kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB'de 10 nükleer santral ceplerin şarjı için çalışıyor

Giriş Saati : 07.10.2008 13:42
Güncelleme : 07.10.2008 18:12
Yeni Haber
Bilişim ürünlerinin çevreye yönelik etkileri artıyor. Avrupa Birliği'nde cep telefonu sayısı 500 milyonu aştı. Uzmanlar AB'de en az 10 nükleer santralin ceplerin şarjı için çalıştığını belirtiyor..
Başta iletişim teknolojileri olmak üzere son 10 yılda kullanıma giren yeni elektronik ürünler hayatımızda önemli bir yere sahip hale geldi. İletişimden eğlenceye ulaşımdan ev aletlerine kadar bilişim teknolojilerinin girmediği hemen hiçbir alan kalmadı. Ancak bu teknolojilerin sağladığı avantajların yanı sıra neden oldukları sorunlar da yok değil. Bunların başında çevre geliyor.

İster cep telefonu ister çeşitli boyutlardaki bilgisayarların üretimi için olsun çok yoğun miktarda hammadde ve enerji gerekiyor. Bu hammadde ve enerjinin kullanımı sonucunda ise önemli miktarda çevre kirliliği oluşuyor.

*CEBIT BİLİŞİM FUARINDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

ÜRETİCİ SAYISI ARTIYOR
Örneğin cep telefonu görünüş bakımından küçük ancak üretim aşaması bakımından oldukça zahmetli ürün gruplarının başında geliyor. Cihazlar tamamen Çin'de monte edilmesine rağmen parçalar farklı ülkelerden geliyor. Telefonlardaki işlemciler Güney Kore'de üretiliyor. Pil ve bakır aksamı ise Şili'den gönderiliyor. Paketleme için gerekli olan karton ve kağıt benzeri malzemeleri ise yine Asya'da bulunan çeşitli ülkeler tarafından karşılanıyor. Bilgisayar, dijital fotoğraf makineleri, mp3 çalıcılar ve LCD, plazma gibi ürünlerde de durum çok farklı değil. Çevre örgütleri üretici kuruluşların yeni ürünlerinde çevreye duyarlılığı yalnızca reklam aşamasında kullandıklarını ancak bu duyarlılığın henüz mağaza raflarına yansımadığını ileri sürüyor.

ENERJİ TÜKETİMİ PATLADI
Özellikle elektronik cihazların artan marifetleri ile birlikte yükselen enerji gereksinimi de önemli bir sorun oluşturuyor. Gelen bilgilere göre Avrupa'da sayıları 500 milyonu geride bırakan cep telefonlarının günlük şarj ihtiyacını karşılamak için Birlik içerisinde en az 10 nükleer santralin bu amaca yönelik çalıştığı ileri sürülüyor. Bu rakamlara yeni geniş ekran televizyonlar ve bilgisayarları da eklediğimizde ortaya çıkan manzara pek iç açıcı olmuyor.

LCD'lerin karbondioksit üretim seviyesi
LCD ve plazma gibi yeni teknolojilere sahip televizyonların üretim aşamasında büyük miktarda enerji harcanıyor. Ekran çapı 1 metre ve üzerinde olan bu cihazların enerji tüketimi ise saatte ortalama 300-350 Watt seviyesinde bulunuyor. Bu dev ekranlarda spor müsabakalarının seyredilmesi halinde enerji harcaması iki katına çıkabiliyor. Yüksek enerji tüketimi ise cihazın yıllık karbondioksit üretim miktarını hızla artırıyor.

Mobil telefonlar maden ocağı gibi
Cep telefonlarının yüzde 45'i plastik, yüzde 20'si bakır, yüzde 20'si diğer metaller, yüzde 10'u seramik ve yüzde 5'i de plastik harici malzemelerden oluşuyor. Malzemelerin hepsi yüksek teknoloji ürünü olup yoğun enerji kullanımı sonucu ortaya çıkıyor. AB'de cep telefonu sayısı 500 milyonu geride bıraktı. Uzmanlar AB içerisinde en az 10 nükleer santralin cep telefonlarının şarjını karşılamak için çalıştığını söylüyor.
Haberin fotoğrafları