kapat
05.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
PKK'yı unuttuk
Etrafımız ateş çemberi gibi. Güçlü bir Türkiye bu felâketli tabloyu tarihi bir fırsata dönüştürebilir. Ama zayıf olursa yanar. Yangının "sirayet noktası" olma riskine açık yerimiz halâ Güneydoğu'dur. PKK terörü bitti ama bölücü örgüt, siyasallaşma sürecinde harıl harıl ilerliyor.

ÇETİN ALTAN
"Yöneticiler aristokrasisi", "Aristokratlar yönetimi"nden daha tuzluya geldi...
Kışa teslim olmamak için direnen Köyceğiz, ayrıldığımız gün güneşliydi. İstanbul ise artık iyice kış görüntüsüne bürünmüştü. Hava yağmurlu ve soğuk; Göztepe'deki yazı odasının penceresinden görünen kırmızı damlar iyice ıslak ve bacalar yer yer beyaz dumanlıydı.

HAŞMET BABAOĞLU
Karizmadan konuşalım mı?
İki lafın arasında "karizma" demek; her türden gücü ve çekiciliği "karizma"yla anlatmak moda oldu epeydir. Ama sonunda karizma kavramının "karizmasına" kapılmaya başladık! Gelin, biraz da karizmadan konuşalım. Neymiş şu üstün değer?

ERDAL BİLALLAR
Esnaf ağlamasın!
Yeni vergiler, SABAH tarafından "Esnafa kötü haber" olarak yansıtıldı... Yani; bu vergi yükü krizdeki esnafı bitirecek, iyice tüketecek... Acaba öyle mi? Yeni düzenleme ile bir yemek odası takımını 5-6 milyara satan mobilyacı ayda 175 milyon lira vergi ödeyecek...

YAVUZ DONAT
Yarın, çok geç olmadan...
Kıbrıs doğumlu Metin Münir "çok iyi bildiği Kıbrıs konusunu yazarken" bir hususun altını, "kalın kalemle" çiziyor. Söylediği "özetle" şu: - Kıbrıs sorunu eğer bu hale geldiyse, bunun sorumlusu, 27 yıldır gerekenleri yapmayan Ankara ve Lefkoşe'dir.

SELAHATTİN DUMAN
Yeni cami direk ister, diplomasi yürek ister..
Özet: Yazar, nereden geldiği belli olmayan bir ilhamla birden dış politikaya merak salar.. Özellikle medyadaki dış politika yazarlarının yetersiz kaldığına hükmedip, hükümet adamlarını bizzat kendisi irşat etmeye karar verir..

OKAY GÖNENSİN
"Böyle gider" duygusu
Seçim araştırması yapan kamuoyu araştırma kuruluşlarının "kara yılı" 1994 oldu. O yıl yapılan yerel seçimler öncesinde birçok araştırma kuruluşu "kendi" adayının galibiyetini önceden ilan etti, böylece seçim araştırmalarının yerini "propaganda faaliyetleri" aldı.

ŞELALE KADAK
Mini etekle genel müdüre gidilir mi?
Ankara'yı tanımak, bürokrasiyi bilmek kolay iş değil. Kime nasıl hitap edileceğinden tutun da, protokolde nasıl davranılacağından, hangi konu için hangi makama gidilmesi gerektiğine kadar bilinmesi gereken bir sürü kural var.

ZÜLFÜ LİVANELİ
Devlet değil, insan merkezli bir sosyal demokrasi
"Artık kişileri değil, düşünceleri konuşalım." sözünü sık sık duymuşsunuzdur. Herkesin özlemi budur ama nedense yıllardan beri hep kişiler konuşulmaya devam edilir: "Bu lider sevimli, şu lider sevimsiz, bunun yüzü asık, ötekinin saçları güzel, beriki iyi fotoğraf veriyor!"

METİN MÜNİR
Eğer bir gün zengin olursam
Eğer bir gün Altılı Ganyan'dan veya Spor Toto'dan büyük ikramiyeyi kazanıp zengin olursam yapacağım şeylerden biri kendime bir The Oxford English Dictionary almak olacak. Yani Oxford İngilizce Sözlük. The Oxford English Dictionary veya kısa adı ile (yeryüzünde kısa adı olan tek sözlük sanırım)

İLKER SARIER
Kendimizi tanıyalım
Fedakar vatanperverlerimizle, hamiyet sahibi vatanhainlerimiz tam da Salkım karısının yediği "herze"leri tartışırken, medya dünyamızdan bir yıldız kaydı, ilk nüshasından beri Cumhuriyet'in, laikliğin ve Atatürk'ün anasından emdiğini burnundan getiren Akit gazetesi dükkanı kapattı...

SEDAT SERTOĞLU
Arafat'ın hatası
Görünen o ki, Arafat, bunca zaman, neredeyse bir buçuk yıldır, Washington ve Ankara'nın kendisine yaptığı, "İslami Cihad ve Hamas gibi terör örgütlerinin işini bitir.. Onlara hoşgörü ile yaklaşma" önerilerini dinlememenin bedelini ödüyor..

ERDOĞAN SEVGİN
El insaf
Televizyon ekranlarında günlerdir hakemlerin ipliği pazara çıkartılıyor. Hakemin saliseler içinde verdiği kararı, TV yorumcuları görüntüleri döne döne izledikten sonra eleştiriyorlar, çoğu kez de birbirleriyle ters düşüyorlar. Bir örnek: Beşiktaş'ın Fener'e attığı birinci gol ofsayt mıydı, değil miydi?

MEHMET TEZKAN
Bayram Meral kimin huzurunu bozar?
Devlet küçülmek için düğmeye bastı.. Emeklilik hakkını kazanan 39 bin işçi emekli edilecek.. Karar doğru mu, yanlış mı? Tartışılır.. Ben başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.. Türk-İş'in bu karara gösterdiği tepki ne biliyor musunuz? Huzur istiyorsanız genelgeyi durdurun..

HINCAL ULUÇ
Cem Boyner'e kulak vermek..
Özçoban Kardeşler, Kamil (Park-Bravo) ve Levent (Polo Garage), bir iftar yemeği verdiler. Belli başlı tüm tekstilcilerin son yıllarda her ramazan, böylesi iftar yemeklerinde buluşması gelenek oldu.

ABDURRAHMAN YILDIRIM
2001 tamam ya 2002?
Kamu borçlarının ödenmesi sorunu, IMF'den gelecek 10 milyar dolarlık yeni kredi ile çözüldü. Ancak bu sorun bir yıllığına aşıldı. Nasıl ki, sonbahara geldiğimizde bu yıl sonuna kadar ödemelerde bir sorun yaşanmayacağını piyasalar düşünmeye başladı ve dikkatlerini 2002 yılına çevirdiyse, gelecek sene de belki yıl ortasından itibaren 2003'e bakılacak.

MEHMET NURİ YILMAZ
İhmal ettiğimiz mali bir ibadet: Öşür
Kur'an-ı Kerim'de yer alan "... sizin için yerden çıkardıklarımızdan infak edin..." (Bakara, 267), "... ürün verdiği zaman ürünlerinden yeyin. Hasat zamanı da hakkını verin..."(En'am, 141) ayet-i kerimeleri, Yüce Allah'ın engin rahmetinin tezahürü olarak bizim için yerden bitirdiği ürünlerin şükrünün eda edilmesi gerektiğine işaret etmektedir.

HAYRULLAH MAHMUD
Pensare, Pensare, Pensare
İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Filistin lideri Yaser Arafat'ın bulunduğu binayı bombaladığı saatlerde Kıbrıs'ta Ortadoğu barışına yönelik önemli bir adım atılıyordu... Arafat, CNN'de burnundan soluyarak, "ABD, dünyanın bir numaralı gücü, bin Laden'i durdurabiliyor mu ki, ben de içimdeki radikalleri yüzde 100 durdurabileyim.

EMRE AKÖZ
Milliyetçi Mihri Belli
Pazartesi gecesi Teke Tek programında, Radikal gazetesi yayın yönetmeni İsmet Berkan'ın başlattığı "sol" tartışması vardı. Teke Tek'in en önemli, en ilginç konuğu ise hiç kuşkusuz "eski tüfek" Mihri Belli idi... Yaşlanmıştı Mihri Belli. Bazı soruları rahatça duyamıyordu.

REFİK DURBAŞ
Şairin yurdu neresidir?
Yirminci yüzyıla damgasını vuran yazarlardan Milan Kundera, Can Yayınları arasında çıkan "Bilmemek" başlıklı romanında bir şairin hazin ve biraz da komik hikâyesini anlatıyor ki, şairler adına bir ibret dersine de vesile olmakta...

DOĞAN KOLOĞLU
Barcelona nasıl çileden çıkar?
Barcelona geçen yıl akıl almaz bir kriz yaşadı. 22 yıllık başkan Nunez, Hollandalı teknik direktör Luis Van Gaal'in istifasını kabul etmediği için seçimi kaybetti. Van Gaal, takıma "Hollanda karması" damgasını vurmuştu. Hem onlar gitti, hem de bugünün yıldızı Rivaldo bile bir ara tartışılır oldu.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır