kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kan gölüne son

Kararname ile kurban kesimi konusunda yetkili kılınan Diyanet İşleri Başkanlığı yönetmelik hazırlığına başladı. Artık sokakta kurban kesmek tarih oluyor
Kurban Bayramlarında sokakları kan gölüne çeviren, sağlıksız ve ilkel görüntülere son verebilmek için en önemli adımlardan biri dün atıldı. Başbakan Bülent Ecevit'in sözünü verdiği düzenlemeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararı dün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararı ile kurban kesimi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı yetkili kılındı. Bu yetki üzerine Diyanet "Kurban kesim yönetmeliği"nin hazırlığına başladı. Yönetmelikle ilgili ipuçlarını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, SABAH'a açıkladı. Yılmaz, her Kurban Bayramında Türkiye'nin "çağdaş, modern" imajına ters düşen, hayvanlara eziyet eden, insanların yüreğini sızlatan, çocukları korkutan, çevreyi kirleten ilkel görüntülerin ortadan kaldırılacağını haber verdi.

"Sokaklar kan gölüne dönmeyecek. Çirkin görüntüleri ortadan kaldıracağız" diyen Yılmaz, belediyelerle işbirliği yaparak toplu kesim yerleri oluşturulacağını bildirdi. Evlerin bahçelerinde, sokaklarda gelişi güzel hayvan kesiminin önleneceğini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı, yapılacak düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Kesim sırasında hayvanlara eziyet edilmeyecek. Türkiye'yi ilkel bir toplum gibi gösterecek, zor durumda bırakacak görüntüler olmayacak. Şehirlerin zengin mahallelerinde insanlar kurban kesecek yer de, kurbanı verecek yoksul da bulamıyor. Bu durumda vekaletle kesim yapılacak. Varlıklı kişiler adına, vekaletle, toplu kesim yerlerinde hayvanlar kesilip, yine fakir semtlerde, çocuk yurtlarında, huzurevlerinde ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Böylece büyük şehirlerde, lüks semtlerde oturan vatandaşların kesim sıkıntısı da ortadan kaldırılacak. Kurban-larını kendisi kesmek isteyen vatandaşlara da toplu kesim yerlerinde imkan verilecek."

Bakanlıklararası Kurban Hizmetleri Kurulu da oluşturuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın koordinasyonundaki kurulda İçişleri, Sağlık, Tarım ve Köyişleri, Çevre Bakanlıkları ile Türkiye Diyanet Vakfı temsilcileri bulunuyor.

Hun, Meclis kürsüsüne getirdi
Avrupa Birliği'ne aday ülke statüsünde bulunan Türkiye'de kurban bayramlarında yaşanan vahşet görüntüleri, geçen Kurban Bayramı'nda TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olan ANAP İstanbul Milletvekili Ediz Hun'u da rahatsız etmişti. Meclis'te kürsüye çıkan Hun, yaptığı konuşmada dinsel bir gerekliliğin yerine getirilmesi sırasında kurban edilen hayvanlara eziyet edilmesinin önlenmesi gerektiğini söylemişti.

ECEVİT NE DEMİŞTİ?

'Yasal düzenleme yapabiliriz'
Geçtiğimiz Mart ayındaki son kurban bayramında yine vahşet görüntülerinin sergilenmesi üzerine Başbakan Bülent Ecevit bir kurban yasasının hazırlanacağı sözünü vermişti. Ecevit, SABAH'ın Ankara Temsilcisi Bilal Çetin'in ortalık yerde yapılan kesimlerin gazete ve televizyonlarda yayınlanan rahatsız edici görüntüleri ile ilgili değerlendirmesini sorması üzerine şu yanıtı vermişti:

"Medyanın bu konuyu ele alış biçimi yararlı oldu. THK, fenni usullere dayalı, hatta interneti devreye sokarak bir yöntem geliştirdi. Tertemiz tesislerde vekaleten kurban kesimi, kimseyi üzmeyecek şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu örnekleri de ele alarak kurban kesimine bir çözüm bulmamız gerekiyor. Onu bu kurban bayramından sonra ele almamız gerekecek. Diyanet İşleri ile de görüşülerek bir yasal düzenleme yapılabilir. Bu konuda kamuoyunun ve medyanın desteği çok önemli bir etken."

KURBAN KOMİSYONU

Kurbanlar için toplu kesim yeri kurulacak
Kurban Kurulu'na bağlı olarak illerde Vali veya Vali Yardımcısının başkanlığında Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Sekreteryasını müftülüklerin yapacağı komisyonların görevleri şöyle sıralandı:

* Kurban kesiminin dini esaslara ve sağlık şartlarına uygun olarak gerçekleşmesini sağlamak, genel gözetim ve denetimini yapmak.

* Kurban satış ve kesim yerlerini mevcut mezbahaları da dikkate alarak tesbit etmek ve kurbanların eziyet verilmeyecek şekilde kesilmesi için gereken tedbirleri almak

* Kurban kesim yerlerinde yeterli sayıda din görevlisi, veteriner, kasap ve yardımcı personel temin etmek ve kurbanları ehil kimselerin kesmesi için gereken tedbirleri almak

* Kurban satış ve kesim yerlerinde belediyeler tarafından kurban kesimi için gerekli alt ve üst yapının tesisi ile kurban atık ve çöplerinin toplanıp satış ve kesim yerlerinin temizletilmesini sağlamak

* Kurban kesim mahallinde, sadece bu tesislerden yararlanarak kurbanını kendisi keseceklerden alınacak ücret ile kurbanını görevli kasaplara kestireceklerden alınacak ücreti tesbit etmek ve bu işler için yapılacak harcamalara dair gereken kararları almak

* Kurban kesimi için uygun olmayan yerlerde kurban kesimi yapılmaması için gereken tedbirlere dair kararları almak

* Gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır