- Nar çekirdeği yağı: Nar çekirdeği yağının içerdiği punisik asit, bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücut direncini artırır. Bu yağın E vitamini içeriği oldukça yüksektir. Güçlü antioksidan etkiye sahip olan nar çekirdeği yağı, kalp sağlığını korumada yardımcıdır. Sindirim sistemini koruyucu etkisi görülmüştür.
- Üzüm çekirdeği yağı: Yüksek oranda Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri içerir. Omega 6 yağ asitleri, damar iç çeperlerini korur, dolaylı yoldan kılcal damarlar ve dolaşım sisteminin sağlıklı işlemesini sağlar. Yapısında doğal olarak bulunan E vitamininin ve yağa geçen fenolik bileşiklerin güçlü antioksidan etkisi sayesinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL'yi azaltır, iyi kolesterol HDL'yi yükseltir. Vücut direncini artırarak, kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
- Keten tohumu yağı: Omega 3 ve Omega 6 yağ asidi açısından zengindir. İçerdiği Omega 3 yağ asidine bağlı olarak kalp sağlığını koruyucu, koroner kalp hastalıklarını önleyicidir. Romatoid artirit ve bazı iltihaplı hastalıkları önlemede yardımcı olur. İyi bir lesitin kaynağıdır. Bu maddeler karaciğer, sinir ve beyin dokularındaki hücrelerin korunup onarılmasında olduğu kadar, tüm hücre zarlarının yeniden yapılandırılmasında da etkili olabilirler. İçerdiği lignan sayesinde kuvvetli antioksidan özellik gösterirler. Kalsiyum minerallerinin tutulmasına yardımcı olarak, kemik erimesi sorunlarının azaltılmasında etkilidirler.
- Çörek otu yağı: Omega 6 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Ayrıca Omega 9 yağ asidi içerir. Bazı çalışmalar kandaki toplam kolesterol ve trigliserid düzeylerinin düşmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Sindirimi kolaylaştırdığı, bağışıklık sistemini desteklediği ve antioksidan etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Yayın tarihi: 6 Mayıs 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/06/gny/haber,3480B562747A4AECB0F43AF43B5BB04D.html
Tüm hakları saklıdır.