kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Dişinizi sıkın!
Belki sadece "ilâç taneyle satılacak!" 36 bakan, 550 milletvekili, 100 bin makam aracı, 300 binden çok lojman, binlerce resmi dinlenme tesisi.. Torpilli atamalarla sürekli zarar eden KİT sömürgeleri durdukça; Milletvekili dokunulmazlıkları daraltılmadıkça, ihale kanunu, seçim ve partiler kanunları değişmedikçe; Liderler, güven ve heyecan veren...

A. SAVAŞ AKAT
Türkiye'nin kaçırdığı büyük fırsat
Kısaca hatırlalatım. Enflasyon kadar devalüasyon, yüksek faiz, sıcak para derken, 1990'ları kötü bir resesyonun içinde bitirmiştik. Olağan iktisat politikası araçları artık işlemez hale gelmişti. Şartların zorlaması ile enflasyonla mücadele etme kararı alındı. Döviz kuru "nominal çapa" yapıldı.

ÇETİN ALTAN
Hazineden geçinmeliler sultası aşılabilir mi?
"Kamu kaynaklarını siyasi çıkar amacıyla kötü kullanmaya alışmış müzmin hastalık, önümüzdeki en ciddi engeldir. Mesut Yılmaz'a göre 3 milyona yakın personel besleyen devlet, bunun yarısı ile daha etkin ve verimli çevrilebilir. Ama hiçbir bakanlık yetkisini devretmek istemiyor.

HAŞMET BABAOĞLU
Bizim toplum dayanışır mı?
Bir cemaatte sosyal dayanışma başka şey, bir cemiyette sosyal dayanışma ise bambaşka şeydir... Modern toplumlarda dayanışma kurumlardan başlar. Çünkü birey olmak omuz omuza değil, yan yana durmaktır! Bu yüzden omuz omuza vermesi gerekenler kurumlardır.

ERDAL BİLALALAR
Suçlu bankalar!
Peki; bu durumun suçlusu sadece kriz ile kredi kartı taşıyanların hesapsızlığı mı? Bankaların hiç mi suçu yok? Bence en büyük suçlu bankalar... Neden mi? 1980'li yıllarda kredi kartı almak deveye hendek atlatmaktan zordu... Eğer maaşla çalışıyorsanız bordronuz istenirdi...

MURAT BİRSEL
CIA'nın Türkiye raporunda neler yazıyor?
Mektup, "Delil olursa Türkiye'yi de uyuşturucu ticaretinde önde gelen ülkeler listesine alırız" demeye gelen ifadelerle devam ediyor. Şimdi merak ettim, bu bilgiler başkana nereden geliyor diye... Hiç şüphesiz uyuşturucuyla ilgili özel birimler de vardır ama kaynaklardan biri de mutlaka CIA olsa gerek.

HULKİ CEVİZOĞLU
Kıbrıs'daki hata nerede?
Politikacılarımız, -geçmiştekiler ve bugünküler dahil- devleti yönettiklerini söyleyenler nerede hata yaptılar, niçin yaptılar?.. Onyıllardır Kıbrıs sorunu çözülemedi. Bir yandan deniyor ki, "Yıllardır Kıbrıs'a yapılan yardımlar nedeniyle Türkiye'nin ekonomisi çok büyük açık veriyor.

YAVUZ DONAT
Başkent manzaraları
Emin Çölaşan, köşesinde iki gündür "bir konuyu" deşiyor. Konu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Ergül Güryel'in oğlunun "Ankara Belediyesi'nden yüz milyarlık işler alması." Başkanvekili'nin "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşmeleri."

UĞUR DÜNDAR
Dilenci Bayramı
Bize AIDS dayanamamış, krizin lafı mı olur abicim! IMF'den 10 milyar dolar gelecek, Türkiye köşeyi dönecek... Bu kriz dedikleri şey de ötekiler gibi yakında yengemiz olacak!.. Sen bana inan, gerisine karışma abicim!.. Piyasalardaki şenlikli hava böyle...

OKAY GÖNENSİN
Ne küçülmesi!
Devletin küçülememesinin ve kaynak israfına devam etmesinin tek nedeni Ankara'daki çağdışı zihniyettir, "küçük saltanat mantığı"dır. Sadece Başbakanlık ve Devlet Bakanlıklarının merkez kadrolarına bakınca bu "küçük saltanat mantığı"nın ne olduğu ortaya çıkıyor.

ŞÜKRÜ KIZILOT
Lojman işi iyice arapsaçına döndü!..
Devlet, lojmanda oturan memuruna diyor ki, "Ben senden artık piyasa rayicine göre kira alacağım". Nedir bu piyasa rayici? En düşüğü 100-150 milyon TL.'den başlayıp 500-600 milyon TL.'yi hatta bazı süper lüks lojmanlarda 1 milyar TL.'yi bulan emsal kira rayici var.

İLKER SARIER
Aç ayı oynamaz
Her türlü saçmalığı sakız gibi almış ağzına, tartışma keyfinden neredeyse çiftetelli oynayacak... Dünyanın en gelişmiş toplumları bile bu kadar tartışmıyor. Hep beraber şu ekonomiyi tartışıp, beladan çıkmamız gerekirken, ekonomik olmayan ne kadar saçmalık varsa tartışıyoruz.

ERDOĞAN SEVGİN
Olmaz ki...
Dizinin birinde reklamlar başladı mı, hiç vakit kaybetmeden öbür diziye geçiyor. Tabii, seyrettiklerinin hiçbirinden bir şey anlamıyor. Onlarca şikayet mektubu aldım bu konuda. "Yazın" diyorlar, "sizin sözünüzü dinlerler." Yazmasına yazıyorum da, sözümün dinleneceğini pek sanmıyorum!

NADİN TAŞCIOĞLU
Eurobond aşkı tamamen duygusal!
Türk bankaları döviz cinsi tahvile karşı zaten çok iştahlıydı. Nedeni belli! Döviz mevduatlarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 60'a kadar tırmandı. Ortalama yüzde 6 ile 8 aralığında maliyetle mevduat toplayan bankaların bu parayı değerlendirecek fazla alternatifi yok.

MEHMET TEZKAN
Koalisyonun esiri olmuşlar farkında bile değiller..
Anlaşamadıkları için de sürekli patinaj yapıyorlar.. Siz bakmayın.. Koalisyon uyum içinde sözlerine.. Fırsatını bulan bırakıp kaçacak ama 'no way out..' Mecburlar.. Seçime kadar birarada yaşamaya mecburlar.. Ekonomik kriz, hantal devletin iflası dengeleri değiştirdi..

HINCAL ULUÇ
Takke düşüp kel göründü mü?..
Oldu.. Takke düştü ve kel göründü.. Sadece Lucescu'nun değil, onun şeyinde keramet arayan, onu deha, onu satranç ustası, onu bulunmaz, eşsiz adam ilan edenlerin de takkesi düştü.. Dün nasıl kıvranıyorlardı, Lucescu'nun müthiş yanlışlarını söylemekle söylememek arasındaki şaşkınlıkları yüzünden..

MEHMET NURİ YILMAZ
Dinin sosyo-kültürel fonksiyonları
Dinin toplum hayatında gördüğü fonksiyonların başında; bütünleştirme işlevi gelmektedir. Toplumsal hayat, dünya hakkında farklı ilgi, özlem, hedef ve bakış açılarına sahip bireylerin biraraya gelmesiyle oluşur.

HAYRULLAH MAHMUD
Yüzmeyen uçak gemisi
Fatih Altaylı'nın "Tek'e Tek" programında Kıbrıs üzerine yaşanan hararetli tartışmalar üzerine birkaç satır daha...
Kıbrıs'ın, duygusal ve romantik boyutlarının ötesinde staretejik önemi de vardır...
Ada'nın her iki yanında Türk ve Yunan ağırlığından bahsedilir...

EMRE AKÖZ
Sezer'in Gafı
Önce Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberi okuyalım:
"Cumhurbaşkanı Sezer, bir gazetecinin, 'Afganistan konusunda yapılan eleştiriler var. Türkiye'nin toplantılara neden gitmediği ya da yapılan toplantılarda neden yer almadığı konusunda' sözlerine, 'Hangi toplantılar' sorusuyla karşılık verdi.

REFİK DURBAŞ
Ivır zıvır tarihi...
Düşünün bakalım, kaç türlü "tarih" var? Aklınıza hemen "resmi tarih" gelecek... Alternatif bir dünyanın içindeyseniz "derin tarih" ya da "karşı tarih"...
Herkesin de bir tarihi yok mudur?
İlkgençliğinin tarihi...

ÜNAL ÖZÜAK
Az daha
Mirsad sanki üçüncü periyod sonunda sakatlanacağı içine doğmuşçasına mükemmel bir oyun ile 14 sayısını ilk periyoda sıkıştırıverdi. 24-16 ile ilk periyodu çok rahat geçti millilerimiz. 1.98 boy ve 25.5 yaş ortalamalı kötünün kötüsü Bulgar takımını "Her koşulda rahat yeneriz" diyorduk ki ikinci periyod tablo tam tersine döndü.

GÖKMEN ÖZDENAK
Çifte katliam
Ama adam, oyuncuları herhalde arenadaki gladyatörler zannedip her iki takımı da birbirine sahada vahşice kırdırttı. Şimdi bizim hakem yorumcuları çıkıp, "Colombo'ya helal olsun. Aslanlar gibi korkmadan maç idare etti" diyecekler.

HAŞMET BABAOĞLU
Galatasaray nasıl 2 puan kaybetti
Lucescu maç sonrasındaki basın toplantısında, "Oyuncu değiştirmeyi düşünmedim, çünkü tıkır tıkır işleyen mükemmel bir organizasyonu bozmak doğru olmazdı" dedi. İyi de, bu organizasyon yalnızca Roma'nın oynamasını önlemek üzerineydi.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır