İLİŞKİLİ HABERLER
Tayyip Bey nazik cümleler kullanmasıyla ünlü biri olsaydı alınabilirdim!
Tayyip Bey nazik cümleler kullanmasıyla ünlü biri olsaydı alınabilirdim!
"Bir tek benim için kullansaydı 'sevsinler seni'yi, beni rahatsız ederdi ama daha önce çok kişiye böyle seslendi Tayyip Bey. Üslubu bu! Ayrıca konu uygun olsaydı Kanuni'yi örnek verebilirdim, milli kahramanlara benzetilmekten hoşlanır..."..
İster beğenin ister beğenmeyin... O ne yazarsa gürültü koparıyor, tartışma çıkarıyor, çok konuşuluyor. Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru durdu durdu yine öyle bir şey söyledi ki hem Erdoğan'ın, hem de siyaset ve basın dünyasının gözleri ona çevrildi; Erdoğan- Koru polemiği haftanın gündemi oldu.
Neydi mesele, Koru ne demişti peki? Hemen kısa bir giriş: Geçtiğimiz hafta NTV'deki Yazı İşleriprogramına katıldı Koru. Konu Amerikan seçimleriydi. Ve Obama gibi değişim sloganını kullanarak iktidara gelen AK Parti'nin Kürt sorunu, insan hakları ve demokrasi noktasında kendi çizgisinden saptığını belirtti.
Özet olarak Koru, Erdoğan için "Obama gibi geldi Bush gibi oldu," dedi! Erdoğan da ertesi gün kürsüden "Sevsinler seni," diyerek Koru'ya veryansın etti. Aslında bu gürültünün kopmasının nedeni; uzun süredir AKP'ye destek veren liberal çevrelerde de hayal kırıklığı yaratan, şikâyet edilen mevzuların bu kez İslami çevreler tarafından bu kadar keskin şekilde ortaya dökülmesiydi.
Bir anlamda, AKP'nin AB, özgürlükler, Güneydoğu ve Kürt sorunu gibi konularda reformcu yaklaşımından uzaklaşması geri dönülemeyecek biçimde tartışmaya açılmıştı artık.
Biz de bu 'pazar röportajı'nı siyasete ayırdık...
Gündemi belirleyen Koru'yla hem sarfettiği 'zenci metaforunu' konuştuk...
Hem de siyasetin kodlarını, kulisleri iyi bilen birini yakalamışken 'AKP'de neler oluyor' meselesini masaya yatırdık.
* * *
- Erdoğan'ın değişimi canınıza tak demiş, dayanamıyormuşsunuz gibi patladınız sanki. Neydi hissiyatınız bu sözleri sarfederken?
- Evet, sanki birikmiş birikmiş bir şeyler, aniden dışa vurmuş gibi algılandığının farkındayım özellikle bazı çevrelerin zihninde. Ama yanlış bir algılama bu! Çünkü AKP'nin son altı yıllık iktidarının hemen hemen her kritik dönemecinde yanlış adım atıldığı hissine kapıldığımda eleştirilerimi hiç çekinmeden yapmış bir yazarım. Geriye dönüp bir bakalım; 1 Mart tezkeresinde AKP'nin bu maceraya girmek istemesini eleştirdim. AB konusunda ne zaman ayak sürmeye başlasalar, bunun yanlışlığını açıkça yazdım. Mesela zina konusu, 312 ve 301'inci maddeler konusunda 'başka Avrupa ülkelerinde de benzer maddeler var' dediklerinde onlara muhalefet ettim. Hrant Dink suikastı sonrasında gevşeme hissettiğim her an karşılarına çıktım. Dolayısıyla ben kendimi hiçbir zaman AK Parti'nin sözcüsü gibi görmedim zaten.
- Bu kez sabrınızı taşıran neydi?
- Bugün olan hadise şu; 22 Temmuz 2007 seçimlerinde, ilk defa olarak Türkiye partisi konumunda olan bir partinin bölge partisi DTP'yi geçtiğini gördüm ve bunu çok önemsedim. Benim arzum AK Parti'nin bölgeye ekonomik refahı da götürerek, bölünme, ayrılıkçılık hislerini bütünüyle ortadan kaldırması, bütünlüğü sağlamasıdır.
Bu da 29 Mart 2009'da da başarılı olunursa sağlanabilir. Ben, AK Parti'nin başarılı olamayacağı endişesine kapıldığım için bu feveranı kopardım! Birilerine kızdığım, kafamın tası attığı için filan değil, tam tersine AK Parti'den beklediğimi bulma arzusuyla sesimi yükseltmiş durumdayım.
- Uyarmak istediniz özetle?
- Uyarıdan da öte... Türkiye'de 90'lardan beri uygulanmış politikaların iflas ettiğini görüyorum. O politikalar yeniden benimsenirse; o politikaları geçmişte uygulayan siyasi partilerin başına ne gelmişse aynısının AK Parti'nin başına da geleceğini biliyorum. O bakımdan da bir yazar olarak üzerime düşeni yaptım.
- Sözlerinizin bu kadar gürültü çıkarmasının nedeni yaptığınız zenci metaforuydu galiba?
- Obama, Bush ve tabii zencilik metaforu.
O metaforu da ben Tayyip Erdoğan'dan ödünç aldım. Zaten o ses getiren televizyon programında sözüme başlarken Erdoğan'dan o metaforu ödünç aldığımı da söyledim. Tayyip Bey tabii, milli kahramanlara benzetilmekten hoşlanır ama o gün konumuz, seçimden yeni çıkmış Amerika'da Obama ve Bush'un durumuydu. Dolayısıyla Kanuni'nin herhangi bir şekilde gündemde olduğu bir ortam olsaydı belki Kanuni'yi örnek verebilirdim!
- Leman dergisinin kapağını gördünüz mü?
- Gördüm. (gülüyor)
- Leman da kapak karikatürü için sizden ilham almış. Beğendiniz mi?
- Şahsen Türk dehasının en dışa vurduğu noktanın mizah olduğuna inanıyorum. Genç insanları da hem çizgileriyle, hem baloncuklarıyla çok başarılı buluyorum bu konuda. Leman'ın kapağı hoşuma gitti doğrusu. beğendim.
- Sonradan pişmanlık hissetiniz mi sözlerinizden peki?
- Yoo hiçbir pişmanlık duymadım.
- Uyarı göreviniz ters tepmedi mi peki, çok sinirlendi Başbakan?
- Bence ters tepmedi. Tam tersine, insanların düşünmeye başladığını ve bu düşünmeye başlayanlar içinde en başta Başbakan Erdoğan olduğunu görüyorum.
- Kendisiyle bizzat konuştunuz mu bu konuda?
- Şimdi belki de üzerinde esas durmamız gereken nokta bu. Telefonu kaldırıp "Ben Fehmi," diye başbakanlarla, cumhurbaşkanlarıyla görüşen, çat kapı yapan birisi değilim.
- Halbuki tam tersi bir intiba var bu konuda?
- Değil! Ben kuşlarımı seviyorum, onların getirdiği haberler istikametinde bir şeyler yazmayı seviyorum. Sadece bu kadro değil, ben Turgut Bey'le de (Özal) çok yakın oldum. Ama onlardan hiçbir şekilde etkilenmedim çünkü kendi görevimi bir gazeteci olarak çok önceden tanımladım.
Bu tanımlama içine de çat kapı başbakanla ya da cumhurbaşkanıyla görüşmek girmiyor.
- Ama kızınızın nikâhında şahitlik yapacak bir yakınlığınız da var...
- Benim aram şu anda Tayyip Bey'le ne kadar bozuksa iki yıl önce de o kadar bozuktu, ne kadar iyiyse iki yıl önce de o kadar iyiydi. Benim onun görevini eleştirmeme gibi bir vaadim yok. Onun da bana, benim her eleştirimi sineye çekme gibi bir vaadi yok! Bu nikâh şahitliği de sosyal bir olaydır.
İLİŞKİLİ HABERLER
Tayyip Bey nazik cümleler kullanmasıyla ünlü biri olsaydı alınabilirdim!
Yayın tarihi: 16 Kasım 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/16/pz/haber,14E0620F073F4370B1A3EBF35F24BAC0.html
Tüm hakları saklıdır.