kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Erbakan'a makyaj yapan kadın

30 yıllık makyöz Oya Tolga'nın makyaj yapmadığı ünlü yok gibi. Ajda Pekkan'dan Necmettin Erbakan'a, Zeki Müren'e kadar herkesin cildinin sırrını biliyor! Oya Tolga makyaj yapmayı hayat tarzı olarak yorumluyor
Türkiye'de makyaj deyince, akla hemen Oya Tolga ismi geliyor. Oya Hanım'ın arkasında makyajla geçen koskoca bir 30 yılı var. Makyözlüğe film setlerinde başlamış. Aslında film setlerine makyöz olarak girip yıldız olarak çıkabilecek kadar güzel bir kadın. Ama içindeki meslek aşkı şan şöhret dinlememiş. Yılmadan yıkılmadan sürekli makyaj yapmış. İşin ilginç yanı hâlâ sıkılmamış...

* Kaç yıldır makyaj yapıyorsunuz?

1971'de başladım.

* 30 yıl önce makyözlük bir meslek değildi.

O zamanlar makyaj başlı başına bir lükstü. Çalışma alanı yok denecek kadar azdı.

* Makyöz olmak nereden aklınıza geldi?

Güzel Sanatlar Akademisi'nde okudum. Yarıda bırakıp evlendim. Ama sanat hep aklımda kaldı. Paris'te kaldığım bir dönem makyaj kursuna yazıldım. Afişini tesadüfen görmüştüm. Ve makyaja aşık oldum. Londra'da da makyaj seminerlerine katıldım. Beş senelik eğitim aldım. Sonra yavaş yavaş Türkiye'deki koşullar değişti. Reklam piyasası açıldı. Televizyonda makyaj önem kazandı. Reklam filmleri, filmler derken işlerim yoğunlaştı. f

DÖVMEYE DE BAŞLAYACAK
* İlk stüdyomuzu nerde açtınız?

İlk yerimi 1985'te AFM Film Stüdyolarının içinde açtım. 1990'da evime stüdyo yaptım. Bir aydır Valideçeşme'deki yeni stüdyomda çalışıyorum. Şimdiki yer daha geniş. Plastik makyaj ve kalıcı makyaja yöneleceğim. Yakın zamanda dövme yapmaya da başlayacağız.

* Çalışmadığınız ünlü var mı?

Yok gibi. Ünlülerin yanı sıra politikacılarla da çalıştım. Süleyman Demirel, Turgut Özal... Erbakan Hoca'ya bile makyaj yaptım. Önce olmaz dedi ama bir şekilde ikna ettim. Film setleri benim hayatımda çok önemlidir. Uzun metrajlı filmlerde çalışmak çok zevkli, bir o kadar da zordur. Film çekimleri süresince hayattan koparsınız.

BİR ÇIBAN YAPTIM...
* Unutamadığınız filmler?

Aytaç Arman'ın oynadığı "Kantodan Tangoya". Aytaç Arman'ın üç dönemi vardı: Genç, ortayaşlı ve yaşlı. Çok başarılı bir yaşlandırma makyajı yapmıştım. Gülriz Sururi'nin "Kaldırım Serçesi" çok önemlidir. Zaten bu sektörde nerede zor iş varsa beni çağırırlar. "Karılar Koğuşu"nda Halep şark çıbanı yapmam için çağırdılar. Çünkü benden başkası yapamazdı. Öyle sahici bir çıban yaptım ki doktor gelse tedavi ederdi. Ama prensiplerim vardır. Benim setimde kimse elini yüzüne sürmemeli. Herkesin makyajı benim elimden çıkmalıdır. Bu kurala uyanları bulmak çok zor.

* Sizi biraz küstürmüşler galiba?

