kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu da sanal kalem: V-Pen

Ben böyle bir ürün grubu görmedim. Ne zaman internette yeni ürün avına çıksam, mutlaka karşıma bir sürü 'Dijital Kalem' çıkıyor. Çıksın, zararı yok. Ama bu kalemlerin hiçbiri henüz piyasada satılmıyor. Kimi 2001-4.çeyrek, kimisi 2002-2.çeyrek gibi üretim hedefleri veriyor. Daha kimsenin görmediği, kullanmadığı bir 'ŞEY'in tanıtımını yaptıkları için, öyle rahat uçuyorlar ki, hiç sormayın. Sanırsınız ki bu dijital kalemlerden birini ele geçirseniz, tüm sorunlarınız kökten çözülecek. Siz o kalemle yazacak çizeceksiniz, yazdıklarınız istediğiniz yere, word, pdf, e-mail vs formatında anında gidecek. 'NO PROBLEM' yani.

Ama biz tüketiciyiz. Görevimiz sorun çıkartmak. Daha aslını bile görmediğimiz, teknoloji harikası bir ürünün açığını yakalar, ürünü çıkmadan gömeriz.

Hatırlarsanız, son yazımda bu kalemlerden adı Anoto olanını tanıtmıştım. Anoto özel bir desene sahip kağıtların üzerine yazabiliyordu. Hatta Ericsson bu kalemi, 2002-1.çeyrekte piyasaya Chatpen olarak çıkartacak ve en kısa zamanda da müzede Chatboard'un yanına koyacaktı.

İşte bu kalemle ilgili yazımı okuyan gazetedeki arkadaşlar, önce hayranlıklarını gizleyemeyip: 'VAY BE, NE KALEM AMA!' diye duygularını dile getirdiler. Ama bu durum hiç de uzun sürmedi. İçlerinden kendisini en uyanık sanan şahıs açığı anında yakaladı: 'YAZMAK İÇİN ÖZEL KAĞIT GEREKİYOR' dedi, zafer kazanmış bir yüz ifadesiyle. Bu kağıdın herhangi bir desenli kağıttan farkı olmadığını, en küçük matbaanın bile basabileceğini söylemem fayda etmedi. Bir kere kalemin alnına 'ÖZEL KAĞIT' lekesi yapışmıştı.

Yılmadım. Fark ettiyseniz eğer, yeni yazımı geciktirme pahasına, araştırmalarıma devam ettim. Ve kusur bulamayacakları kalemi buldum: V-PEN, Virtual Pen ya da Sanal Kalem.

DİKKAT: VOG'UNUZ KAÇABİLİR
V-Pen öyle bir kalem ki, kullanmak için özel kağıt veya tablet gerekmiyor. Nereye isterseniz oraya yazın: masanıza, duvara, arabanızın konsoluna ve hatta dizinize! Yeter ki yazın.(Bu tanıtımlarda uçuşta sınır yok demiştim size.)

OTM Technologies-İsrail tarafından geliştirilen V-Pen, kalem ucunun kağıt veya tablet üzerindeki mekanik kontağını takip eden klasik dijital kalemlerin aksine, hareketi optik olarak ölçmeye dayanan 'Optical Translation Measurement' tekniğini kullanıyor.

Opher ve Uri KINROT isimli iki kardeş ve arkadaşları Gilad LEDERER, ilk kez 1998'de, bir dijital kalemin hareketini mekanik olarak değil de optik olarak ölçmenin mümkün olup olmadığını araştırmaya başladılar. Takım, Uri'nin evinde yaptıkları deneylerde, laser kullanarak kalem ucunun 3boyutlu hareketini izleyebildiklerini gördüler. Ve hemen şirketi kurdular: Uri genel müdür, Lederer CEO ve Opher teknik müdür oldu. Geriye kalemi yapmak kalmıştı.

V-Pen'in prototipi geçen ay Roma'da yapılan Avrupa Teknoloji Toplantısı'nda (ETRE-European Technology Roundtable Exhibition) tanıtıldı ve Nisan 2002'de piyasaya çıkması planlanıyor.

İşte böyle. Alın size bir dijital kalem daha. Hem de sanal. Kelimenin tam anlamıyla sanal, çünkü her ne kadar elle tutuluyorsa da, kalemin vericisi yazdıklarınızı cep telefonu, cep bilgisayarı vs ye aktarıncaya kadar ne yazdığınızı görmeniz mümkün değil. Yoksa siz gerçekten mürekkepli bir kalemle dizinize yazmayı mı düşünüyordunuz?

OTM V-Pen'i daha iyi tanımak için: www.otmtech.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Önceki yazılar:

'KAĞIT-KALEM'E DEVAM (15/10/2001)

'KAĞIT 2.0' GELİYOR! (08/10/2001)

BU 'DİZÜSTÜ' NE İŞE YARAR? (01/10/2001)



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır