kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kıbrıs'daki hata nerede?

Yarın TBMM'nde Kıbrıs'la ilgili gizli bir oturum yapılacak. Bu bile, son gelişmelerin ne denli önemli olduğunun göstergesi. Uluslar arası siyaset arenasında kartlar yeniden karılırken, Türkiye'nin elinde ne olduğunu bilmiyoruz. Biz bu masadan galip kalkabilir miyiz, bilmiyoruz. Yarınki "gizli oturumdan" sonra "açık" bir değerlendirme yapılacak mı, bilmiyoruz.

Daha birçok şeyi bilmiyoruz. Çünkü, ekonomik krizler başımızı öne eğdirip, bize diz çöktürdüğü için, başımızı kaldırıp da düşünemiyoruz.

Bu duruma nasıl geldik?
Politikacılarımız, -geçmiştekiler ve bugünküler dahil- devleti yönettiklerini söyleyenler nerede hata yaptılar, niçin yaptılar?..

Onyıllardır Kıbrıs sorunu çözülemedi. Bir yandan deniyor ki, "Yıllardır Kıbrıs'a yapılan yardımlar nedeniyle Türkiye'nin ekonomisi çok büyük açık veriyor. Kıbrıs'a karşılıksız paralar gitmese, Kıbrıs kendi ayakları üzerinde durabilse onlar da , biz de kurtulacağız."

Öte yandan ise, "Kıbrıs Türktür, Türk kalacak. Oradaki soydaşlarımızı ezdirmeyeceğiz. Kıbrıs Türkiye için stratejik öneme sahiptir. Asla taviz veremeyiz."

Bu iki görüş, Türkiye kaynaklı.

Oysa, konuya Kıbrıs'tan bakınca durum farklı. Tabii Rum kesiminin görüşlerini değil, Kuzey Kıbrıs Türk halkının bakış açısını kastediyorum.

Orada da iki farklı görüş var. Birincisi şu: "Anavatan bizi katliamlardan kurtardı, özgürlüğümüzü sağladı. Türkiye olmasa Rumlar bizi bir kaşık suda boğar. Anavatana minnettarız."

Duymak bile istemediğimiz ĞRumlarla aynı kafada dediğimiz- ikinci görüş ise şöyle: "Türkiye kurtarıcı değil, aksine ekonomimizi çökerten bir güçtür. Türkiye'nin politikaları bizi geri bıraktıran, her bakımdan açmazlar içine sokan bir politikadır." Daha da ileri giderek, Rumlar gibi "Türkler işgalcidir" diyen Türklere de rastlamak mümkün.

Özetle, bir yanda "Türkiye kurtarıcı" diyenler, öte yandan, "Türkiye işgalci" diyenler.

Bu duruma nasıl geldik?

Kimler getirdi?
Türkiye'den bakınca, Barış Harekâtlarında canlarını vererek şehit olan askerlerimizi düşündükçe, aykırı görüşler çok acı veriyor. "Nasıl olur da" ya da "Nasıl oldu da, hayatımızı verdiğimiz ve vermeye devam ettiğimiz bir yerde, suçlamalarla karşılaşabiliyoruz?"

Türkiye, Kıbrıs'da kendi silahı ile kendi insanı ile mi vurulmak isteniyor; yoksa yoğun bir Rum propaganda bombardımanı ile mi karşı karşıyayız?

Sonuçta Kıbrıs'ta neler oluyor?.. Neler olmalı?

Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği'ne üyeliği son aşamaya gelince mi aklımıza geldi, bütün bunlar? Yumurta ağza gelmeden, daha tohumları atılırken uyanamadık mı? Acaba, Türkiye'nin daha önce "büyük tantanalarla" imzaladığı bazı uluslarası sözleşmeler mi bu tohumları yeşertti?.. Bizlere "başarı" gibi sunulanlar gerçekte "başarısızlık" mı idi?..

Daha önemlisi bugün ne yapmalıyız?

Türkiye, hem kendisini hem Kıbrıs'taki soydaşlarımızı, hem de uluslar arası komuoyunu tatmin edecek hangi "çözümlere" sahip?

Yoksa, yılların biriktirdiği "cevapsız ve çözümsüz sorular ve sorunlar girdabına" mı girdik yeniden?...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır