|
|
Bütün patronlara örnek olsun
İki bin işçinin çalıştığı Gaziantepli Naksan Plastik, 225 işçisini taksitle ev sahibi yaptı. Taksitler 10 yıl sürecek.
Gaziantep'te kurulu Naksan Plastik'in patronları, işçilerini ev sahibi yaptı. Ocak 2007'de evlerine yerleşen işçiler uygulamadan çok memnun. Geçen yıl başlatılan uygulama, şirket sahiplerinin yıllar önce kurdukları bir düşün hayata geçişi aslında. Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nakıpoğlu, işçilerine yıllardır yardım ettiklerini, ancak böyle toplu bir yardımın ilk kez yapıldığını söylüyor. Önce 46 daireden oluşan bir blok almayı düşündüklerini, ancak ihtiyacın büyüklüğünü görüp daire sayısını artırdıklarını anlatıyor. Kuruluşu 1980'e dayanan Naksan Plastik'in sahipleri, Gaziantep'in en köklü ailelerinden biri olan Nakıpoğlu Ailesi. Osman Nakıpoğlu o yılları şöyle anlatıyor: "İşe bir işçiyle başladım ve giderek büyüdük. Hep işçilerin içinde olduğumuz için onların duygularını ve beklentilerini çok iyi biliyoruz." İşçi sayısının 300 olduğu dönemde, hepsinin evine bizzat gittiğini, ihtiyaçlarını öğrendiğini, zaman zaman evlerinde yemek de yediğini anlatan Osman Nakıpoğlu, çalışan sayısı artınca bunu yapmanın güçleştiğini söylüyor.
BABA
NASİHATI İşçileri konut sahibi yapma fikrinin, esas olarak Naksan'ın onursal başkanı olan babalarına ait olduğunu belirten Osman Nakıpoğlu, TOKİ'nin (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) kente toplu konut yapacağını öğrenince hemen belediye başkanına başvurmuş. Hacı Nakıpoğlu Gaziantep'in 50 yıllık tüccarı ve kentte hayırsever kimliğiyle tanınmış bir insan. Evlendirdiği ve ev sahibi olmasını sağladığı yüzlerce insan var. Kentte altı cami, iki ilköğretim okulu, iki öğrenci yurdu da onun imzasını taşıyor. Osman Nakıpoğlu, "Biz babamızdan böyle gördük. Paylaşırız, ihtiyacı olana yardımcı oluruz," diyor. Gaziantep Üniversitesi'nin yapımında da katkıda bulunan aile, babalarının son dileğini gerçekleştirmeye kararlı: "Babam yıllardır 'İşçilerimiz bir arada otursun; hem kaynaşırlar, hem topluca gelir giderler,' diyordu. Önce biz inşa ettirelim diye düşündük, ama baktık inşaat işi yorucu, hazır almaya karar verdik." Önce beş-sekiz yıllık işçileri ev sahibi yapmayı düşünmüşler, ancak TOKİ'nin gayrimenkul sahibi olmayan kişilerin başvurusunu kabul edeceğini öğrenince, bir haftalık işçilerin bile başvurularını kabul etmişler.
11 TRİLYONLUK EV TOKİ'yle özel anlaşma yaparak yüzde 15-20 olan peşinatı yüzde 10'a çektiklerini söyleyen Nakıpoğlu, ödeme planını da önümüzdeki 10 yıla yaydıklarını belirtiyor: "Bundan sonraki 10 yıl içinde toplam taksidin yüzde 40-45'ini işçiler, yüzde 55-60'ını da biz ödeyeceğiz." Naksan Plastik'in işçilerine aldığı 225 dairenin bugünkü toplam değeri 11 trilyon lira. Bunun beş trilyona yakın miktarını işçiler, altı trilyon kadarını da patronlar ödeyecek.
ÜCRETLERE DE ZAM İşe yeni başlayanların da ev sahibi olma isteği değerlendirilince, Naksan'ın patronları bir kolaylık daha yapmışlar işçilerine. İşe yeni başlayanlar düşük ücretli olduğu için, taksitlerini kolay ödeyebilsinler diye ücretlerde de iyileştirmeye gitmişler. 225 işçinin, tamamının koşullarını tek tek analiz ettikten sonra kiminin taksitlerini daha yüksek ödemeye başlamışlar, kimininse maaşlarında iyileştirme yapmışlar.
Müjgân HALİS
|