kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
CIA'nın Türkiye raporunda neler yazıyor?

ABD Başkanı George Bush, yememiş içmemiş, şu zor günlerde...

Uyuşturucu trafiği konusunda Türkiye'yi -dolaylı olarak- uyarmış, Beyaz Saray Uluslararası İlişkiler ve Senato Dış İlişkiler Komiteleri'nin başkan ve üyelerine yolladığı mektupta; "Türkiye ve Balkan güzergahını takip ederek batı Avrupa'ya sevk edilen Asya kaynaklı eroin beni endişelendirmeye devam ediyor. Ancak bu eroinin ABD'yi önemli ölçüde etkilediğine dair açık bir delil yok" demiş.

Mektup, "Delil olursa Türkiye'yi de uyuşturucu ticaretinde önde gelen ülkeler listesine alırız" demeye gelen ifadelerle devam ediyor.

Şimdi merak ettim, bu bilgiler başkana nereden geliyor diye...

Hiç şüphesiz uyuşturucuyla ilgili özel birimler de vardır ama kaynaklardan biri de mutlaka CIA olsa gerek.

Bu Amerikalılar'ın hoş bir tarafı var, kim hakkında ne bildiklerini, ne düşündüklerini -CIA dahil- internette yayınlıyorlar. Bakalım Türkiye için ne yazıyor dedim... Bazı bölümlerini paylaşıyorum.

Aslında ilgili herkes,

http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/ adresine gidip "Turkey" seçimi yapıp okusun, düzeltilecek ve güncelleştirilecek çok veri var!

Şimdi hakkımızda neler yazıyor, kısaca, bakalım:

"1974'de Yunanlılar adanın tamamını ele geçirmesin diye Türkiye Kıbrıs'ın Güney'ini işgal etti, o günden beri iki ülkenin arası şekerrenk" diyor. "Ayrılıkçı Kürtlere karşı Türk ordusunun periyodik müdahaleleri Güneydoğu Türkiye'de göçlere neden oldu ve bu durum uluslararası kamuoyu tarafından kınandı" diyor. (Terörle mücadele lafı falan yok!)

Özellikle Türkiye'nin Kuzey'i, Van Gölü'nden Marmara Denizi'ne kadar bir yay şeklinde çok ciddi ve sert deprem bölgesi olarak tanımlanmış.

Çevresel sorunlar olarak; deterjan ve kimyasal atıklarla kirlenen su kaynakları, şehirlerde hava kirliliği, ormanın yok olması, Boğazlar'dan geçen tankerlerin petrol atıklarıyla Boğazlar'ı kirletmesi sayılmış.

Etnik grup olarak Türkler yüzde 80 Kürtler yüzde 20 verilmiş.

Konuşulan diller: Türkçe (resmi), Kürtçe, Arapça, Ermenice ve Yunanca olarak geçiyor.

Ekonomiyi uzun uzun anlatıyor, genel sonuç fena değil orada da "Sağolsun IMF, planı uygularlarsa kurtulacaklar" yazıyor. Telefon sistemi iyi diyor.

Uluslararası sorunlar olarak...

Ege Denizi'nde Yunanlılar'la akla gelebilecek her tür sorun var. Suriye ve Irak'la Fırat ve Dicle su sorunları ve... Ermeniler'in Türkler'den -geleneksel- toprak isteme meselesi diye yeralıyor!

Uyuşturucu konusunda; Güneybatı Asya'dan Avrupa'ya eroin ticaretinin anahtar otoyolu! Burada, "bu trafiğin ABD'ye etkisi az" diye yazmış mesela. Ülkenin çeşitli yerlerinde ve İstanbul çevresinde eroin imalathaneleri sayılıyor. Hükümetin resmi afyon üretimi konusunda işi sıkı tuttuğunun altı çiziliyor.

***
Yazılanları beğenmeyebiliriz, bazı maddi hataların da düzeltilmesini isteyebiliriz...

Hatta "Kardeşim sizde kullanıcılar olmasa, bu trafik olmaz. Kendi hastalarınızı tedavi edin" de denilebilir de... Zehir sadece eroin değil!

Biz çevre alanında başta kendi kendimizi zehirliyoruz, çevre kirliliği konusunda yapılacak çok iş olduğu ortada. Medeni ülkeden gelen herkesin bizim şehirlerde genzi yanıyor, ayrıca sigara içmeye lüzum yok, otomatik zehirleniyoruz.

Türkiye çöl oluyor, TEMA'dan başka ayan yok gibi!

Sadece Amerika'dan bakınca değil, burada nefes alınca ortaya çıkanlar var!

Bütün bunların yanında...
Son gelişme olarak, bir de Amerikan askerine İncirlik'te moral partisi çıktı!

Bu arada dünya bizi Afganistan'a komşu zannediyor anlaşılan!

Peki, bu durumdan Turizm Bakanı Mustafa Taşar nasıl bir vazife çıkaracak?

ABD Büyükelçisi'ne bir iadeyi ziyaret yapacak...

"Sizin Julia Roberts, George Clooney, Matt Damon, Any Garcia ve Brad Pitt İncirlik'e gelmeyi planlıyormuş... Bunlar Vietnam'da üs ziyareti yapar gibi İncirlik'e inip kalkarlarsa ayıp olur, müsaade ederseniz arkadaşları bir gün de İstanbul'a ağırlayalım" deyiverecek!

Kağıda geçemeyen güzellikleri de biz gösterelim bari!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır