kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Referandum krizi bitti

Milletvekilleri, dün Anayasa'da maaşlarını düşürecek değişikliği rekor oyla kabul etti. Sezer'in bu maddeyi onayıyla referandumun konusu da ortadan kalkacak
Milletvekilleri, maaşlarını Genelkurmay Başkanı'nın maaşına endeksleyerek yükselten Anayasa değişikliğini "rafa" kaldırdı. Meclis Genel Kurulu'nda dün Anayasa'nın 86'ncı maddesi değişikliğinin ikinci tur oylaması yapıldı.

434 KABUL, 11 RET
Teklifin birinci maddenin oylamasına 475, yürürlüğe ilişkin ikinci maddenin oylamasına 444, teklifin tümü üzerindeki son oylamaya ise 449 milletvekili katıldı. Her oylamada katılan milletvekili sayısında küçük de olsa bir düşme yaşanmasına rağmen, teklifin tümü 11 ret oyuna karşı, 434 oy ile kabul edilerek, yasalaştı. Oylamada 1 üye çekinser kaldı, 1 oy boş çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı. Böylece, teklifin ikinci tur oylamasında Anayasa'nın öngördüğü çoğunluk sağlanmış oldu ve referandumsuz kabul için gereken enaz 367 barajı da aşıldı.

Kabul edilen düzenleme ile milletvekillerinin maaşları, en yüksek devlet memuru sıfatını taşıyan Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşına endekslendi. Sezer'in referanduma sunma kararı aldığı Anayasa değişikliğinde ise, milletvekillerinin ödeneklerinin en yüksek Emekli Sandığı iştirakçisinin (yani Genelkurmay Başkanı'nın) görevde iken aldığı maaştan, yolluklarının da ödenek miktarının yarısından az olamayacağını hükme bağlıyordu. Ayrıca, milletvekili emeklilerinin aylıklarının da ödenek ve yollukların toplamının yarısından az olamayacağı öngörülüyordu.

Sezer'in, 86. madde değişikliğini onaylaması halinde, daha önce aldığı referandum kararı da düşecek.

Başbakan Bülent Ecevit, oylamadan sonra "Hayırlı olsun" dileğinde bulunurken, Cumhurbaşkanı Sezer'in yasayı veto edeceği yönünde bir endişesinin olup olmadığı sorusuna yanıt vermedi. MHP lideri Devlet Bahçeli de "TBMM almış olduğu bu kararla Türkiye'nin gündemini 15 günden beri meşgul eden bir konuyu bitirmiş oldu" dedi.

KRİZ NEDEN ÇIKTI?
Anayasa paketi Meclis'te görüşülürken son dakika sürprizi ile vekil maaşlarını artıran düzenleme de geçti. Ancak asıl sürprizi Sezer yaptı ve 3 Ekim'de bu maddeyi referanduma sundu. Sezer'in yetkisi olup olmadığı, referandumun iktidar için güven oyuna dönüşeceği, kriz ortamında milyarlarca liralık masrafın yersizliği gibi gerekçelerle tartışma büyüdü. Tartışmalar sürerken kararın 22 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımıyla yürürlüğe girmesi ile referandum süreci başlayınca, koalisyon liderleri de muhalefetle anlaşarak tek maddelik bir değişiklik teklifi hazırlayıp Meclis'e sundu.

LİDERLER ANAYASA NÖBETİNDE
Koalisyon liderleri Başbakan Ecevit ile Yardımcıları ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gruplarında fireyi önlemek, mümkün olan en yüksek oy ile teklifin kabulünü sağlamak için Meclis'teydi.

ECEVİT "KABUL" OYUNU DÜŞÜRDÜ
Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa değişikliği için oyunu zarfa koymak amacıyla kabine girmedi. Ecevit, Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın getirdiği zarfı kupaya atarken ise, zarf yere düştü. Ecevit, eğilip zarfı yerden aldı ve kupaya attı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır