bir senaryodur. Ama filmciler gerçeklere senaryo ile ulaşırlar.

* Bu film Gaffar Okkan anısına bırakılmış bir karanfildir.

Kenan İmirzalıoğlu: Bu bir Güneydoğu dramı
* Bizim duyguları sömürdüğümüzü söyleyenler duygusuz filmleri tercih etsinler. Çünkü sanat duygu işidir.

* Güneydoğu'da 18 yıldır savaş var. Silahlar olmadan savaş olmaz. Silahları eleştiren arkadaşlar ayda mı yaşıyorlar? Silah terörün gerçeğidir.

* Senaryoyu okuduğumda "Bu senaryoyu çekersek çok iyi bir film olur" demiştim. İçim şimdi çok rahat.

* Diyarbakır'da halk bana büyük ilgi gösterdi. O kalabalığın içinde Türk, Arap, Kürt, Süryani vardı. Yaşlı nineler geliyordu sete. Bize şiddet pompacısı diyenlerin bu manzarayı görüp utanması gerekiyor.

* Silahlı bir hikâye çekiyoruz, o yüzden silah var. Domates eken bir adamın hikâyesi olsaydı o zaman da domates olacaktı.

* Film tamamen Gaffar Okkan üzerine kurulmadı. Özet olarak bir Güneydoğu dramı. Orada geçen hikâyeler, oyunlar, dolaplar anlatılıyor. Gaffar Okkan orası adına verilen bir diyet belki de.

* Diyarbakır'da iyiye gidiş var. Barışın ve sevginin bir araya gelip de insanları bir araya getireceğini oradaki insanlar gösterdiler.

Melda Bekcan: Bu filmle vizyonum değişti

* Film nedeniyle ilk defa Diyarbakır'a gittim ve bu, vizyonumu genişletti. Türküyü ilk defa oralarda sevdim.

* Diyarbakır halkını tanıyınca çok şaşırdım. Ben bu kadar medeni bir ortam bulacağımı bilmiyordum. Özellikle Mardin'in kültür düzeyi çok yüksek.

* Bu film Gaffar Okkan'ın hayatını anlatmıyor. O yalnızca bir parçası.

SİBEL ARNA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır