İLİŞKİLİ HABERLER
Bankacının terminolojisi krizle değişti, Marx 'Zirve'ye yerleşti
Bankacının terminolojisi krizle değişti, Marx 'Zirve'ye yerleşti
EVRİM ERGİN BARIŞ ERGİN
14.11.2008
Finans Zirvesi'nde konuşan banka genel müdürlerinin konuşma biçimi de değişti. Krizin tartışıldığı panelde Türk bankacıları bir ara Platon, Karl Marx, Engels ve Stalin üzerinden sorulara yanıt aradı..
ABD'de başlayarak küresel piyasalara dalga dalga yayılan ekonomik kriz bankacıların da jargonunu değiştirdi. Krizin ardından ABD'de devletin bankalara para aktarması ve finans kuruluşlarından hisse satın almaya başlaması, Platon, Karl Marx, Engels, Stalin'in fikirleri dün Finans Zirvesi'nin son oturumunda banka genel müdürlerinin konuşmalarına yansıdı. Finans Zirvesi'nde Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Yapı Kredi Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş'ın katıldığı panelin moderatörü Emre Berkin, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson yönetiminin, Karl Marx ve Friedrich Engels'ten sonra sosyalizm için çalışan en büyük kişiler olduğu yorumlarına atıfta bulundu. Daha sonra da konuşmasında Platon'dan alıntı yapan Berkin, kazanç hırsının felaketlere yol açabileceğine değindi. Yapı Kredi Genel Müdürü Tayfun Bayazıt da Berkin'den sözü alarak, "Sanırım Platon zamanındaki en büyük eksiklik likiditeydi" dedi. Emre Berkin daha sonra da konuşmasında Stalin'in, "Kapitalistler kendilerini asacak ipi satmaktan geri durmazlar" sözünü hatırlattı.
IMF PROGRAMINI KABUL EDELİM
Konuşmalarda ise Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ABD'deki kriz paketini eleştirdi. Paketin başta sorunlu kredilerden arınmayı hedeflediğin ancak daha sonra sadece bankalara enjeksiyon noktasına geldiğini belirterek, buna bir anlam vermediğini belirtti. IMF'nin son söylem değişikliklerini ilginç bulduğunu kaydeden Özen, "Ülkemize uyan bir IMF programını kabul edebiliriz" diye düşünüyorum şeklinde konuştu. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankaların özsermayelerini kat kat üstünde varlıklar yarattığını belirttiği konuşmasında "Herkes elindeki varlıkları satarak küçülme ve büzülme sürecine girdi" dedi. Yapı Kredi Genel Müdürü Bayazıt ise önümüzdeki dönemde likidite fazlasının çok fazla görülemeyeceğini belirterek, "Küreselleşmenin de getirdiği bazı sorunlar da çarpan etkisi yarattı. Sabah kalktığımızda dünya borsalarında ne olduğunu konuşuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu likidite fazlalığını çok fazla görmeyeceğiz. Ve buna göre hesabımızı kitabımızı yapmamız gerekiyor. Mali sektörümüz sağlam da olsa bu durumun önümüzdeki dönemde bizi de ciddi biçimde etkileyeceğine şahit olacağız" dedi.
BENCE 2009 KAYIP YIL
Finasbank Genel Müdürü Şahinbaş ise krizin kısa sürede geçeceği ile ilgili yorumları inandırıcı bulmadığını belirterek, "Krizin uzun süreceği bir gerçek. Biz kısa sürede bu krizin geçmeyeceği kanaatindeyiz. Alınan önlemler neticesinde sistemik bir risk kalmadığını düşünüyorum. Reel sektör sıkıntıda. Büyümenin dünya genelinde yüzde 2'nin de altında olacağına inanıyorum. Batık oranlarını artacağına inanıyorum. Bizim tahminimiz 2009 yılı kayıp. 2010'un ikinci yarısından itibaren birtakım düzelmeleri görececeğiz" dedi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bankacının terminolojisi krizle değişti, Marx 'Zirve'ye yerleşti
Yayın tarihi: 14 Kasım 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/14//haber,C3409693445D403D8F98FFC3981EDA3F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.