kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Lojman işi iyice arapsaçına döndü!..

Son açıklanan tasarruf önlemlerinden biri de lojmanlarla ilgili. Başbakan'ın açıklamasına göre, kamu lojmanlarının kirası, "piyasa rayiçlerine yakın bir bedel olarak" saptanacakmış.

Devlet, lojmanda oturmayan memurlarına, kirasını daha kolay ödeyebilsin diye "kira yardımı" adı altında bir ödeme yapıyor. Kira yardımının tutarı ise, memurların aldığı ek göstergeye göre belirleniyor. Ek göstergesi düşük olanlara ayda 200 bin lira, biraz yüksek olana 400 bin lira daha yüksek olanlara da ayda 600 bin lira "kira yardımı" ödeniyor.

Garip bir tablo
Devlet, lojmanda oturan memuruna diyor ki, "Ben senden artık piyasa rayicine göre kira alacağım". Nedir bu piyasa rayici? En düşüğü 100-150 milyon TL.'den başlayıp 500-600 milyon TL.'yi hatta bazı süper lüks lojmanlarda 1 milyar TL.'yi bulan emsal kira rayici var.

Bir yandan memuruna, "ücretlere 2002'de yüzde 15 zam yapacağım" diyen hükümet, diğer yandan da, memurun maaşından önemli tutarda "lojman kirası" alacağını söylüyor. Bu çok "garip" bir çelişki. Böyle bir uygulama başlarsa, üst düzey memurlar ile kalifiye memurlar, birgün beklemeyip, istifa ederler...

Tablonun bir de "komik" yönü var. Kiraya verdiği lojmandan piyasa rayicine göre yani 100-200 milyon TL., bazı lojmanlardan ise 400-500 milyon TL. kira alabileceğini ima eden Hükümet, lojmanda oturmayanlara da, "kira yardımı" olarak ayda 200 bin lira bilemediniz en fazla da 600 bin lira yardım yapacak. İşte bu olmaz!.. Aylık kira yardımı olan 200 bin liraya, dolmuşa dahi bir kez binemezsiniz. Olsa olsa simit alabilirsiniz.

Lojmanlar ve tatil köyleri
Devletin, lojman konusunda bir başka garip çelişkisi daha var. Bir yandan lojmanların ve sosyal tesislerin satılması tartışılırken, diğer yandan da yeni lojman ve sosyal tesis alımı devam ediyor.

2001 yılı başında 229 bin 988 olan lojman sayısı, 2001'de alınan 7 bin 236 lojmanla, 237 bin 224'e yükselmiş. 2002'de de lojman alımı devam edecekmiş!..

Bir de, tatil amaçlı sosyal tesisler ve tatil köyleri var. Onbinlerce yoksul vatandaş, 100 bin lira daha düşük fiyata ekmek alabilmek için, sabahın köründe kalkıp saatlerce kuyrukta beklerken, Devletin avantadan keyif merkezi olan tatil köyü ve tesislerin sayısı 2001'de 2 bin 349'dan 2 bin 644'e yükselmiş!..

Sonunculardan biri de, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı'nın Gökova Körfezi'nde, ünlü Kleopatra Adası'nın karşısında yaptırdığı bir otel, 35 villa ve 1 restorandan oluşan muhteşem manzaralı tatil köyü...

Ne dersiniz, "Lojman işi arapsaçına döndü" derken haksız mıymışız? Memurların çoğu, oturacak ev bulamıyor eline ayda 200 bin lira "kira yardımı" tutuşturuluyor, lojman bulup oturana da, oturduğu lojmandan piyasa rayicine uygun kira alınacağı belirtiliyor. Bu sıkıntıların arasında, sosyal tesis ve tatil köyü alınması da ihmal edilmiyor!..

Nasıl iyi mi?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır