Sporun tüm aktörlerinin, şura adı altında tartışmak, denetlemek ve çıkan sonucu uygulamaya koymak için 9 yıl beklenmesi ilginç değil mi? Günümüzde sporun, sadece kahvelerde veya kahvehane edalarıyla medyada, konuşulmayacak kadar ciddi bir iş olduğu başka nasıl anlatılacak. Maalesef bir kuşağın çocukluktan yetişkinliğe geçtiği sürede, spor adına faaliyet gösteren tüm kurumlar ve kişiler bir araya gelip konuşamamış. Ama altıncısı yapılan şura ile en azından yeni bir başlangıç yapıldı.
Bir diğer açıdan baktığımda, ilk gün yapılan konuşmalar ve özetlenen spor politikasının, çok doğru bir bakış açısında ilerleyebileceği kanısını taşıyorum. Özellikle Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan, Spordan Sorumlu Bakanımız Murat Başesgioğlu ve Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, sporun gelişimi için yapılması gereken ilk işin, spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak olduğunda hemfikir olmaları çok önmeli.
ORGANİZASYONLARIN ÖNEMİ Bu anlamda Mehmet Atalay'ın, olimpiyatlarda kazanılan madalya sıralamasında ilk 10'da yer alan ülkelerin, olimpiyat düzenleyen ülkelerden oluştuğunu belirtmesi, iyi bir örnekti. Ayrıca hem sayın Erdoğan'ın, hem de sayın Atalay'ın sunumunda, önümüzdeki yıllarda yapılmak üzere alınmış spor organizasyonları ana başlık olarak vurgulanıyordu. Bu organizasyonların başarısı, lisanslı sporcu sayısından, uluslararası arenadaki madalya sayısının artışına kadar olumlu etkisi olacaktır. Dünya, sporu organizasyonlar vasıtasıyla geliştirip büyütüyor. Örneğin futbolda Şampiyonlar Ligi'nin, basketbolda NBA'in, teniste WTA ve ATP turnuvalarının olmadığını düşünün! Spor dünyası uzaydaki kara delik gibi boşluğa düşecektir.
İçinde yaşadığım için iyi biliyorum, İstanbul Cup'ı kaldırın, Türk tenisi ne hale gelir. Daha önce de yazdım, tekrarlamakta yarar var. Örneğin; 2005 yılında federasyonun 10 yaş turnuvalarına 6585 arası küçük tenisçi katılmışken, bugün bu yaş grubuna 1000'in üzerinde katılım var. Bu açıdan bakıldığında, yapılan açılış sunumlarında, hem İstanbul Cup'ın, hem de 2011'de yapılacak Championships (Bayanlarda dünya şampiyonası) yıl sonu turnuvasının olması, Türk tenisi için çok önemli.
BİLİM ADAMLARI DA GÖREVE Peki sporda uluslararası başarı için bunlar yeterli mi? Tabi ki hayır. İşte şura ve benzeri toplantıların önemi de burada ortaya çıkıyor. Organizasyonlarla belirlenen hedeflere ulaşmak için, federasyonların ve onlara bağlı kulüplerin sporcuları/eğiticileri yetiştirmeleri gerekiyor. Kısaca altyapı, altyapı diye yıllardır yapılan söylevler bundan. Buradan açılımla, spor adamları ve bilim adamları bu şurada devreye girerek gereken katkıyı sağlamalı.
Yayın tarihi: 28 Kasım 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/28//yavuz.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.