'Bavulbank'tan gelen paraya büyük garanti, minicik vergi
15.10.2008
Yurtdışındaki paraların kaynağı sorulmadan ve sembolik bir vergiyle yurda girişine izin veren yasal düzenleme son aşamaya geldi. Paraları bavul ya da banka yoluyla 3 ay içinde getirenlere yasayla güvence verilecek..
Olağanüstü dönemlere has, kaynağı sorulmadan yurda para girişine izin verecek uygulamanın ana hatları belli olmaya başladı. Yurtdışındaki paralar yasal güvenceyle yurda sokulacak. Paraların Türkiye'ye getirilmesi için 3 ay süre verilecek. Bildirim sırasında, yüzde 1-2 gibi sembolik tutarda vergi alınacak. Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, küresel finansal krizle birlikte gündeme gelen "Yurtdışındaki paraların güvence verilerek Türkiye'ye getirilmesi''ne dönük çalışmaların devam ettiğini belirtmiş, "Bunun kara paranın aklanması ve kötü amaçlı kullanıma yol açacağı" yönündeki endişelerle ilgili olarak da "Biz riski neyse bütün riski alıyoruz. Yeter ki bu paralar ülkemize girsin" ifadesini kullanmıştı. AA'nın haberine göre, bu konudaki çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı yasa taslağının bu hafta içinde hükümetin önüne konulması bekleniyor.
ÜÇ AY SÜRE TANINACAK Taslağa göre, yurtdışında parası olanlar, kaynağı ne olursa olsun bu paraları güvence kapsamında yurda getirebilecek. Bu paraları banka ya da bavulla Türkiye'ye getirecekler için taslakta, "Düzenleme çerçevesinde Türkiye'ye getirilen paralar için herhangi bir inceleme ve araştırma yapılmayacağı''na dair hüküm konulacak. Düzenlemede, paraların yurda getirilmesi için kişi ve kuruluşlara belirli bir süre verilecek. Ekonomi bürokratları, bu sürenin 3 ay olmasını öngörüyor. Taslak uyarınca, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 3 ay içinde yurda getirilecek paralar için hiçbir inceleme ve araştırma yapılmayacak. Bu paraların kaynağı sorulmayacak.
YÜZDE 1-2 VERGİ ALINACAK Kısa süre içinde parlamentodan geçirilmesi öngörülen yeni düzenlemede sistem şöyle işleyecek: İlgili yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yurtdışında parası olanlar, verilen süre içinde bu paralarını bankalar kanalıyla ya da bavulla Türkiye'ye getirecek. Daha sonra da bir bankaya giderek, yurda soktukları paralar için bildirimde bulunacak. Bildirimle birlikte söz konusu tutarlar kayda geçirilirken, hesap sahibinden cüzi tutarda bir de kesinti yapılacak. Bürokratlar, vergi niteliğindeki bu kesintinin sembolik düzeyde, yüzde 1-2 dolayında olmasının düşünüldüğünü belirtiyor. Ancak gerek kesinti tutarı, gerekse süre konusunda son kararı hükümetin vereceği ifade ediliyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Bavulbank'tan gelen paraya büyük garanti, minicik vergi