kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

3G ihalesinde en geniş bant Turkcell'in

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 28.11.2008 10:26
Güncelleme : 28.11.2008 17:32
Yeni Haber
Cepten görüntülü konuşma devrini resmen başlatacak olan 3G ihalesinde A tipi lisansın sahibi Turkcell oldu. Turkcell 40 MHz (megahertz) bant genişliği sunan A tipi lisans bedeli için KDV hariç 358 milyon euro'luk teklif verdi.

İŞTE 3G'NİN GETİRECEĞİ YENİLİKLER...

Açık artırma usülü yapılan ihalede kapalı zarflarda Vodafone KDV hariç 298 milyon euro, Turkcell 287 milyon euro, Avea da 285 milyon euro teklif verdi.

Vodafone açık artırmadan çekildi. Açık artırma Turkcell ve Avea arasında devam etti. Avea ilk açık artırmada teklifi 348 milyon euro'ya çıkardı. Turkcell teklifi artırarak 358 milyon euro'ya çıkardı ve A tipi lisansın sahibi oldu.

B TİPİ LİSANS KURAYLA VODAFONE'UN

Turkcell A tipi lisansı kazandığı için B tipi lisans teklifine katılamadı. 35 MHz bant genişliği sunan B tipi lisans için Avea'nın da Vodafone'un da kapalı zarfından 250 milyon euro çıktı. Her iki şirket de açık artırmaya katılmayacağını açıkladı ve ihale komisyonu ilginç bir karar alarak B tipi lisans ihalesini kazananı kurayla belirlemeyeceğini açıkladı.

1 ve 2 rakamlarının konulduğu torbadan 1'i çekenin ihaleyi kazanacağı duyuruldu. Vodafone yetkilisi kurada 1'i çekerek, B tipi lisansın sahibi oldu.

30 MHz bant genişliği sunan C tipi lisan da 214 milyon euro bedelle Avea'nın oldu. D tipi lisans ihalesi ise katılımcı olmadığı için iptal edildi.

BTK, İHALE KOMİSYONU KARARINI ONAYLADI

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesine ilişkin İhale Komisyonu kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylandı.

BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, bugün yapılan ''IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin İhale''de Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'nin teklif verdiği hatırlatıldı.

İhalenin toplam bedelinin KDV dahil 970 milyon euro olarak gerçekleştiğinin kaydedildiği açıklamada, İhale Komisyonu kararının BTK tarafından alınan karar ile onaylandığı belirtildi.

Ayrıca, 3G ihalesiyle lisans alacak işletmecilere 500 AR-GE mühendisi çalıştırma yükümlülüğü getirildiği, özellikle genç ve eğitimli işgücü açısından yeni istihdam alanlarının açılacağı da vurguladı.

TURKCELL'İN DEĞERLENDİRMESİ

3G ihalesini kazanan Turkcell'in Üst Yöneticisi Süreyya Ciliv, "Kriz ortamında millete 858 milyon YTL kaynak yarattığımız için büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

İhalenin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ciliv, ihaleyi kazanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İhaleye ve 3G teknolojisine verdikleri önemden dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na teşekkür eden Ciliv, şunları kaydetti:

"Kriz olmasına rağmen KDV'sini de eklerseniz bu teklif 858 milyon YTL'dir. En geniş bandı aldık. Bu banttan müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız. Bu frekansı kullanma hakkını alırken 1 milyar YTL'ye yakın bir kaynak yaratmak önemli. Üçüncü nesil bizi gerçekten mobil çağına götürecek. Kablosuz ve mobil ortamda internete hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmak mümkün olacak. Mobil televizyon hizmeti ve mobil telefondan görüntülü görüşmek de mümkün olabilecek."

Süreyya Ciliv, dünyada global bir kriz yaşandığını anımsatarak, telekomünikasyon sektöründeki gelişmelerin ülkelerin krizden çıkmalarında etkili olduğunu vurguladı.

En kısa sürede Mobil Network'ü kurup vatandaşlara 3G hizmeti sunacakları belirten Ciliv, Turkcell'in dünyanın en başarılı 25. teknoloji firması olduğunu, kriz döneminde böyle bir ihaleyle Turkcell'i bir adım ileriye taşıdıklarını söyledi.

"DANIŞTAY ONAYLARSA HAZİRAN/TEMMUZDA TAMAM"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ciliv, 3G hizmetlerinin ne zaman sunulacağına ilişkin bir soru üzerine, ihalenin Danıştay'a gönderileceğini ve ardından onaylanacağını ifade etti.

Ciliv, Turkcell'in Haziran veya Temmuz ayında 3G hizmeti sunmasını öngördüklerini bildirdi.

"İhalede verdiğiniz fiyat yüksek mi?" şeklindeki bir soruya da Ciliv, "Fiyat yüksek. YTL olarak 858 milyona ulaşıyor. Fakat A Lisansı en geniş bant olduğu için bu iyi bir fiyat" karşılığını verdi.

Süreyya Ciliv, Özel İletişim Vergisi'nin düşürüldüğünün hatırlatılması üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a teşekkür ederek, bu durumun sektörde olumlu etki yaratacağını söyledi.

Bir başka gazetecinin ücreti peşin ödeyip ödemeyeceklerini sorması üzerine Ciliv, "İhale şartnamesine göre bu parayı peşin ödeyeceğiz. Gelecek yıllarda 3G alt yapısı için milyarlarca YTL yatırım gerekecek. Bu noktada müşterilerimizin bizi seçmesinin ana nedeni Turkcell'in teknolojiye verdiği önemdir" diye konuştu.

Ciliv, 3G teknolojisi için ne kadarlık yatırım yapacaklarının sorulması üzerine, kesin bir rakam veremeyeceğini ancak en kısa sürede Türkiye'nin 4 bir yanına bu teknolojiyi ulaştıracaklarını ifade etti.

"Kriz ortamında milletimize 858 milyon YTL kaynak yarattığımız için büyük memnuniyet duyuyoruz" diyen Ciliv, ihalede lisans alan şirketlerin gelecek 20 yılda üretilecek yeni nesil lisansların da işletim hakkını kazanmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Bugün kullanacağımız teknolojileri sabitleştirmememiz çok önemli. Yeni teknolojilere ulaşmamız lazım ki dünyada bu konuda öncü olalım. Turkcell olarak da niyetimiz bu. Bu şartnamenin buna izin vermesi çok yerinde."

Ciliv, ihale şartnamesinde 3G alt yapısının 10 yıl içinde Türkiye çapında kurulmasının öngörüldüğünün anımsatılması üzerine, "Tabii ki her yer birinci günde bitmeyecek. İlk olarak belirleyeceğimiz bazı büyük illerde hizmet sunulacak. Buna ilişkin planlama sürüyor. Stratejik değerlendirmeyi rekabet avantajı sağlayacak şekilde yapacağız" yanıtını verdi.

VODAFONE: 3G'DE İSTEDİĞİMİZ LİSANSI ALDIK MUTLUYUZ

Vodafone Grubu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Direktörü ve Vodafone Türkiye CEO'su Ian Gray hedefledikleri B lisansını almaktan son derece memnun olduklarını ifade etti.

3G ihalesini değerlendiren Vodafone Grubu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Direktörü ve Vodafone Türkiye CEO'su Ian Gray şunları söyledi:

"Mobil telekomünikasyon sektöründe dünya lideri olarak 3G ihalesinden, yatırımımız için en iyi değeri yaratmak ve faaliyet gösterdiğimiz diğer ülkelerle aynı paralelde ilerlemek üzere hedeflediğimiz bandı almış olmanın memnuniyetini yaşıyoruz. İhalede KDV hariç 250 milyon euro teklif vererek lisansı aldık. Bu, KDV dahil yaklaşık 600 milyon YTL'yi buluyor. Vodafone olarak sadece bugünün değil, yarının teknolojilerine de yatırım yapıyoruz. Biz 3G(+) olarak adlandırdığımız '3G ve ötesi' kavramını esas alıyoruz. Dünyanın en büyük 3G şebekesine sahibiz; 15 ülkede 33 milyon 3G cihazı kullanıcısına hizmet veriyoruz. Dünya deneyimimizi Türkiye'deki cep telefonu kullanıcılarına da sunacağımız için çok mutluyuz."

Şu an için Vodafone Almanya ve İtalya'nın yıllardır bu frekans bandından da düşük bir bantta 3G hizmeti sunduğunu kaydeden Ian Gray, 3G bantları arasında bir hız farkı bulunmadığını ve hepsinin 42 megabit/saniye veri hızına erişebileceğini belirterek, "Bu, şu anki teknolojiden 100 kat daha fazla hız sağlıyor. Bu lisans, zamanı geldiğinde Türkiye'de 4G teknolojisini sunma imkanı için bize yeterli frekans bandını sağlamaktadır. 4G teknolojisi için de zaman geldiğinde gereken ek yatırımları gerçekleştireceğiz" dedi.

"YENİ TEKNOLOJİLERE YATIRIM YAPTIK"

Türkiye'de faaliyete başladıkları 2006 yılından bu yana altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Gray, "Son iki yıl içinde, şebekemizi sağlam ve modern bir yapıya taşıdık. 3G teknolojisini de yeni altyapımız üzerinde kuracağız. Şebekeye, yani kaliteye yatırım yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Vodafone'un 3G şebekesi ile ilgili test çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini ve şebekenin yaygın şekilde kurulması yolunda tedarikçi görüşmelerinin de kısa bir zaman içerisinde sonuçlanacağını söyleyen Ian Gray, "Yeni teknoloji kullanıcılara en iyi deneyimi sunma hedefiyle tasarlandı. İhale Danıştay tarafından onaylanır onaylanmaz gerekli hazırlıkları tamamlayarak 3G teknolojisindeki global tecrübemizi Türkiye'ye yansıtacak, abonelerimize Vodafone'lu olmanın ayrıcalığını yaşatacağız" dedi.

"3G(+) DEMEK ÖZGÜRLEŞEN İNTERNET DEMEK"

Ian Gray, 3G teknolojisiyle data hızının 42 megabit/saniyeye çıkabileceğini belirterek, "Örneğin bugün 4 saatte indirilen 700 MB'lık bir DivX film, 3G(+) sayesinde 2,2 dakikada indirilebilecek" dedi.

3G(+)'ın "özgürleşen internet" anlamına geldiğini ve cep telefonu kullanıcılarının artık diledikleri yerden çok daha hızlı bir şekilde internete bağlanabileceklerini dile getiren Ian Gray, sözlerini şöyle sürdürdü:

"3G teknolojisinin açacağı yeni sayfada cep telefonu kullanıcıları artık diledikleri her yerden çok daha hızlı şekilde internete bağlanabilecek, resim ve videoları anında paylaşabilecek, en son haberleri cep telefonlarından izleyebilecek. 3G ile gelen mobil internet, sabit hatların bile ulaşamadığı kırsal bölgelere internet erişiminin yolunu açacak. Ayrıca lokasyon bazlı servisler, mobil pazarlama, mobil ticaret ve eğitim alanlarındaki farklı servisler, kişilerin ve iş dünyasının hizmetine sunulacak. 3G(+)'ın farklı alanlardaki kullanımı sayesinde, yepyeni ve farklı deneyimlerle hayatımız zenginleşecek."