kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Toplantıda imzayı ExxonMobil Başkan Yardımcısı Elwyn Griffiths (sağda) attı.

"İran gazına ihtiyacımızı ABD'lilere de anlatıyoruz"

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
20.11.2008
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'dan gaz alınmasına karşı çıkan ABD'ye, Türkiye'nin ve AB'nin bu gaza ihtiyacı bulunduğunu anlattıklarını söyledi..
Enerji Bakanı Hilmi Güler, İran'la yapılan doğalgaz anlaşmasının "arz güvenliği" için zorunlu olduğunu söyledi. "Türkiye'nin ve AB'nin bu gaza ihtiyacı var. ABD müttefikimiz, durumu onlara da anlatıyoruz" diyen Güler, Başkan Obama ile birlikte olumlu gelişmeler beklediklerini söyledi. AB'nin "zehirli" olduğu iddiasıyla bor madeni hakkında kampanya başlattığı bir ortamda Bandırma'da yeni bor tesisleri açan Güler, gündemdeki konulara yönelik sorularımızı şöyle yanıtladı:

* İran'la yaptığınız gaz anlaşması ABD ile ilişkileri ne yönde etkiler?
Buradaki temel mesele arz güvenliği. Bizim de Avrupa'nın da bu gaza ihtiyacı var. En çok yapmak istediğimiz şey, kaynak çeşitliliğini artırıp, arz güvenliğini sağlamak. Avrupa'nın da ihtiyacı olmasa İran boru hattını ister mi? Bazı Avrupa ülkelerinin de mukaveleleri var. Bu konuyu ABD'liler de görüşüyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu anlatıyoruz. Obama ile birlikte olumlu gelişme bekliyoruz.

BU YIL İRAN'DAN SORUN OLMAZ
* İran geçen sene gazı kesti, bu sene ne olacak?
Sıkıntıları kendilerine hatırlattık. Bu sene gaz arzında sorun olmayacağını söylediler. Zaten son yaptığımız türde anlaşmalar sayesinde gaz akışına daha fazla dikkat edeceklerdir. Türkiye sınırına ayrı bir boru hattı inşasına hız verdiler.

* 2001 krizinden bu yana ilk kez elektrik talebinde düşüş olduğu belirtiliyor...
Demir-çelik sektöründe vardiya azaltması var. Bu nedenle elektrik tüketimi azaldı. Ancak talepteki düşüş de enerji verimliliğinin etkisi de var. Örneğin yazın Antalya'da turizm sezonunun en yoğun olduğu Temmuz ayında 2007'de tüketim artış hızı yüzde 11.4 iken verimlilik sayesinde yüzde 5.6'ya geriledi.