İLİŞKİLİ HABERLER
ABD, 'Kara Cuma'dan Çin ise sosyal patlamadan korkuyor
ABD, 'Kara Cuma'dan Çin ise sosyal patlamadan korkuyor
Amerikalıların 'Kara Cuma' olarak adlandırdıkları bugün başlayan alışveriş sezonuna ilginin düşük olması bekleniyor. Çin'de ise artan yavaşlama, işsizlik ve toplumsal çalkantının habercisi olarak nitelendiriliyor..
Amerikalıların 'Kara Cuma' olarak nitelendirdikleri, perşembe günü kutlanan Şükran Günü'nden bir gün sonra başlayan alışveriş sezonunun, önceki yılların aksine ilk kez bu yıl sönük geçmesi bekleniyor. Yılın en yoğun alışveriş yapılan günü olarak bilinen 'Kara Cuma', ABD'deki birçok perakande mağazasının ayakta kalıp kalamayacağının göstergesi olacak. Uzmanlar ilk pek fazla umutlu değil. NDP Grubu'nun şef ekonomisti Marshall Cohen, bunun tarihteki en kötü alışveriş sezonu olabileceğini söyledi. Cohen, 'Kara Cuma' ile başlayan kasım-aralık hediye alma sezonunun bu yıl yüzde 3 düşeceğini öngördü. Bir başka analist Richard Hastings ise satışların yüzde 6 ile yüzde 8 arasında gerileyeceğini tahmin etti. 'Kara Cuma'da indirimlerin 75'lere varması bekleniyor. Birçok alışveriş merkezinin tarihlerinde ilk kez gece 11'de açılması planlanıyor. Alışveriş merkezleri bu özel günde genelde sabah 5'te açılıyor. Alışveriş sezonu satışlarındaki herhangi bir düşüş, son iki aydır zor günler geçiren perakendecilerin kârları ve cirolarında yüzde 50'ya kadar düşüş yaratabilir.
ÇİN YÜZDE 8 BÜYÜR
Çin'in resmi düşünce kuruluşlarından Devlet Enformasyon Merkezi, dün yaptığı açıklamada üçüncü çeyrekte yüzde 9 olan yıllık GSYH artışının, son çeyrekte yüzde 8'e ineceğini tahmin etti. Çin'in en yetkili planlama uzmanı, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zhang Ping, küresel finans krizi genişledikçe, Çin'de artan ekonomik yavaşlamanın, yükselen işsizlik ve toplumsal çalkantının habercisi olduğunu söyledi. Zhang, "Küresel finans krizi henüz dibe vurmadı. Etkisi küresel olarak yayılıyor ve Çin'de giderek derinleşiyor. Bazı iç ekonomi göstergeleri kasımda yavaşlamanın daha da hızlandığına işaret ediyor. Aşırı iflaslar ve üretim kısıntıları çok büyük boyutta işsizliğe yol açacak ve toplumsal çalkantıları tetikleyecektir" dedi. Çin'in ihracat merkezlerinden Donghuan'da bir oyuncak fabrikasının işçi çıkarmasını protesto eden 500 kadar kişi, salı günü polis arabalarına saldırarak tahrip etmişti. Bu olay sosyal patlama endişelerini güçlendirdi.
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD, 'Kara Cuma'dan Çin ise sosyal patlamadan korkuyor
Yayın tarihi: 28 Kasım 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/28//haber,2D09948293D649FFA58617049FA24695.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.