kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Küresel çöpçatan

Yaşanan global krizi Türkiye için fırsata dönüştürmek mümkün mü? Kuşkusuz evet. Bir süredir politik çevrelerde neredeyse klişeleşen bu yorumu dinliyoruz.
İyi de krizi fırsata dönüştürmek için ne yapılıyor? Cevabı basit... Bolca toplantı dışında, az sayıda saha çalışması.
Gelinen aşamada, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD temaslarının ardından IMF ile çalışma gereğini yakından müşahade etmesi bir avantaj. Lakin IMF garantisine rağmen, özellikle cari açığın finansmanı açısından doğrudan uluslar arası yatırıma fazlasıyla ihtiyaç var. İşte bu nedenle Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz'ın çalışmalarına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Zira kriz sinyallerinin geldiği günlerde Korkmaz ve ekibi İstanbul'da kritik toplantılar gerçekleştirdi. Türkiye adına yatırımcı avına çıkan 13 bölgedeki 17 temsilci ile durumu değerlendirdi. Parası olan, proje arayan yatırımcılara odaklanmayı kararlaştırdı. Japonya, Hindistan, Çin, Körfez, İsrail, Kazakistan, Rusya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, ABD ve Kanada'daki ekonomik koşullar masaya yatırıldı. Manzara şu idi:
"Global gidişat gereği en az iki sene likidite sıkıntısı yaşanacak. Ancak zemini sağlam ülkeler fırsatlardan yararlanabilecek. 2001 krizinden ders alarak finansal ve yapısal reformlarını tamamlayan Türkiye, şanslı ülkeler arasında."
Korkmaz'a göre tek doların bile önemli olduğu bu ortamda Körfez ülkeleri, Çin, Rusya ve Kazakistan'da zengin kişi ve kurumlar karlı yatırım arayışında. Norveç Ulusal Fonu, 500 milyar dolara varan varlığını verimli değerlendirme telaşında.
AB yolunda demokratik reformları, IMF ve Dünya Bankası desteği ile ileri ekonomik adımları sürdürürse Türkiye cazibesini koruyacak. Nitekim son dönemde ülkenin geleceği adına umut verici gelişmeler oluyor. Örnekler o kadar çok ki
750 milyon euro cirolu Alman şirketi Oschatz, Kocaeli Serbest Bölgesi'nde enerji ve çevre koruma teknolojileri üzerine 450 istihdam yaratan tesis kuruyor. İlk etapta 30 milyon dolar getiriyor.
Fransız Areva bir başka örnek. 7-8 ayı bulan ikna sürecinden sonra Türkiye'deler. Nükleerde dünyanın üç büyük şirketinden biri konumundalar. Şu anda transformatör üretimi planladılar. 110 milyon dolara mal olacak tesislerinde 600 kişi istihdam edecekler.
6 milyar dolar cirolu ABD orijinli Gates, İzmir'de otomotiv yan sanayi yatırımına başladı bile.
Başbakan'ın bu hafta gideceği Hindistan'ın traktör ve tarım makinelerinde dünya markası sayılan şirketi TAFE, Manisa'da 100 milyon dolar yatırım yaparak 250 kişi çalıştıracak.
Perfect Wind, Kırşehir'de 210 milyon euro rüzgâr enerjisi yatırımına girişti, yatırımını 1.5 milyar euroya kadar çıkarmayı hedefliyor.
Sina Afra ise bilgi ve iletişim teknolojilerinde önemli bir firma. "Türkiye'deki tekno parklarda iki parlak proje çıkarın, finanse edelim" mesajı gönderdiler.
Ford, orta vadede 1000 uzmanın çalışacağı ARGE Merkezi'ni Türkiye'de kurma niyetini açıkladı.
Peugeot-Citroen ise 3 yıl sonrasına hazırlanıyor.
17 milyar dolarlık GE Sağlık Ürünleri, Ortadoğu, Afrika, Rusya, Kafkaslar operasyonunu Türkiye'den yürütüyor.
Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan 3 milyar dolarlık fonla GAP'ta tarım ve hayvancılık yatırımı kararı aldı.
Bilinen tüm iletişim gruplarına girdi tedarik eden 16 milyar dolar cirolu Çinli Huawei şirketi 12 AR-GE Merkezi'nden birini Türkiye'de faaliyete geçiriyor.
Tabi bu arada Yatırım Destek Ajansı da dünyada Türkiye farkındalığı yaratmak için ilginç uygulamalara devam ediyor. UPS ve DHL gibi büyük lojistik şirketlerinin Türkiye'den günde 150 bin kargo ve hızlı posta gönderdiği tespit edildi. Tüm kutu ve zarfların üzerine Türkiye ile ilgili bilgiler konuluyor. Kargo teslimi yapan TIR'ların dış yüzleri de tanıtım için kullanılıyor.