Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mayıs 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Eğer bacağınızda varisle beraber hafif bir şişlik varsa ve tedavi olmak istemiyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey varis çorabı kullanmaktır.

Öğlen arası 1200 derecede yaktırın, varisten kurtulun!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
03.05.2009
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy, varislerden yarım saatlik bir operasyonla kurtulmanın mümkün olduğunu söylüyor: Operasyondan hemen sonra işinizin başına dönebilirsiniz!..
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Damar Cerrahı Prof. Dr. Cüneyt Köksoy, varis tedavisiyle ilgili soruları yanıtladı:

* Varis neden oluşur?
Varis, birçok nedenin bir araya gelmesi ile oluşur. Toplardamar duvarında zayıflık, basınç artışı gibi yapısal değişiklikler varise neden olabilir. Genetik yatkınlık ve damarın yapısını bozan dış etkenler de varise yol açar. Damar duvarlarında, tek yönlü kan akımına izin veren bir kapakçık sistemi vardır. Bu sistem; kanın, yer çekimi etkisiyle, bacaklarda geriye doğru akmasına engel olur. Bu kapakçık sisteminde bozukluk ve tembellik gelişmesi, varis oluşumuna neden olur. Varis, en fazla baldır bölgesinde gelişir.

* Varis tedavisi için en uygun zamanlama nedir?
Varis her zaman mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. Eğer görüntü hastayı rahatsız ediyorsa ya da varisler ağrı, şişlik ve gece krampları gibi şikayetler oluşturmaya başlamışsa, tedavi edilmelidir. Varisli damarlar kanama yaptığında ve derinin renginde koyulaşma olup, toplardamar ülseri (yara) oluştuğunda varisin tedavisi zorunludur.

* Varis tedavisi sırasında bir hastanın öncelikle neye dikkat etmesi gerekir?
Varisin tedavisinde en iyi yöntem 'Renkli Doppler Ultrasonografi'dir. Doppler ultrasonografi; hasta ayakta iken yapılmalı, bütün damarlar detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Bunun yanı sıra; ultrasonu yapan doktor ile ameliyatı yapan cerrah iki ayrı kişi ise, aynı çocukların 'kulaktan kulağa' oyununda olduğu gibi hata yada başarısızlık ihtimali artıyor. Hastalar buna çok dikkat etsin. Doppler ultrasonografi ile ameliyatı yapan aynı kişi olmalıdır. Bu hem tedavinin planlanması, hem de tedavi sonrası takipler için geçerlidir.

HANGİ YÖNTEM İYİ?

* Varis için tedavi yöntemleri nelerdir?
Varisler, ameliyatla ya da içine köpüklü bir ilaç enjekte edilerek (Köpük Skleroterapisi) tedavi edilebilir. Ayrıca lazer, radyofrekans ile de tedavi mümkündür. n Ameliyat en klasik tedavidir ve genelde anestezi ile yapılır. Ancak iyileşmek, diğerlerine göre daha uzun ve zahmetli olabilir.

* Damarı içerden ilaç vererek tıkamayı sağlayan köpük skleroterapisi en kolay ve en az ağrısız yöntemdir. Ancak tek başına yapıldığında varisin tekrarlama olasılığının en yüksek olduğu tedavi şeklidir.

* Lazer ve radyofrekansta ise diz hizasından damar içine bir kateter yerleştirilir. Lazerde; bu kateterden, 800 ve 1200 dereceye varan yüksek enerjili radyo dalgaları verilerek oluşturulan ısı ile damarın içerden yakılması sağlanır. Bu işlemde kesi, dikiş ve anestezi gerekmez, sadece damar çevresine uyuşturucu ilaç enjeksiyonu yapılır. Günümüzde bütün tedaviler 'günü birlik', yani aynı gün yatma, ameliyat ve taburcu olma şeklinde yapılabilmektedir.

* En iyi sonuç veren yöntem hangisidir?
En iyiden kasıt; en az rahatsızlık ve en iyi kozmetik sonuç ile varislerden olabildiğince uzun süre için kurtulmak ise, en iyi sonuç lazer ya da radyofrekans ile elde edilir.

İŞE DEVAM EDEBİLİRSİNİZ
* Bir hastanın varislerinden kurtulup hemen işinin başına dönebilmesini sağlayabilecek kadar etkili bir tedavi yöntemi var mı?
Bu amaç için en iyi yöntem radyofrekanstır. Aynı amaç için köpük skleroterapisi de kullanılabilir. Ancak köpük skleroterapisinde varis, bir süre sonra yüksek olasılıkla tekrar oluşacaktır.

* Varis tedavisinden sonra tekrar varis oluşur mu? Engellemek için neler yapılmalıdır?
Evet, varis tedavisinden sonra tekrar varis oluşabilir ve bunun olasılığı yüzde 25-30 dur. Bunu önlemek için yapılması gereken en önemli şey; hastanın ameliyatını doğru planlamak, doğru ve tam ameliyatı ya da işlemi gerçekleştirmek ve tedaviden sonra aralıklarla Doppler ultrasonografi yaparak takipte tutmaktır. Tedavi sonrası varisin tekrar oluşumunu engellemek için ayrıca, hastaların verilen varis çoraplarını olabildiğince uzun süre kullanmaları ve varis oluşumunu engellemek konusundaki tavsiyelere uymaları gerekir.
Haberin fotoğrafları