kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

iPhone sizi bekliyor eksikleri dert değilse, koşarak alın

Giriş Saati : 07.10.2008 13:18
Güncelleme : 07.10.2008 18:12
Yeni Haber
Yetenekleri diğer akıllı telefonlardan eksik olan iPhone, Türkçe değil, İngilizce. Türkiye’ye özel Servisleri hazır olmayan iPhone’u fuarda inceleyebilirsiniz...
Akıllı telefon pazarına bir aptal telefon daha düştü. Aptal telefon derken Türkçe menüleri dahi olmayan, üzerinde telefon konuşturmaktan başka servisi olmayan, radyosu, MMS gönderme özelliği ve gelen mesajları yönlendiremeyen iPhone'dan söz ediyoruz. Ancak belki de gelmiş geçmiş en çok gürültü koparan telefondan söz ediyoruz. Bu kadar çarpıcı tasarım ve geniş ekran, insanların aklını başından almaya yetiyor. Daha Türkiye'ye yasal olarak girmeden bireysel ithalatla sokulan iPhone'a 25 Eylül gece yarısından itibaren kavuştuk. iPhone alarak dokunmatik ekranlı telefonların en çekicisine sahip olmayı başardınız.

*CEBIT BİLİŞİM FUARINDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

REKABET ARTIYOR

Apple ile dünyanın tanışması 18 ay sürdü. Akıllı telefon pazarında rekabetin artmasını sağlayan iPhone rakiplerinin de dokunmatik telefon tecrübesine adım atmalarını sağladı. Apple'ın piyasaya sürdüğü iPhone ilk olarak 7 Ocak 2007 tarihinde Macworld Conference & Expo fuarında Apple CEO' su Steve Jobs tarafından lanse edilmişti. Bu telefonun internet tabanlı olduğu ve mobil telefon endüstrisinde bir devrim yaratacağı açıklanmıştı.

29 Haziran 2007 tarihinde Apple mağazalarında satılacağı söylenen iPhone için mağazaların önünde günler öncesinden kuyruklar oluşmuştu. Telefonun sadece, AT&T GSM şirketiyle çalışabileceği söylenmesine rağmen ilk iki günde toplam 146 bin adet satmıştı. Satılan rakamın yüzde 40'ı AT&T şirketine yeni kullanıcı olarak kayıt edilmişti.

Piyasaya çıktığı günden itibaren yaklaşık 6,5 milyon adet satan iphone, dünyada en çok satan mobil telefon modelleri arasında (Nisan ayı raporu) %0,8 lik bir pazar payına sahip.

Apple, Iphone 3G'nin "twice as fast" yani 2G olan iphone'dan iki kat daha hızlı sloganıyla geliyor. 3G'nin ülkemizde olmadığını tekrar belirtirsek "twice as fast" sloganı bize hiç uymuyor. Yani bu, 380 km hız yapabilen bir spor arabayı tarlada kullanmaya çalışmaya benziyor.

2 yıllık AT&T kontratıyla satın alınıyordu. 3G Iphone ise 200 dolarlık düşüşle 199,99 dolarlık fiyat ve aylık 30 dolarlık data paketiyle, 2 yıllık AT&T kontratı yapmak şartıyla satılıyor. 2 yıllık toplam harcamaları karşılaştırdığımızda bırakın 3G'nin yarı yarıya ucuzlamasını basit bir matematik hesabıyla önceki modelinden daha pahalıya geldiğini görüyoruz. Bu yüzden Iphone'un ülkemizde izleyeceği fiyat politikası merak konusu.

TÜRKİYE'DE İLGİ BÜYÜK

Türkiye'de şu anda 3G'yi destekleyen birçok telefon marka ve model bulunuyor. Bunun için 3G üzerinden reklam yaparak satış yapmaya çalışmak mantıksız görünüyor. Üstelik iphone, 3G'nin görüntülü konuşma olarak da bilindiği ülkemizde görüntülü konuşma yapabilecek bir telefon değil, zira ikinci bir dahili kamerası yok.

Ancak bütün bunlar bir yana iphone'un tasarımı ve kullanımı için de pek çok övgü dolu söz söylemek gerek. Tasarımı gerçekten de kusursuz görünüyor. 3,5 inçlik dokunmatik ekranı göz kamaştırıyor. EPosta bağlantıları (Yahoo,Gmail...), YouTube, itunes ve Apple Store' direk bağlantı, ipod özelliği, GPS'li haritalar ve Wi-Fi dikkat çekiyor. Özellikle oyunlar bölümüne ayrı bir sayfa açmak gerekiyor. Herkesin ilgi ve dikkatini çekebilecek sayısız oyun var. Bizim en çok dikkatimizi çekenler telefonla yaptığınız hareketleri algılayabilen oyunlar oldu.

iPhone 3G bu özelliklerini, kullanıcılarıyla sadece piyasaya gireceği makul fiyatıyla buluşturabilir.

iPhone 3G kutusu açıldı içinde neler çıktı?