Doğrusunu isterseniz piyasaya kırgınım. Zor iş olduğu zaman "Oya Abla yetiş" demesini biliyorlar. Ama zahmetsiz işlerde benim fiyatım onlara pahalı geliyormuş. Piyasadaki yeni yetmelerle aynı fiyata gidersem, nerede kaldı profesyonelliğim? Görüyoruz yeni reklamlardaki yaşlandırma makyajlarını. Ben kazandığım parayı her zaman mesleğime yatırdım. Kendimi daha fazla yetiştirmek için harcadım. İyi malzemeler aldım. Benim kendime ait ne evim ne de arabam var.

* Görüntünüz Türk filmi yıldızlarından farksız. Nasıl oldu da yönetmenler sizi fark etmedi?

Çünkü fark etmemeleri için elimden geleni yaptım. Kadınlığımı hiç ön plana çıkarmadım. Set işçilerinin arasında oturur çay içerdim, bana karılarıyla yaşadıkları sorunları anlatırlardı. O kadar erkektim. Ben altı nesil sinemacı yetiştirdim. Ama oyunu kurallarıyla oynadım. Hiçbir şeyi çok bilmedim.

Çünkü mafya kanunudur: "Çok bileni vururlar."

* Çalışmaktan zevk aldığınız ve unutamadığınız isimler?

Bir kere 60'lı ve 70'li yılların suratları çok özeldir. O zamanın kadını makyajı suratında taşıyabiliyordu. Türkan Şoray hâlâ inkar edilemeyecek kadar güzel. Filiz Akın keza öyle. Ben 15 yıl Ajda Pekkan ile, 17 yıl Zeki Müren ile çalıştım. Ajda'nın bebek gibi bir cildi vardır. Makyajı bu kadar iyi kaldırabilen bir başka cilt görmedim. Zeki Müren ile öldüğü güne kadar beraberdim. Paşanın çok ayrı bir çizgisi vardı. Sonra Ayhan Işık var. Hayatta öleceğini en son düşündüğüm insan oydu.

* 30 yıldan sonra yapmak istediğiniz en önemli şey nedir?

Kitap yazmak, bildiklerimi aktarmak istiyorum. Çünkü makyaj konusunda çalışmadığım alan yok. Kozmetikte çalıştım, modada çalıştım, sinema, televizyonda çalıştım, eğitimcilik yaptım.

* Sizce başarının sırrı nedir?

Başarılı olmak için ciddi ve çok duyarlı olmak gerekiyor. Her adımı düşünerek atmak şart.

Hafif bir şeyler sürerim
* Sizin için makyaj nedir?

Makyaj benim için hayat tarzı. Her şeyimi ona göre ayarlıyorum. 30 yıl oldu, makyaj yapmaktan hiç sıkılmadım. Bir tek işin ticarete dökülmesi beni çok rahatsız ediyor.

* Kendinize makyaj yapıyor musunuz?

Çok sık değil. Kendime makyaj yapmayı sevmiyorum. Çünkü kendimi görmüyorum. Görüntüye makyaj yapmak ise zevk vermiyor. Çerkez olduğum için, sabahleyin kalktığım zaman o kadar kötü olmuyorum. Ama bakımlı ve makyajlı bir insanın kendine daha çok saygısı olduğu için, hafif bir şeyler olsun isterim. Sabahleyin saçımı düzeltirim, gözüme hafif bir şey sürerim, pek ruj sürmem.

* Doğru gelin makyajı nasıl olmalı?

Benim gelinlerim çok farklıdır. Ben gelin makyajı yaparsam "güzel makyaj" değil "güzel gelin" dedirtirim. Ve benim gelinlerim fotoğraflarda da, kamera çekimlerinde de kusursuz görünürler. Gece sonunda eve döndüklerinde suratları deforme olmaz. Bence gelin makyajı biraz daha saf ifadeli olmalı, boya küpü gibi olmamalı. En azından fazla koyu renkler, baskın renkler kullanılmamalı.

* Erkek müşteriniz var mı?

Kaş aldırmaya gelen erkek müşterilerim var. Erkek kaşı almak zordur. Ben anatomi bildiğim için alabiliyorum.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır