|
|
|
|
|
|
Futbol kulüpleri en çok beyazı seviyor
Türkiye profesyonel futbol liglerinde yer alan 220 spor kulübü üzerinde yapılan bir araştırma, kulüplerin en fazla beyaz rengi kullandığını ortaya çıkardı. Kadınsı özellikler taşıyan pembe ve eflatun ise en az kullanılan renkler.
İç Anadolu'da beyaz ve kırmızı, Ege'de beyaz ve siyah, Karadeniz'de beyaz ve kırmızının en fazla kullanılan renkler olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gençay, "Kulüplerin tercih ettiği renklerin önemli bir kısmı temsil ettiği kent, bölge veya insanların kültürel zenginliklerinin bir yansımasıdır" diyor. Gençay'ın yaklaşık bir yıl süren "Türk Spor Kulüplerinde Renkler ve Kültürel Etkileşim" başlıklı araştırmasında, Türkiye profesyonel futbol liglerinde yer alan 220 spor kulübü değerlendirilmeye alındı. Araştırma sonucunda, profesyonel futbol şubesi bulunan spor kulüplerinin en fazla beyaz-kırmızı, beyaz-yeşil, beyaz-mavi kombinasyonunu kullandığı tespit edildi. Kulüplerin en çok tercih ettiği renk olan beyazı, kırmızı, yeşil, siyah, lacivert, sarı ve mavi takip ediyor. En nadir kullanılan renkler arasında ise Batı ülkelerinde olduğu gibi 'kadınsı özellikler taşıması nedeniyle' pembe, eflatun gibi renkler başta geliyor.
'BEYAZ, ÜST KÜLTÜR RENGİ' Kulüplerin en çok beyazı tercih etmesinin Türk toplumunun beyazı daha fazla sevmesinin yanında, toplumun tarihten getirdiği bir kültür değeri de olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gençay, "Beyaz, Türk toplumu tarafından aklık, temizlik, duruluk veya tecrübeli olmak gibi anlamlar taşımaktadır. Beyazın kulüpler tarafından en fazla kullanılan renk olması, Türk toplumunda beyazın bir üst kültür rengi olarak tasvip gördüğü anlamına gelebilir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en fazla beyaz rengin tercih edilmesi kültürel olarak anlamlı bulunabilir," diyor. Gençay, spor kulüplerinde renkleri etkileyen unsurları ise şöyle sıralıyor: "Coğrafi Unsurlar: Türkiye'de bazı spor kulüplerinin forma renkleri, bulundukları yerin coğrafi şartları göz önüne alınarak tespit edilmiştir. Örneğin; Rizespor (Mavi-Yeşil) Karadeniz sahillerinde yer almasından dolayı denizin mavisini ve ormanların yeşilini kullanmıştır. Bursaspor (Yeşil-Beyaz) renklerini, Uludağ'ın karı ile Bursa ovasının yeşilliğinden almıştır. Gençlerbirliği, renklerini Ankara bozkırının nadide ve narin gelincik çiçeğinden almış. Yöresel Unsurlar: Diyarbakırspor (Yeşil-Kırmızı), Diyarbakır amatör liginin Diclespor ve Yıldızspor kulüplerinin 24 Haziran 1968 tarihinde birleşmeleriyle kurulmuştur. Diyarbakırspor bugün formasında taşıdığı renklerin yeşilini Yıldızspor'dan, kırmızısını Diclespor'dan almıştır. Ancak bu renkler aynı zamanda Diyarbakır'ın ünlü karpuzunun dış ve iç renkleri olarak kabul edilir. Trabzonspor (Bordo-Mavi), renklerini Karadeniz'in simgesi olan hamsiden almıştır. Hamsinin gümüş mavi pulları ile bordo rengi gözleri, kulübün renkleri olarak belirlenmiştir. Milli ve Manevi Unsurlar: Gaziantepspor (Kırmızı-Siyah), Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlar ve Ermeniler tarafından katledilen 6 bin 314 şehit kanı nedeniyle kırmızı, o kara günleri simgelediği için de siyah rengi almıştır. Antalyaspor Türk bayrağının kırmızı-beyaz renklerinden esinlenerek renklerini seçmiştir. İstanbulspor (Sarı-Siyah); I. Dünya Savaşı'na katılan İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinden savaşta yaşamını yitirenler için siyah, savaş gazisi öğrenciler anısına da sarı rengi almıştır. Kurumsal Unsurlar: Siirt Köy Hizmetleri YSE Spor (Sarı-Mavi), forma renklerinde Köy Hizmetleri kurumunun renkleri olan sarı ve mavi renklerini kullanmıştır. Yimpaş Yozgatspor (Kırmızı-Siyah), 1960'ların popüler takımı Karagümrük ile Yozgatspor kardeş kulüp olmuş ve Yozgatspor kurulduğunda Karagümrük'ün renkleri kabul edilmiştir."
FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ Ökkeş Gençay, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinin renk serüvenini ise şöyle aktarıyor: "Fenerbahçe, 1907'de kurulduğunda sarı-beyaz olan renklerini 'Monarşi rejimini tehdit edici' ve renklerin yetersiz algılanması nedeniyle değiştirmiştir. Siyasi bir nedenle renklerini değiştiren kulüp, 1908 yılında bugünkü sarı-lacivert renklerini kullanmaya başlamıştır. Sarı, Türk toplumu tarafından aklık, temizlik ve duruluğu; lacivert ise asaleti temsil eder. Beşiktaş'ın ise 1903'teki ilk kuruluş renkleri kırmızı-beyazdır. Ancak 1912'de başlayan Balkan Savaşı'na giden ve tekrar geri dönmeyen sporcular ile savaşta kaybedilen toprakların tamamı yeniden ele geçirilinceye kadar renkler siyah-beyaza çevrilmiştir. Bugün Beşiktaş'ta renklerin anlamsal algılanması yenmek ve yenilmenin, gündüz ve gece kadar doğal olduğu şeklindedir."
KONYA İSLAMİ RENGİ SEÇTİ Konyaspor'un siyah-beyaz olan renklerinin İslam'ın kutsal rengi yeşil ile değiştirildiğini belirten Gençay devam ediyor: "Bunun Konya'nın muhafazakâr yapısından kaynaklandığı düşünülebilir. Renkleri kırmızı-beyaz olan Samsunspor, 1989 yılında bir trafik kazasında kaybettiği sporcuları anısına üçüncü bir renk olarak yası simgeleyen siyahı da alır."
|
|
|
|
|
|
|
|
|