kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türkan Şoray'ın öteki yüzü

Türkan Şoray Sergisi'ne ilgi büyük. Karşı Sanat Çalışmaları'nın kurucularına göre bu durum sosyal tarihimizin Şoray'da gizli olmasından kaynaklanıyor
Açtıkları Türkan Şoray Sergisi'yle herkesi Beyoğlu'ndaki Elhamra Pasajı'na çeken Karşı Sanat Çalışmaları, Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümü mezunu bir grup arkadaşın hayali olarak ortaya çıkmış. Boya badanadan, kaligrafik yazıya, fuar dekorasyonundan, bayi toplantısı organizasyonuna kadar her işi yapmışlar. Kendi sanat anlayışlarından taviz vermeyecekleri bir atölye kurabilmek için para biriktirmişler. Şimdi ideallerini üretiyorlar...

Bir yılda altı sergi açtılar. Fevzi Tüfekçi'nin gravürleri, Biles Öcal'ın yağlı boya resimleri, 'Popüler kültürde kadın' başlığı altındaki Hülya Avşar portreleri...

'Karşı Sanat'çı Feyyaz Yaman ve Aslan Eroğlu'yla konuşunca Türkan Şoray Sergisi konusunda biraz dertli olduklarını anladık: "Sizden önce kimse bize bu sergiyi niye yaptığımızı sormadı. Magazin basını Türkan Şoray'ın onore edildiğini düşündü ve herkes öyle bildi, ama işin aslı başka."

KLASİK İKON
"Türkan Şoray popüler kültürün bir idolüdür. O Türk toplumuna aittir. Ve bize göre yığınlara ait olmak onların gerçekliğini yansıtır. Şoray'ı inceleyerek Batılılaşma ve aydınlanma sürecimizi anlayabiliriz. Türkan Şoray'lı zamanlar güzeli söze karşı yücelttiğimiz zamanların başlangıcıdır. Onun gözleri ve silüeti adeta tanrısallaşmıştır" diye açıklıyorlar.

Kasım ayı boyunca açık kalacak sergiyi günde ortalama 500 kişi ziyaret ediyor. İstanbul dışından sergi için otobüslerle geliyorlar. Feyyaz Yaman'a göre bu ilgi içten gelen bir tavır: "Şoray 60'lı yılların ikonu gibi gözükebilir, ama 40 yıl bozulmadan günümüze kadar gelebiliyor. Kaç kuşak olduğunu siz hesap edin. Ve her kuşak, içinden gelen bir duyguyla bu sergiye akın ediyor. Kimi geçmişinden izler bulmaya, kimi örnek aldığı kimliği yakından tanımaya geliyor."

"Türkan Şoray kuralları olan ve bu kurallarını ansızın yıkan bir kadındır" diyen Feyyaz Yaman'a göre onu incelediğimizde sosyal evrime dair çok ciddi ipuçları yakalayabiliriz.

Karşı Sanat Çalışmaları bu sergi sonunda da çalışmalarına son sürat devam edecek. Orhan Pamuk'un da aralarında bulunduğu bu grup yazar, aralık ayı içinde "Edebiyat Seminerleri" vermeye başlayacak.

SİBEL ARNA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır