Her gün bir kaşık meyve yağı ile kalbinizi besleyin!
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalpdamar sağlığını korumak ve erken yaşlanmayı önlemek için yemeklerde zeytinyağı kullanılmasını öneriyor. Salatalarda ise keten tohumu, çörek otu, nar çekirdeği ve üzüm çekirdeği yağından elde edilecek karışımı tavsiye ediyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Her gün bir kaşık meyve yağı ile kalbinizi besleyin!
Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığına faydası olan bitkisel yağlar hakkında bilgi verdi...
- Kalbe iyi gelen yağlar hangileri?
Çoklu doymamış yağlar, yani Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 kalp için faydalıdır. Bu yağları vücut yapamıyor, dolayısıyla bunları dışarıdan almak gerekiyor. Yağlar, hayvansal ve bitkisel olarak temin edilir. Hayvansal olarak Omega 3'ün en iyi temin edildiği yer derin su balıkları, somon, küçük kırmızı barbunlar ve çok soğuk sularda yetişen alabalıklardır. Bitkisel olarak da keten tohumu yağı, çörek otu yağı, nar çekirdeği yağı ve üzüm çekirdeği yağı çoklu doymamış yağlar yönünden çok zengindir. Ayrıca semizotunda da Omega 3 olduğunu biliyoruz. Bu yağlar, bütün kalp-damar sağlığı açısından koruyucu ve onarıcı antioksidan özellik taşır.
ABARTMAYIN
- Kalbe iyi gelen yağları nasıl kullanmak lazım?
Ben hastalarıma, "Bu yağları kullanırken abartmayın" diyorum. İnsanlara "Fındık, badem, ceviz yiyin" dedik, onlar da avuç avuç yemeye başladılar. Her şeyin bir ölçüsü var. Biz, beş-altı fındık, iki-üç cevizi kastediyoruz. Yumurta da kesinlikle gün aşırı yenmeli.
- Peki bu yağlar nasıl tüketilmeli?
Günde bir çorba kaşığını geçmemek gerekiyor. Yağı, salata üzerine dökerek kullanabilirler. Ya da kahvaltıda ekmek banabilirler. Zeytinyağı-kekik karışımına da ekmek banılabilir. Ayrıca zeytinyağını, çorbanın üzerine sos şeklinde kullanabilirler. Özellikle kızartmalarda taze yağ kullanılmalı. Kızgın yağda kızartma yapılmamalı. Tüm yağlar yanık olduğunda kansorejen özellik taşır.
- Peki yemeklerde de zeytinyağı kullanılmasını mı tavsiye ediyorsunuz?
Yemeğin içerisindeki yağ zaten ayçiçeği, mısırözü gibi sıvı yağ olmak zorunda. Bence yağ konusundaki en büyük kültür, karışım yağlar. Nar çekirdeği, üzüm çekirdeği, keten tohumu, çörek otu yağlarının karışımı çok faydalı. Kalpdamar hastalarına, bu dört yağı karıştırarak günde bir çorba kaşığını geçmeyecek miktarda kullanmalarını öneriyorum.
YAĞ KALORİ DEMEKTİR
- Hasta olmadan önce de bu yağları kullanabilir miyiz?
Zaten antioksidanlar hasta olduğumuzda değil hasta olmaktan korunmak için kullanılmalıdır. Tabii insanlar antioksidan kullanmayı bir güvence gibi de görmemeli. Hem antioksidandan zengin besleneceksiniz, hem spor yapacaksınız, hem sigara içmeyeceksiniz, hem de stresten uzak duracaksanız ki; sağlıklı kalasınız. Yani hasta olduktan sonra istediğiniz kadar antioksidan alın, bunlar tedavi edici değil koruyucudur.
- Fazla yağ tüketmek insanı şişmanlatır mı?
Yağ, kalori demektir. Fazla kullanıldığında hangi yağ olursa olsun kilo aldırır. Yağ kullanımı, günlük bir çorba kaşığı ile sınırlanmalı.
- Yağları kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Bu dört özel yağın karışımını yemeklik olarak değil, salata ya da kahvaltılık olarak kullanmak gerekir. En başta zeytinyağı, daha sonra ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi yağlar yemeklik olarak kullanılabilir. Önerilen karışım, bunlarla karıştırılarak da kullanılmalı. Eğer tek bir yağ kullanmak istiyorsanız, üstünlük her zaman zeytinyağının olmalı.
- Cevizin kolesterolü düşürdüğü biliniyor, peki ceviz yağı da kolesterolü düşürüyor mu?
Bu yağların hepsi bitkisel yağlar oldukları için kötü kolesterolü düşürücü, iyi huylu kolesterolü yükseltici özellik taşırlar.
ZEYTİNYAĞI KUTSALDIR
- Zeytinyağı için çıkan tartışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Zeytinyağı her zaman kutsaldır. İçerisinde çok yüksek miktarda Omega 3 ve 6 var. Keşke o meşhur Ege mutfağımız tüm ülkede olsa. Keşke herkes meşhur Osmanlı mutfağının zeytinyağlarını kullanmaya devam etse...
İLİŞKİLİ HABERLER
Her gün bir kaşık meyve yağı ile kalbinizi besleyin!
Yayın tarihi: 6 Mayıs 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/06/gny/haber,F2DDAC154B9F41A299C156F7EF1CB424.html
Tüm hakları saklıdır.