Önce mini sözlük:
Cumhuriyet: Adına Cumhuriyet deyip cumhuriyet sandığımız düzen.
Şebeke: İngiliztürkçe adıyla
"Network". Lakin, işin uzmanı
Manuel Castells'in
"Şebeke Toplumu" adlı hacimli kadim eserine konu olduğu şekliyle,
"online" iletişim ve organizasyon sistemlerine dair
"şebeke" değil. Daha ziyade, yasal, yasal görünümlü veya yasadışı,
"çıkar amaçlı birliktelik ağı".Ticari, mali, siyasi, bürokratik, yargısal, cemaatçi, dini, askeri, sportif, medyatik, sanatsal çıkarlar ile
her cins imtiyaz, kayırma, tahakküm, hâkimiyet ile masonik veya hemşerilik, akrabalık da dahil her türlü "bağlılık, bağımlılık, adanmışlık"a dair olanlar. Sadece yeraltı değil.
Şebek: Şebeke mensuplarının çoğu zeki, akıllı, becerikli,
"başarılı" kişiler iken onların kullandıkları veya onların kuvvetine, kudretine hayran, tapan, biat eden, uyruğuna, buyruğuna ve kuyruğuna giren, onları her şartta ahlaklı, sapına kadar namuslu, insani açıdan sonsuz kıymetli sanan, sorgulamayan, onlarla sürüklenen birey ve topluluklar.
Ayaklar Memleketin birkaç
"temel ayak" üstünde durduğu (veya sallandığı) söyleniyor hep:
1. İmtiyaz ve zümre egemenliğini yasaklamış ve sosyal dertleri olan Cumhuriyet; 2. Tercihler ve seçimler de dahil, temel hak ve özgürlüklerden herkesin eşit yararlanıp politikaları etkileyebildiği Demokrasi; 3. Kanun karşısında eşitliğe ve bağımsız yargıya dayalı Hukuk Devleti; 4. Girişim ve fırsat özgürlüğüne, ahlak ve hukukla da çerçevelenmiş serbest rekabete dayalı Liberal Piyasa Ekonomisi. Kokular "Şebeke cumhuriyeti"nde, tümü var olmakla birlikte, özleri itibariyle çoğu zaman birer palavradan ibaret kalır.
Çünkü;
Açık ve gizli, yasal ve yasadışı şebekeler ile şebekeleşmeler bunların birer ilke halinde ayakta, hatta hayatta kalmasını engeller. Bu
Cumhuriyette imtiyaz ve zümre egemenlikleri olmadığından; Bu
Demokrasinin hakikaten temel hak ve özgürlüklerin eşitliğine dayalı olduğundan;
Bu
Hukuk Devletinde hakikaten kanun karşısında eşitlik ve yargı bağımsızlığı bulunduğundan;
Bu
Liberal Ekonominin hakikaten serbest rekabet koşulları ve garantileri ile donatıldığından eminseniz, derdiniz yok demektir zaten.
Yok;
İster varlıklı ister değil, ister orada ister şurada, ister o ister bu olun; kuşkunuz, hele hele asla böyle olmadığına dair kanaatiniz, duygunuz, tepkileriniz varsa, bu
"Şebeke Cumhuriyeti" ile meseleniz var demektir.
Dokular Devlet işleri; Derin devlet işleri; Karşı derin devlet işleri; Askeriye işleri; Emniyet işleri; Akademik işler; Piyasa işleri; Kara para işleri; İhale işleri; Arazi işleri; İmar işleri; Kredi işleri; Özelleştirme işleri; İtibar, şöhret, koruma, kollama, kurtarma işleri; Yargı veya yargısız infaz, teşhir, itibarsızlaştırma işleri; İyi bakın... bakın iyi...
Hep (hadi genellikle)
"şebeke" işleridir;
"şebeke rekabetleri, şebeke savaşları, şebeke uzlaşmaları, şebeke ittifakları, şebeke dengeleri" mevzuudur.
Daimi şebekelerden ihtiyari şebekeleşmelere kadar.
"Şebeke dışı" olanların yolculukta bilet, sofrada iskemle, pastada pay alabilmesi hiç kolay değildir.
İnsanlara, ayakta durmaktan, elenmekten daha ötesine; yükselebilmek, korunabilmek, rant elde edebilmek, pay kapabilmek, güç kullanabilmek, imtiyaz sağlayabilmek, yolunda tek sağlam ihtimal sunulur:
Şebekelere dühul! "Şebeke savaşları"; şebekeleşmenin, toplum ile ve demokrasi, cumhuriyet ve hukuk devletinin şebekleştirmenin ortadan kalkmasından ziyade, şu ya da bu şebekenin tasfiyesi, gücünün kırılması, geriletilmesi, uzlaşmaya zorlanması, sindirilmesi amaçlı (veya sonuçlu) operasyonlar halini alır.
Şebeke bağları oradan oraya taşınır; piyasadan bürokrasiye, siyasetten emniyete, aşiretten cemaate, ordudan yargıya, üniversiteden borsaya, aileden bankaya, medyaya, ihaleye...
"In" olmuş şebekeler ile
"out" olma tehlikesi ve tedirginliği içindekiler, toplum önünde
"cumhuriyet, demokrasi, hukuk, ahlak, milliyet, inanç" gibi değerlerin şaşmaz sahipleri ve müritleri kostümleriyle sahne alır.
Tavsiye edilenler gün gelir tasfiye olur...
Vezirler gün gelir rezil edilebilir...
Ama sistem budur!
Kollar Ekonomik, siyasi, kültürel, toplumsal, hukuki demokratikleşme hedefi ancak
"şebekeler ve şebekeleşmeyle mücadele" arzusuyla samimileşir.
Ancak her türlü imtiyaz ve zümre egemenliği oluşumuyla mücadele arzusuyla ciddileşir.
Şebeke ahtapottur; dört koldan demokrasiyi boğar.
Şebeke örümcektir; ağında cumhuriyeti rehin alıp çürütür.
Şebeke, kitle desteği bulduğu zamanda dahi topluma karşıdır! Şebeke; eşitlik ve adalet duygusunun, kalpten inancın, vicdanlı hayatın, insan onurunun, hak ve özgürlüğün, umutlu olabilmenin kurdudur!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 15 Şubat 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/02/15//talu.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.