KÜÇÜK bir kutunun içine sığdırılan şık tasarıma sahip iPhone fazla yer kaplamıyor. Kutunun içinden önce kullanım kılavuzları çıkıyor. Onun altında ekran koruyan filmiyle iPhone 3G yatıyor. Dokunduğunuz anda şık bir telefon hissini her detayından alıyorsunuz.

iPhone 3G'nin kutusunu karıştırmaya devam ediyoruz. Önce USB kablosu ve onun aynı zamanda şarj ünitesi olarak kullanılmasını sağlayan adaptörü 2 parça halinde kutudan çıkıyor. Müzik sevenler için bir de kutudan kulaklık çıkıyor. Eğer memnun kalmazsanız başka kulaklık kullanabiliyorsunuz. Ben memnun kalmadığım için kendi kulaklığımı kullanıyorum. Uyum sorunu yaşamıyorsunuz.

Şimdi sıra geldi SIM kartı yerleştirmeye... SIM kartı telefonun üst tarafından yerleştirirken SIM kart kızağını çıkarmak çok zahmetli. Bir alet kullanmak zorundasınız. Ben ataç kullandım. Ucunu bükerek uzattığım kızağın deliğine sokarak, kızağı dışarı çıkardım. Sonra kızağın üstüne kullanım kılavuzunda olduğu gibi yerleştirdim. Şimdi sıra geldi asıl önemli kısmına.. Önce bilgisayarınıza iTunes yazılımının güncel versiyonunu indirmiş olmanız gerekiyor. Siz bu sırada diğer telefonunuzdaki adres defterini bilgisayarınızın Outlook'una yükleyin.

Ardından iTunes aktivasyonu için bilgisayarınızın USB kablosunu bir ucunu telefona bir ucunu da bilgisayara gelecek şekilde takın. Bilgisayarın tanıması ve iTunes menüsünde görünmesi için Shift ve Ctrl tuşlarına aynı anda basın. Burada yazılım güncellemelerini ve iTunes aktivasyonunu gerçekleştiriyorsunuz.

Bir Bakışta iPhone 3G

GSM şebeke EDGE, GPRS, GSM, HSDPA (3G)
Servis: 850, 900, 1800, 1900
Bluetooth: v2.0
Wi-Fi(WLAN) :Evet
USB: 2.0
Ana ekran: Renkli TFT Dokunmatik Ekran
Renkli ekran: 16.000.000 renkler
Çözünürlük: 320x480 piksel
Dahili bellek: 8GB/16GB
Harici bellek :Hayır
Bellek Kartı yuvaları: Hayır
Pil: Lithium Ion
Bekleme süresi: 300 Saat
Konuşma süresi: 10 Saat
Tireşim: Evet
Foto ID: Evet
Melodiler MP3, Polyfone
Kamera: Evet
Megapiksel: 2.0 megapiksel
Maks. fotoğraf çözünürlüğü 1600x1200 piksel
Video kayıt: Evet

Cep yakmasına karşı önlemler

iPHONE sahibi olduktan sonra dikkat etmek gereken konulardan biri data kullanımı. Eğer yurtdışına giderken şebeke üzerinden elektronik postaları almaya devam ederseniz sorun yaşayacağınıza garanti verebilirim. Ancak sorun yaşamak istemiyorsanız, WiFi üzerinden elektronik postalarınızı indirin. Ancak WiFi özelliğini sürekli açık tutmayın. Bu hem hızlı pil tüketimine neden oluyor, hem de güvenlik açısından kişisel bilgilerinizin başkasının eline geçmesine neden olabiliyor.

iPhone Türkçe bilmiyor!!!

1- Türkçe işletim sistemi yok. İngilizceniz yoksa telefonu kullanmanız çok zor. Cep telefonu operatörleri de çözümü Apple'ın bu konudaki insafına bırakmış. Tıpkı Türkçe kısa mesaj problemi gibi tüketicinin sesini yükseltmesini bekliyor.

2- mms gönderemiyor. Ancak bu durumu çözmek için yazılımlar mevcut. Yani çaresi var.

3- Radyosu yok. Çaresi var. Bu işi yine yazılım yükleyerek internet radyosu olarak kullanma şansınız var. Ayrıca binlerce aksesuarlardan biri de hem kulaklık hem de radyo olarak kullanılan aksesuarlar.

4- Video çekemiyor. Video çekme yeteneği olmayan iPhone, yine yazılım sihirbazlığı ile bu yeteneğe kavuşuyor.

5- MMS gönderemiyor. Resim çekiyorsunuz ve arkadaşlarınıza göndermek isterseniz sorun çıkıyor. Çünkü telefonunuzda multimedya mesaj gönderme özelliği yok. Ancak bu da yüklenecek ekstra yazılımla çözülebiliyor.

6- Kopyala Yapıştır özelliği yok. Özellikle gelen mesajları başkasına yönlendiremiyorsunuz.