|
|
|
|
Sulukule'de 'baryam' var
Sultanahmet-Ayasofya'dan bile önce turist rehberlerinde yerini alan, birçok ünlünün eğlence mekânı ve yıllarca sinemalarda bayılarak izlediğimiz Roman filmlerinin doğal platosu olan Sulukule. Bu ünlü semt tarihe karışmamak 'yıkılıp gitmemek' için kendi festivalini düzenliyor
40 gün 40 gece Sulukule
Sultanahmet-Ayasofya'dan bile önce turist rehberlerinde yerini alan, birçok ünlünün eğlence mekânı ve yıllarca sinemalarda bayılarak izlediğimiz Roman filmlerinin doğal platosu olan Sulukule. Bu ünlü semt tarihe karışmamak 'yıkılıp gitmemek' için kendi festivalini düzenliyor.
1993 yılında eğlence mekânı olan evleri kapatıldıktan sonra uzun süre sesi soluğu çıkmayan Sulukule, bugünlerde mazisine nazire yapar gibi eski şenlikli günlerini yeniden yaşıyor. Kentsel Yenileme Projesi kapsamında yıkılması ve yeniden yapılandırılması söz konusu olan semtin doğal dokusu ile kalmasını isteyen Sulukule sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hazırladığı etkinlikler kapsamında, semtin sokakları yıllardır görmediği bir ilgi ile karşı karşıya. Vatan Caddesi'nden Neslişah Sultan Mahallesi'nin tabelasını izleyerek girdiğiniz semtte, sizi duvarlara yapılmış graffitiler ve ellerinde boya tenekeleriyle evlerin duvarlarını boyayan gönüllüler karşılıyor. İstanbul'un gri rengi bu sokaklarda yok, her şey daha renkli, daha gürültülü ve daha şenlikli. Sokağa girince Sulukule Derneği'nin önünde bir hareketlilik karşılıyor sizi. Küçük bir avlu ve çay ocağından ibaret dernek, bugünlerde sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllülerin geçici karargâhı olmuş durumda. Semtin doğal dokusunu ve kültürünü yaşatmak için gönüllü olarak çalışan mimar, mühendis, ressam, graffiti sanatçısı ve fotoğrafçı herkes içeride.
DARBUKASINI ALAN GELSİN Mart ayının son haftasında başlayan ve 40 gün 40 gece sürecek olan etkinlikler kapsamında yapılan ilk çalışmalar, geçtiğimiz hafta Sulukule Derneği'nde gerçekleştirildi. Klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici'nin katılımıyla ve akademisyen Serkan Çağrı'nın önderliğinde başlayan klarnet atölyesi, özellikle semt sakinlerinden ve çevredeki müzisyenlerden büyük ilgi gördü. Klarnet atölyesi katılımcıları bir aylık bir çalışma sonunda, 23 Nisan'da, gelirinin bir kısmı Sulukule'ye bağışlanacak olan bir konsere de imza atacak garajistanbul'da. Her pazar sürdürülecek olan müzik atölyeleri nisan ayı boyunca sırasıyla; keman, ritim, çocuklarla müzik atölyesi ve kadınlarla dans ve müzik atölyeleri olarak gerçekleşecek. Etkinlikler isteyen herkese açık.
EVLER YENİDEN RENKLENİYOR 40 gün 40 gece Sulukule etkinlikleri kapsamında Roman filmleri festivalinden dia gösterilerine, seminerlerden çocuklar ile fotoğraf çalışmalarına kadar pek çok etkinliğe yer verilecek. Ama sokakta tüm heyecan 5-6 Mayıs'taki Hıdrellez kutlamalarına odaklanmış. Semaver Kumpanya'nın, Hangar Çalgıcıları'nın ve Sulukule Roman Orkestrası'nın da katılacağı şenlikte panayırlar kurulacak. Bu en renkli güne kadar sokaklar da gönüllüler tarafından rengârenk boyanıyor. En çok tercih edilen renk pembe. Gerçekleşmeyen hayallerinin rengini evlerine yansıtmak için herkes elinde bir fırçayla, sponsorlardan gelen boyalarla duvarları renklendiriyor.
HER YER SULUKULE Kentsel Yenileme Projesi kapsamında yıkımı söz konusu olan Sulukule'de, dikkatleri semte çekmek için yapılacak etkinlikler Sulukule ile sınırlandırılmamış. Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Fransız Kültür Derneği ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kurumlar da film gösterimleri paneller ve sergileme çalışmalarına ev sahipliği yaparak kampanyaya destek oluyorlar. Özellikle 8-11 Mayıs arasında Fransız Kültür Merkezi'nde yapılacak olan Roman Filmleri Haftası'nın bölgede yaşayanların da katılımıyla renkli geçmesi bekleniyor.
ENİS UMULER
|
|
|
|
|
|
|
|
|